Σκότωσαν το θηρίο

(Από Fiba.com)

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των Μουντομπάσκετ δημιούργησε η Γαλλία, αφήνοντας έξω από τα μετάλλια την διοργανώτρια Ισπανία.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης έριξαν στο καναβάτσο τους αλαζόνες Ίβηρες (65-52), που θεωρούσαν σίγουρη τη συμμετοχή τους στον τελικό με τις ΗΠΑ. Δεν υπολόγισαν όμως τον ξενοδόχο, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν η ελλιπής Γαλλία, η οποία πήρε μία παλληκαρήσια νίκη και με κόντρα τη διαιτησία. Ο Λαμόνικα έκανε το παν για τους βάλει μέσα στο παιχνίδι, αλλά οι παίκτες του Κολέ  ήταν αποφασισμένοι και το πίστευαν.
Η νίκη των «τρικολόρ» παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, αν ληφθεί υπόψη ότι επικράτησαν απόλυτα σε όλους τους τομείς, κατέβασαν την πλήρη Ισπανία στους 52 πόντους και μάλιστα μέσα στην έδρα της. Έπαιξαν έξυπνα, έφεραν το παιχνίδι στα μέτρα τους και σε καμία στιγμή δεν φάνηκαν να χάνουν τη συγκέντρωσή τους και να πανικοβάλλονται.
Είναι η δεύτερη φορά που η Ισπανία απογοητεύει μέσα στο «σπίτι». Η πρώτη ήταν στο Ευρωμπάσκετ του 2007 στην Μαδρίτη, όταν έχασε στον τελικό από τη Ρωσία κι ενώ είχε προκριθεί με σκανδαλώδη διαιτησία  σε βάρος της Ελλάδας και η δεύτερη σήμερα στον προημιτελικό του Μουντομπάσκετ από τη Γαλλία. Σίγουρα αυτή είναι πιο οδυνηρή αφού την αφήνει έξω από τα μετάλλια και τινάζει στον αέρα όλες τις προβλέψεις για συμμετοχή στον τελικό με αντίπαλο τις ΗΠΑ.
Ο ημιτελικός πλέον μεταξύ Σερβίας-Γαλλίας αποκτάει άλλο ενδιαφέρον και η ομάδα του Τζόρτζεβιτς που προετοιμαζόταν να συναντήσει την Ισπανία, τώρα νιώθει να της ανοίγει η όρεξη. Όμως το ίδιο γιατί να μην ισχύει και για τη Γαλλία που απέκλεισε ένα από τα δύο μεγαθήρια της διοργάνωσης.
Οι πρωταθλητές από την αρχή του αγώνα έδειξαν ότι δεν θα είναι εύκολη λεία, αλλά όλοι περίμεναν ότι μετά το 35-28 του ημιχρόνου, οι Ισπανοί θα ανέκαμπταν. Κάτι που έγινε στο τρίτο δεκάλεπτο, όταν πέτυχαν ένα 15-7 και προηγήθηκαν με βραχεία κεφαλή (43-42). Κάπου εκεί η αίσθηση ήταν ότι έφτασε η ώρα της ανατροπής, αλλά η άμυνα των Γάλλων και η κυριαρχία τους στα ριμπάουντ, ήταν καταλυτική. Πέτυχαν 23 πόντους στην τέταρτη περίοδο και δέχτηκαν μόνο εννιά. Κατάφεραν να αποσυντονίσουνε τους Ισπανούς που δεν μπορούσαν να τρέξουν και παρότι οι γκάρντ τους δεν είχαν καμία σχέση με την υπεροπλία των γηπεδούχων.
Οι Γάλλοι είχαν 16/32 δίποντα, 6/24 τρίποντα και 50 ριμπάουντ, εκ των οποίων τα 16 επιθετικά. Αντίθετα, οι Ισπανοί τα «έσπασα» με  18/40 δίποντα, 2/22 τρίποντα και μόλις 28 ριμπάουντ.
Ο Ερτελ ήταν εκπληκτικός με 13 π. (1/3 τρ) και 4 ασίστ, ο Ντιαό έκανε ό, τι ήθελε (15 π. με 3/7 τριπ.), ενώ Γκομπέρ και Λαβέρν κυριάρχησαν κάτω από τα καλάθια (13 και 10 ριμπάουντ, αντίστοιχα).
Οι περιφερειακοί της Ισπανίας ήταν απογοητευτικοί και προσπαθούσαν με τον Πάου Γκασόλ (17 π., 8 ρ.) να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, πάνω στον οποίο ήταν πολύ καλά προσαρμοσμένη η άμυνα των Γάλλων.