Το δικό μας ντέρμπι

Ο φάκελος των παραδοσιακών ντέρμπι της δεκαετίας του ’80 έχει «κλειδωθεί» σε ένα συρτάρι. (Τουλάχιστον) δύο φορές τον χρόνο οποιοσδήποτε λατρεύει το παρελθόν, συνηθίζει να ρίχνει μια ματιά, αν και είναι αλήθεια ότι προκαλεί μελαγχολία. Πλέον γράφονται οι καινούργιες σελίδες και μία από δαύτες προβλέπεται να «συμπληρωθεί» αύριο (19/10) το βράδυ (9:30μμ).

Ουδεμία σύγκριση μπορεί να γίνει ασφαλώς μεταξύ εκείνου του αγώνα στο PAOK SPORTS ARENAμε το αυριανό στο θρυλικό ΑλεξάνδρειοNick Galis Hall.

«Αυτό το παιχνίδι δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό του Κυπέλλου. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι κυρίως αμυντικά», έσπευσε να παραδεχθεί ο Μιχάλης Πελεκάνος. Αυτό θέλουν εξάλλου και στον ΠΑΟΚ, καθώς οι πληγές από την ήττα και τον αποκλεισμό στον αγώνα του Κυπέλλου, παραμένουν ανοιχτές. Αλλά, όπως σημείωσε και ο Μιχάλης Τσαϊρέλης… «Πιστεύω ότι σε σχέση με το παιχνίδι του Κυπέλλου, θα δούμε ένα τελείως διαφορετικό ματς από τις δύο ομάδες. Στο πρώτο παιχνίδι, επειδή ήταν το πρώτο επίσημο ματς υπήρχε αρκετό άγχος, πλέον είμαστε διαφορετική ομάδα».

Η ψυχολογία και η Μπουντούσνοστ

Πέρα από τον διαφορετικό χαρακτήρα των δύο αγώνων (σ. σ. ο ένας ήταν νοκ άουτ και ο άλλος απλά εντάσσεται στον μαραθώνιο του ελληνικού πρωταθλήματος), είναι αλήθεια ότι ο Άρης έχει τη ψυχολογία. Αυτό του πρόσφερε η σπουδαία νίκη στη Πυλαία, αυτή διαμόρφωσε μια άκρως ευνοϊκή κατάσταση και μένει να φανεί, αν έχει τις δυνάμεις και τη προσωπικότητας ώστε να την διαχειριστεί με το κατάλληλο τρόπο. Ο ΠΑΟΚ πήρε ψυχολογία από τον αγώνα με τη Μπουντούσνοστ. Δεν είναι δα και λίγο πράγμα να ανατρέπεις μέσα σε 11 λεπτά το 48-58 και να κερδίζεις με τρίποντο στο τελευταίο δευτερόλεπτο με 85-84. Ως γνωστόν, η επιθετική παραγωγικότητα προσφέρει ψυχολογία και στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο ΠΑΟΚ έβαλε 37 πόντους σε 11 λεπτά. Με ηγέτη τον Ντι Τζέι Κούπερ ο οποίος τούτη την εβδομάδα – σύμφωνα με τους… αυτόπτες μάρτυρες – έκανε τουλάχιστον 2000 σουτ, εκτός προγράμματος προπόνησης.

Οι προπονητές

Σούλης Μαρκόπουλος και Βαγγέλης Αγγέλου έχουν τουλάχιστον δύο κοινά στοιχεία. Αμφότεροι φοίτησαν στο πανεπιστήμιο του «Ντούσαν Ίβκοβιτς», ο οποίος (παρεμπιπτόντως) βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από 24 ώρες και πέρασε τις περισσότερες ώρες της ημέρας του με τον προπονητή του Άρη.

