Στον αέρα η πρεμιέρα

imagescaru6bkf

Το ενδεχόμενο να μην αρχίσει το πρωτάθλημα της Α1 το Σαββατοκύριακο 6-7 Οκτωβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί, είναι κάτι παραπάνω από ανοικτό μετά τη δυσάρεστη τροπή που έχουν πάρει οι συζητήσεις του ΕΣΑΚΕ με την ΕΡΤ για την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων των 12 από τις 14 ομάδες της Α1 (εξαιρούνται Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, που έχουν δική τους συμφωνία σε ισχύ με διαφημιστική εταιρεία).

Η δημόσια τηλεόραση προσφέρει περίπου τα μισά χρήματα από όσα έδωσε πέρυσι στις 12 ομάδες, σε καθεμιά εκ των οποίων θα αναλογούν πλέον περί τις 80-90.000 Ευρώ από 160-170.000 Ευρώ, που έπαιρναν πέρυσι. Η μείωση είναι τεράστια, για τους περισσότερους ιδιοκτήτες των ΚΑΕ ισοδυναμεί με διάλυση των ομάδων τους και δεν είναι αποδεκτή. Κατόπιν τούτου η τάση να μην αρχίσει το πρωτάθλημα μέχρι να βρεθεί βιώσιμη λύση στα τηλεοπτικά είναι κυρίαρχη.

Η συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΣΑΚΕ την προσεχή Δευτέρα θα είναι κρίσιμη, όμως μέχρι τότε η αρμόδια επιτροπή για τα τηλεοπτικά θα επιδιώξει να κλείσει νέο ραντεβού με την ΕΡΤ μήπως καταφέρει να πετύχει βελτίωση της προσφοράς. Οι πιθανότητες πάντως για κάτι τέτοιο δεν είναι πολλές, άλλωστε η δημόσια τηλεόραση πρότεινε εξ αρχής ως αντιστάθμισμα να προσφέρει περισσότερο διαφημιστικό χρόνο και τη δυνατότητα να παραχωρηθεί μέρος του πακέτου σε συνδρομητικό κανάλι. Όχι όμως ρευστό.

Και η εναλλακτική λύση του συνδρομητικού καναλιού πάντως είναι προβληματική. Μια πρώτη κουβέντα που έγινε με την τηλεόραση του ΟΤΕ δε γέννησε μεγάλες προσδοκίες, κυρίως λόγω του ότι το πακέτο χωρίς Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό δεν θεωρείται ελκυστικό. Η συνέχεια επί της... οθόνης.