Όποιος χάσει, χάνεται...

ili trikala

Ενδιαφέροντα παιχνίδια έχει πολλά η 5η αγωνιστική της Α1, αλλά αυτό ανάμεσα στα Τρίκαλα και τον Ίκαρο έχει και… παρασκήνιο. Οπότε ιντριγκάρει ακόμα περισσότερο…

 

Οι δύο ομάδες δεν είναι καλά, το μαρτυρά άλλωστε και η βαθμολογική θέση τους. Ιδιαίτερα τα Τρίκαλα, που δεν έχουν γευτεί ακόμα τη χαρά της νίκης και θέλουν οπωσδήποτε να τη γευτούν τώρα, ειδάλλως θα γίνουν νωρίς νωρίς το πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό. Στο εσωτερικό της ομάδας πάντως επικρατεί αναταραχή και η αποπομπή του Νέστορα Κόμματου αμέσως μετά τον αγώνα με τον Ηλυσιακό φανερώνει πως υπάρχει ζήτημα. Ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που δεν αναζητήθηκε αντικαταστάτης του ούτε φαίνεται να προχώρησαν άλλες διορθωτικές κινήσεις που προανήγγειλε ο Κώστας Φλεβαράκης.

Αλλά και στον Ίκαρο η κατάσταση λέγεται πως δεν είναι ιδανική. Η εντός έδρας ήττα από τον Πανελευσινιακό βάρυνε το κλίμα, καθώς εξαιτίας της η ομάδα μένει επικίνδυνα πίσω, ενώ δεν παίζει και καλά, τουλάχιστον όχι όσο θα περίμεναν αυτοί που τη διοικούν.

Οι κακές γλώσσες λένε λοιπόν πως το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα είναι πολύ πιθανό να δρομολογήσει εξελίξεις στην πλευρά του χαμένου. Συνεπώς το κίνητρο δεν θα είναι μόνο βαθμολογικό, αν και οι βαθμοί της νίκης είναι απολύτως απαραίτητοι και στις δύο ομάδες.

Πρασινίζει η κορυφή

Επιστρέφοντας από την Κρήτη ο Παναθηναϊκός θα πεταχτεί την Κυριακή στην Κηφισιά για να επουλώσει κάποιες από τις πληγές που άφησε η ήττα από την Λοκομοτίβ. Οι «πράσινοι» δεν παίζουν καλά και αυτό είναι το ανησυχητικό, όχι ότι χάνουν κάποια παιχνίδια στην Ευρωλίγκα. Κι αυτό που θέλει ο Αργύρης Πεδουλάκης σε αυτά τα παιχνία πρωταθλήματος, όπου η διαφορά δυναμικότητας από τον αντίπαλο είναι τεράστια (η Ν. Κηφισιά είναι βέβαιο πως δεν έχει τη δυνατότητα να επουλώσει τις δικές της πληγές από τις δικές της κακές εμφανίσεις σε αυτό τον αγώνα, πρέπει να περιμένει την άλλη εβδομάδα), είναι να αρχίσει να ρολάρει ο Παναθηναϊκός και να βρίσκουν ρυθμό παίκτες κομβικοί, όπως ο Λάσμε, που για την ώρα μοιάζει να είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Το… μικροσκοπικό «Ζηρίνειο» θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά έναν μεγάλο της Α1 κι έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα πρωτοχωρέσει σε αυτό το γηπεδάκι. Το σίγουρο πάντως είναι (με μόνη επιφύλαξη να… γυρίσει ο κόσμος ανάποδα) ότι θα δώσει την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό με τη νίκη του να πατήσει ξανά στην κορυφή ισοβαθμώντας με τον ΠΑΟΚ.

Και τούτο διότι στον αγώνα που γίνεται τη Δευτέρα στο ΣΕΦ ο «δικέφαλος» θα κάνει την πρώτη φετινή ήττα του στην Α1 και θα αποκτήσει συγκάτοικο στην κορυφή. Τουλάχιστον με βάση τη λογική του μπάσκετ, την οποία υπαγορεύει όχι μόνο η διαφορά δυναμικότητας που χωρίζει τον ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό, αλλά και η παράδοση. Ο ΠΑΟΚ έχει να νικήσει μέσα στο ΣΕΦ από τον Γενάρη του 2000! Κοντά 14 χρόνια δηλαδή… Και ειδικά φέτος ο Ολυμπιακός δεν είναι από τις ομάδες που δίνουν δικαιώματα. Με νίκη οι «ερυθρόλευκοι» θα παραμένουν αήττητοι, αλλά λόγω της τιμωρίας τους, που τους στέρησε με το… καλημέρα 2 βαθμούς, δεν θα μπορέσουν να πατήσουν στην κορυφή.

Κι άλλοι για κορυφή

Στη σχεδόν σίγουρη περίπτωση που χάσει ο ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό, υπάρχουν άλλες δύο ομάδες, πλην Παναθηναϊκού, που μπορούν να βρεθούν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, αρκεί να νικήσουν εκτός έδρας.