Πέραν τούτου, είναι σχεδόν απίθανο να μπουν σε τεχνικές λεπτομέρειες πριν ή και μετά από ένα παιχνίδι. Το «πριν» το καταλαβαίνουμε καθώς (όπως έχουμε αντιληφθεί), εκτιμούν ότι ενδέχεται να βοηθήσουν το scouting του αντιπάλου, ανεξαρτήτων των τοποθετήσεων «γνωριζόμαστε πάρα πολύ καλά». Ο Σούλης Μαρκόπουλος θα «παίξει» αύριο (19/10) το 31ο παραδοσιακό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης και φυσικά αυξάνει την διαφορά από τον δεύτερο Γιάννη Ιωαννίδη που «έγραψε» 27 ως προπονητής. Αμφότεροι επίσης τονίζουν ότι στόχος τους είναι να φθάσουν οι ομάδες τους στο… pick τους, την ερχόμενη άνοιξη καθώς φωνάζουν ότι «στα πλέι οφ κρίνονται όλα».

Αγγέλου: «Ζήτημα διαχείρισης»

Ο δείπνος που παρέθεσαν οι καλαθοσφαιριστές στον Νίκο Γκάλη.

«Η πρόκληση του παιχνιδιού με τον ΠΑΟΚ έχει πολλές παραμέτρους διαχείρισης. Την μπασκετική ποιότητα του αντιπάλου, ιδιαίτερα στα δύο τελευταία παιχνίδια, δημιουργικά και εκτελεστικά. Τον ενθουσιασμό και την ενεργοποίηση των φιλάθλων μας, αλλά και τον δικό μας αγωνιστικό προσανατολισμό σε άμυνα και επίθεση, που χρειάζεται βελτίωση», δήλωσε ο Βαγγέλης Αγγέλου τονίζοντας τον τομέα της «συγκέντρωσης για 40 λεπτά».

Μαρκόπουλος: «Θέλουμε αντίδραση»

Όπως το σύνολο των στελεχών της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, έτσι και ο Σούλης Μαρκόπουλος πέρασε δύσκολες ημέρες μετά τον αποκλεισμό. Και περιμένει την αντίδραση των παικτών του, γνωρίζοντας ότι για την αλλαγή της δικής τους ψυχολογίας αλλά και της ψυχοσύνθεσης των φιλάθλων του Δικεφάλου, τούτο το ντέρμπι είναι σημείο κλειδί.

«Είναι ένα πολύ δυνατό παιχνίδι, σε μια δυνατή έδρας και θέλουμε να δούμε πώς θα αντιδράσει η ομάδα μας κάτω από αυτές τις συνθήκες. Θέλουμε να γινόμαστε και καλύτεροι και για αυτό δουλεύουμε και προσπαθούμε. Και αυτό το παιχνίδι γίνεται αρκετά νωρίς κι αυτός είναι σημαντικός παράγοντας και για τις δύο ομάδες», είπε.

Ο Πέιν και ο Χαντ

Ο Άρης διαθέτει μόλις έναν ξένο στο ρόστερ του κι αυτός δεν αγωνίζεται. Ο Τζέρεμι Χαντ προβλέπεται να κάνει ντεμπούτο (για τη φετινή σεζόν) στον αγώνα της 3ης αγωνιστικής απέναντι στη Κηφισιά. Το καλοκαίρι υποβλήθηκε σε μία ακόμη επέμβαση στο ίδιο γόνατο, έχει ολοκληρωθεί το στάδιο αποθεραπείας και ένταξής του στο ομαδικό πρόγραμμα προπόνησης, αλλά ο Βαγγέλης Αγγέλου έχει αποφασίσει να του δώσει επιπλέον χρόνο. Ο Μαρκ Πέιν ήταν ο άτυχος του αγώνα του Κυπέλλου. Ο τραυματισμός του στον ώμο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού και δεν υπολογίζεται από τον Σούλη Μαρκόπουλο, τόσο στο αυριανό ντέρμπι όσο και στον αγώνα με την ουγγρική Άλμπα για την 2η αγωνιστική του Eurocup.