Δεν έχει αντίπαλο στους τελικούς!

2151471 1

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν είχε κανένα πρόβλημα στον πρώτο τελικό της Basket League αφού έκανε εύκολα το 1-0 στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Προμηθέα κερδίζοντας με το εντυπωσιακό 103-77. Λιγοστή η προσέλευση του κόσμου. 

Μπορεί να λένε ότι για κάθε κανόνα υπάρχει και μια εξαίρεση, αλλά από τη στιγμή που η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και Προμηθέας είναι τόσο μεγάλη, επιβεβαιώθηκε ο κανόνας που θέλει το φαβορί να κερδίζει και μάλιστα... εύκολα.

Οι «πράσινοι» έκαναν επίδειξη δύναμης στον πρώτο τελικό της σειράς και έφτασαν δια περιπάτου στο 1-0, στην προσπάθεια για την κατάκτηση του 38ου πρωταθλήματος της ιστορίας τους. Βέβαια η εικόνα του ΟΑΚΑ δεν ήταν αυτή που θα περίμεναν οι παίκτες του Παναθηναϊκού και συνολικά ο οργανισμός της ομάδας και σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε τελικούς.

Παρόλα αυτά, μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ, οι παίκτες του Ρικ Πιτίνο φρόντισαν να αποζημιώσουν και με το... παραπάνω όλους όσους βρέθηκαν στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε κατά διαστήματα όμορφο μπάσκετ, έβγαλε εντυπωσιακές φάσεις στο ανοικτό γήπεδο, ενώ ο προπονητής της ομάδας πήρε πολλά πράγματα και από τους 12 παίκτες που βρέθηκαν στο παρκέ!

Συγκεκριμένα σκόραραν όλοι οι παίκτες των «πρασίνων» με τον Ματ Λοτζέσκι να είναι ο πρώτος σκόρερ με 16 πόντους, 5 ασίστ και 4 ριμπάουντ, τον Καλάθη να έχει double-double (11π., 13ασ.) αλλά και τον Ντεσόν Τόμας να σταματάει στους 13 πόντους.

Το ματς

Ο Προμηθέας μπόρεσε να μείνει ανταγωνιστικός μόνο για επτά λεπτά, όταν και ήταν ισόπαλο το ματς 15-15. Έκτοτε, οι «πράσινοι» άρχισαν σιγά-σιγά να πατούν το πόδι στο γκάζι και χάρη στους Ντεσόν Τόμας και Ματ Λοτζέσκι να «χτίζουν» διαφορά ασφαλείας στο σκορ. Στο πρώτο δεκάλεπτο είχαν διαφορά έξι πόντων (24-18) αλλά η συνέχεια εξελίχθηκε σε παράσταση για έναν ρόλο. Ο Νικ Καλάθης μοίραζε ασίστ σαν... στραγάλια (είχε 9 τελικές πάσες στο πρώτο ημίχρονο) και «ανοίγοντας» το παιχνίδι της ομάδας του, τα πάντα έγιναν πιο... εύκολα.

Μετά το 26-20 που ήταν και η τελευταία φορά που ο Προμηθέας προσπάθησε να μείνει κοντά στο σκορ, οι παίκτες του Ρικ Πιτίνο ανέβασαν την ένταση στην άμυνα και με ένα επιμέρους 26-11 έστειλαν τον δείκτη του σκορ στο +21 (52-31) με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Ένα διάστημα όπου οι «πράσινοι» πήραν 25 πόντους από όλους όσους ήρθαν από τον πάγκο και 21 πόντους σε transition παιχνίδι και εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δεύτερο δεκάλεπτο το «τριφύλλι» είχε 11/14 σουτ εντός παιδιάς, ενώ ο Προμηθέας μόλις... 4/15! Και να 'ταν μόνο αυτό; Από το ημίχρονο υπήρχε μεγάλη διαφορά στα ριμπάουντ (21-14) ενώ είχαν σκοράρει και οι 11 παίκτες που είχαν πατήσει στο παρκέ.

Ο Προμηθέας από την άλλη τα περίμενε όλα από τον Οκτάβιους έλις (10π., 4/4δίπ., 2/2β., 4ριμπ.) αφού υπήρχε μεγάλη αστοχία στα τρίποντα (4/16) και ποσοστό μόλι2 32% συνολικά στα σουτ εντός παιδιάς. Το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε μετά το ξεκίνημα της 3ης περιόδου.

Ο Καλάθης συνέχισε από εκεί που είχε σταματήσει, η άμυνα των «πρασίνων» δεν άφηνε κανένα περιθώριο στους Πατρινούς και η διαφορά ολοένα και έπαιρνε τεράστιες διαστάσεις. Μάλιστα ξεπέρασε και τους 30 πόντους και έφτασε στο +34 (75-41) στο 25'. Όπως ήταν λογικό και επόμενο δεν χρειάστηκε να φορτσάρουν περισσότερο οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Αντίθετα τράβηξαν... χειρόφρενο και οι φιλοξενούμενοι μπόρεσαν να βρουν πιο εύκολα το δρόμο για το καλάθι χωρίς να... πάρει η διαφορά αστρονομικές διαστάσεις.