• ΑΕΚ
  • Posted

Μαύρη (αμυντική) τρύπα!

mensahbo

Οι στατιστικές επιδόσεις του Ποπς Μενσά Μπονσού είναι εκθαμβωτικές και τον αναδεικνύουν ως τον καλύτερο σέντερ του πρωταθλήματος και βασικό πυλώνα του επιθετικού παιχνιδιού της ΑΕΚ. Στην άμυνα, όμως, οι αντίπαλοι κάνουν... πάρτι!

Μετά από 14 αγώνες στην Α1 ο Ποπς Μενσά Μπονσού σημειώνει double double σε μέσους όρους πόντων και ριμπάουντ. Με 17,4 πόντους και 10,6 ριμπάουντ ανά αγώνα έχει μακράν τις καλύτερες επιδόσεις από κάθε άλλο σέντερ του ελληνικού πρωταθλήματος και είναι ταυτόχρονα ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ και ως εκ τούτου βασικό και αναντικατάστατο κομμάτι του επιθετικού παιχνιδιού της. Πλην όμως στην άμυνα... μπάζει.

Η εμφάνιση του Ρόλαντ Σάφτενααρ στον αγώνα του περασμένου Σαββάτου στο Ρέθυμνο είναι απολύτως ενδεικτική. Ο Ολλανδός σέντερ του Ρεθύμνου έκανε κόντρα στον Μενσά Μπονσού την καλύτερη φετινή εμφάνισή του με διαφορά. Οι 27 πόντοι που σκόραρε ήταν η καλύτερη φετινή επίδοσή του και συγχρόνως ήταν υπερδιπλάσιοι από τον φετινό μέσο όρο πόντων του (12,8)! Επιπλέον, επιχείρησε σχεδόν 2,5 φορές περισσότερα δίποντα απ' ό,τι συνήθως, κάνοντας 19 προσπάθειες έναντι μόλις 7,2, που επιχειρεί κατά μέσο όρο! Κι όλα αυτά επειδή ο Μενσά Μπονσού τον άφησε να τα κάνει.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η εμφάνιση του Σάφτενααρ ήταν συμπτωματική ή, εν πάση περιπτώσει, επρόκειτο απλώς περί μιας κακής ημέρας του Άγγλου σταρ της ΑΕΚ. Μόνο που οι αριθμοί φανερώνουν πως σχεδόν όλοι οι σέντερ της Α1, και όχι μόνον ο Σάφτενααρ, έχουν ξεπεράσει φέτος τους εαυτούς τους παίζοντας απέναντι στον Μενσά Μπονσού!

Από τον Δεκέμβρη που ήρθε στην Ελλάδα, ο Άγγλος έχει αντιμετωπίσει 13 σέντερ οι οποίοι λογίζονται ως βασικοί στις ομάδες τους (συν το δίδυμο Μισέλ-Λο στον ΚΑΟΔ, που το υπολογίζουμε ως έναν παίκτη, βάσει του χρόνου συμμετοχής του). Οι 11 από αυτούς σκόραραν εναντίον του περισσότερους πόντους από όσους κατά μέσο όρο πετυχαίνουν στο πρωτάθλημα. Κάποιοι μάλιστα (Τέρνερ, Λούμπι, Νέιμικ, Πάνος, Σάφτενααρ) σκόραραν δύο και πλέον φορές περισσότερο από αυτό το μέσο όρο τους! Ο Ντάνστον περιορίστηκε στον μέσο όρο του και μόνον ο Μαυροειδής και το δίδυμο του ΚΑΟΔ υστέρησαν σε σχέση με τον δικό τους μέσο όρο.

Είναι χαρακτηριστικό το εξής: Από τους 11 αυτούς σέντερ οι 4 (ο Τέρνερ του Κοροίβου, ο Λούμπι του Πανελευσινιακού, ο Νέιμικ του Άρη και ο Σάφτενααρ) σημείωσαν απέναντι στον Μενσά Μπονσού ατομικό ρεκόρ για τη φετινή σεζόν, ενώ άλλοι δύο (ο Λάνγκφορντ του ΠΑΟΚ και ο Πάνος των Τρικάλων) πέτυχαν τη δεύτερη καλύτερη φετινή επίδοσή τους!

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και κάτι ακόμα. Με την εξαίρεση του διδύμου του ΚΑΟΔ και των Μαυροειδή, Κόλεμαν και Ντάνστον, όλοι οι υπόλοιποι σέντερ-αντίπαλοι του Μπονσού επιχείρησαν απέναντί του περισσότερα δίποντα απ' ό,τι συνήθως. Κάποιοι μάλιστα (Λάνγκφορντ, Τέρνερ, Λούμπι, Νέιμικ, Σάφτενααρ) σούταραν δύο και πλέον φορές περισσότερα σουτ από τον μέσο όρο τους, ενώ ο μεν Κόλεμαν σούταρε λίγο λιγότερο αλλά με 100% ευστοχία, ο δε Ντάνστον σούταρε μόνο ένα δίποντο, αλλά υπερτριπλάσιες βολές από τον μέσο όρο του!

Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται οι επιδόσεις των αντιπάλων του Μενσά Μπονσού στους αγώνες εναντίον του συγκριτικά με τους μέσους όρους τους στο πρωτάθλημα της Α1 σε πόντους και προσπάθειες για σουτ δύο πόντων:

  Εναντίον ΑΕΚ     Μέσος Όρος στην Α1
ΠΑΙΚΤΗΣ ΠΟΝΤΟΙ ΔΙΠΟΝΤΑ ΠΟΝΤΟΙ ΔΙΠΟΝΤΑ
Ντέγιαν Κράβιτς (ΑΓΟΡ) 11 8 7 6,2
Κέβιν Λάνγκφορντ (ΠΑΟΚ) 18 11 11,1 5,3
Μισέλ-Λο (ΚΑΟΔ) 8 5 13,2 7
Λάρι Τέρνερ (Κόροιβος) 10 10 4,6 3,8
Ουίλ Κόλεμαν (Πανιώνιος) 17 6 13,7 7,9
Εστεμπάν Μπατίστα (ΠΑΟ) 16 10 12,4 7,3
Μπράιαν Ντάνστον (ΟΣΦΠ) 8 1 8,2 4,9
Κερτ Λούμπι (Ελευσίνα) 19 12 9,5 5,8
Γάιος Σκορδίλης (Απόλλων) 11 9 9,3 6,5
Δημ. Μαυροειδής (ΑΕΝΚ) 8 5 14,3 8,8
Τζαμέλ  Χάγκινς (Κολοσσός) 11 13 9,5 7,4
Άντριου Νέιμικ (Άρης) 20 13 7,3 6,1
Στιβ Πάνος (Τρίκαλα) 14 7 7 4,3
Ρόλαντ Σάφτενααρ (ΑΓΟΡ) 27 19 12,8 7,2