Δεκαεξάρης... έφηβος!

lojeski apollon

Χωρίς να πιάσει καμιά σπουδαία απόδοση ο Ολυμπιακός νίκησε στο άδειο ΣΕΦ τον μαχητικό Απόλλωνα Π. (93-71) πετυχαίνοντας τη 16η νίκη του σε ισάριθμα φετινά επίσημα παιχνίδια και ισοφαρίζοντας το σχετικό ρεκόρ του.

 

Στο πρώτο ημίχρονο το πρόβλημα του Ολυμπιακού, εκτός από τη νωθρότητα με την οποία συνηθίζει να ξεκινά τους αγώνες του στην Α1, ήταν ο... Μπέγκιτς. Παρότι στην επίθεση τελείωσε με επιτυχία αρκετές επιθέσεις με αποτέλεσμα να σκοράρει 8 πόντους, στην άμυνα αποτέλεσε την αχίλλειο πτέρνα της ομάδας του και τον βασικό λόγο για το... πάρτι που έστησαν οι κοντύτεροί του, πλην όμως σαφώς πιο αθλητικοί ψηλοί του Απόλλωνα.

Και ειδικά ο Ντάνιελ, με τον οποίον ο Νίκος Βετούλας "σημάδεψε" πανέξυπνα τον αργό Σλοβένο και έκανε μεγάλη ζημιά στην άμυνα του Ολυμπιακού. Ο Ντάνιελ πέτυχε 12 πόντους και μάζεψε 3 επιθετικά ριμπάουντ κόντρα στον Μπέγκιτς, που δεν μπορούσε να τον ακολουθήσει, αλλά ούτε και να συνεισφέρει στα ριμπάουντ, τομέας όπου ο Απόλλων έκανε θραύση μαζεύοντας 8 επιθετικά στο πρώτο μέρος, έναντι κανενός των "ερυθρολεύκων"! Αυτή ακριβώς η δυνατότητα που είχαν οι Πατρινοί να ανανεώνουν επιθέσεις τους επέτρεψε να διατηρήσουν την επαφή τους με το σκορ στο πρώτο μέρος (44-38), παρά το ότι ήταν πολύ άστοχοι, ιδιαίτερα στα τρίποντα (2/11).

Ο Ολυμπιακός όσο δεν έπαιζε ο Μπέγκιτς ήταν καλύτερος στην άμυνα, αλλά στην επίθεση τη διαφορά την έκανε ο Λοτζέσκι, που μπήκε ζεστός και ήταν αυτός χάρη στον οποίον οι "ερυθρόλευκοι" πήραν για πρώτο φορά ένα καλό προβάδισμα 9 πόντων (29-20) μετά από 14 λεπτά αγώνα. Ο Σλούκας ήταν επίσης θετικός στην οργάνωση του παιχνιδιού, όμως συνολικά ο Ολυμπιακός έδειχνε να παίζει άτονα κι αυτό επέτρεπε στον Απόλλωνα, που δεν είχε στη σύνθεσή του τους Αργυρόπουλο και Πέτροβιτς, αλλά πήρε πολλές επιθετικές λύσεις και από τον Λιανό, να ελπίζει.

Στην τρίτη περίοδο ο Μπαρτζώκας,  που κι αυτός δεν χρησιμοποίησε καθόλο τον Λο, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον Μπέγκιτς από την αρχή και ο Ολυμπιακός ξέφυγε. Χρειάστηκε βέβαια να περάσουν τα πρώτα 5 λεπτά, διάστημα στο οποίο ο Ντάνιελ συνέχιζε να κάνει θραύση (54-49), όμως όταν ο Ντάνστον του πήρε τελικά τον αέρα, ο Απόλλων έχασε την βασική επιθετική αιχμή του. Και ο Ολυμπιακός άρχισε να επιβάλει πλήρως το ρυθμό του.

Ο Σλούκας με τον Μάντζαρη αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στην περιφέρεια και με τα τρίποντά τους επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να τρέξει ένα σερί 9-0 (μαζί με κάποιες βοήθειες των Ντάνστον, Πρίντεζη) και να προηγηθεί με 63-49 στο 28' θεμελιώνοντας για πρώτη φορά ένα προβάδισμα ασφαλείας. Προβάδισμα το οποίο στο 30' ανέβηκε στους 15 πόντους χάρη σε ένα τρίποντο του Σπανούλη και αμέσως μετά την έναρξη της τελευταίας περιόδου στους 17 (70-53). Ο Απόλλων άρχισε να μένει πίσω, διότι εκτός του Ντάνιελ δεν είχε άλλη αξιόπιστη επιθετική λύση, καθώς ήταν άστοχος από την περιφέρεια.

Παρόλα αυτά η ομάδα της Πάτρας με ένα μίνι ξέσπασμα του Μπολντς μείωσε 73-62 στο 32', ωστόσο η αντίδραση του Ολυμπιακού ήταν άμεση. Στο 35' είχε ξεφύγει ξανά με 80-63, καθώς ο Μπέγκιτς είχε ξαναμπεί ορεξάτος στον αγώνα και στην επίθεση συνεργάστηκε πολύ καλά με τον Σπανούλη. Τα τελευταία λεπτά ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα και ο Ολυμπιακός έφτασε εν τέλει εύκολα στην 16η νίκη του σε ισάριθμους φετινούς επίσημους αγώνες (93-71) ισοφαρίζοντας την καλύτερη επίδοση της ιστορίας του.

Τα δεκάλεπτα: 16-15, 44-38, 68-53, 93-71.

Ολυμπιακός: Πετγουέι 9(3), Ντάνστον 6, Σπανούλης 7 (1/3τρ., 10ασ.), Περπέρογλου 8, Παπαπέτρου 2, Σλούκας 13(2), Λοτζέσκι 16(2), Μπέγκιτς 16, Πρίντεζης 10, Αγραβάνης, Μάντζαρης 6(2).

Απόλλων Π.: Χιλ 7(1), Καπερώνης 1, Τέιλορ 13(1), Ντάνιελ 21 (7-5ρ.), Λιανός 10, Οικονομόπουλος, Πελεκούδας, Μολφέτας, Νιφόρας, Τρεπάλοβατς, Χοτ 4, Μπολντς 15(1).