Η μία είναι το Ρέθυμνο, που κάνει σήμερα δύσκολο ταξίδι στην Πάτρα. Εκεί όπου ο Απόλλων από πέρυσι έχει δείξει ότι είναι πιο δυνατός, καθώς οι γεμάτες εξέδρες του γηπέδου του του δίνουν έξτρα ώθηση. Το Ρέθυμνο κέρδισε πέρυσι και τα δύο παιχνίδια κόντρα στον Απόλλωνα, όμως για την ώρα δεν έχει βρει τα πατήματά του ούτε έχει πείσει ότι έχει καλύψει επαρκώς τα κενά από την αποχώρηση σημαντικών παικτών. Επιπλέον έχει ένα πρόβλημα στη θέση του πλέι μέικερ, όπου ο Προύιτ δεν… τραβάει, κι όλα τούτα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την αποστολή του. Ο Απόλλων αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα τραυματισμών τελευταία, όμως ο Νίκος Βετούλας αισιοδοξεί πως η δύναμη της έδρας θα αποβεί καθοριστική.

Η άλλη ομάδα που μπορεί να βρεθεί πρώτη είναι ο Πανιώνιος, ο οποίος όμως δοκιμάζεται στο Αλεξάνδρειο απέναντι στον Άρη. Πρόκειται για ένα από τα παραδοσιακά ντέρμπι της Α1, που λογικά θα έχει και φέτος πολλές συγκινήσεις, αν και ο Πανιώνιος έχει φανεί τα τελευταία χρόνια πως έχει πάρει τον αέρα του αντιπάλου του. Ο Αλέξης Κυρίτσης, που έχει φορέσει τη φανέλα του Άρη, θα επιστρέψει στο Αλεξάνδρειο ενισχύοντας τον Πανιώνιο, ο οποίος ποντάρει και στον άλλο νεοαποκτηθέντα, Γάιο Σκορδίλη, που κι αυτός επιστρέφει ως αντίπαλος του Άρη, από τον οποίον όμως δεν έφυγε ακριβώς ως φίλος και θα έχει ενδιαφέρον η υποδοχή του. Ο Άρης από την άλλη θα πάει με τη γνωστή συνταγή του Αγγέλου, ωστόσο οι συσχετισμοί αναμένεται να διαταραχθούν σημαντικά εφόσον δεν καταφέρει να αγωνιστεί ο τραυματίας Πελεκάνος.

Προβάδισμα στις έδρες

Στους αγώνες του Πανελευσινιακού με τον Κολοσσό και του ΚΑΟΔ με τον Ηλυσιακό οι γηπεδούχοι έχουν τον πρώτο λόγο. Όχι μόνο επειδή το κοινό θα είναι με το μέρος τους, αλλά και διότι μοιάζουν να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση. Ο Κολοσσός ακόμα αναζητά την πρώτη νίκη του στο πρωτάθλημα κι αυτό έχει αρχίσει να τον αγχώνει, αντίθετα ο Πανελευσινιακός μετά τη νίκη του στη Χαλκίδα έχει ακμαίο ηθικό και δείχνεινα βρίσκει καλύτερη αγωνιστική χημεία. Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για τον ΚΑΟΔ, που ειδικά μέσα στη Δράμα είναι πολύ επικίνδυνος και σίγουρα έχει προβάδισμα απέναντι σε ομάδες, όπως ο Ηλυσιακός, που ποντάρουν κυρίως στα εντός έδρας παιχνίδια για να πετύχουν το στόχο τους.

Το πρόγραμμα
Σάββατο 9/11
Περιβόλα, Πάτρα (17.00): Απόλλων Π.-Ρέθυμνο (Πηλοΐδης, Πουρσανίδης Γ., Τζαφλέρης)
Τρίκαλα (18.00): Τρίκαλα-Ίκαρος (Αναστόπουλος, Μάνος, Τσούνας)

Κυριακή 10/11
Ελευσίνα (16.00): Πανελευσινιακός-Κολοσσός (Σώμος, Ταβουλαρέας, Παγώνης)
Δράμα (16.00): ΚΑΟΔ-Ηλυσιακός (Κορομηλάς, Σταματόπουλος, Δεσλής)
Αλεξάνδρειο (19.30-Novasports 2): Άρης-Πανιώνιος (Γκόντας, Γκούμας, Ανδρικόπουλος)
Ζηρίνειο, Κηφισιά (21.30-Novasports 2): Ν. Κηφισιά-Παναθηναϊκός (Μητσόπουλος, Διαμαντής, Παντελίδης).

Δευτέρα 11/11
ΣΕΦ (19.15-Δ.Τ.): Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ (Χριστοδούλου, Παπαπέτρου, Καλδίρης).

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (4αγ.)
1. ΠΑΟΚ 8
2. Παναθηναϊκός 7
3. Πανιώνιος 7
4. Ρέθυμνο 7
5. Άρης 6
6. ΚΑΟΔ 6
7. Ολυμπιακός 6
8. Απόλλων Π. 6
9. Πανελευσινιακός 6
10. Ν. Κηφισιά 5
11. Ηλυσιακός 5
12. Ίκαρος 5
13. Τρίκαλα 4
14. Κολοσσός 4
* Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με -2 βαθμούς.