Ναι μεν αλλά για Κατσικάρη

Η παρουσίαση του Φώτη Κατσικάρη ως νέου ομοσπονδιακού τεχνικού της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα, αλλά ακόμα το τελικό «ΟΚ» δεν έχει έρθει από την ACB, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση.

Ο προπονητής της Μπιλμπάο βρέθηκε όπως αναμενόταν στη χώρα της βόρειας Ευρώπης και υπέγραψε το τετραετές συμβόλαιό του. Οι ετήσιες απολαβές του θα ανέρχονται στις 500.000 ευρώ.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο 45χρονος κόουτς υπογράμμισε: «Είναι μια μεγάλη τιμή για μένα. Χαίρομαι που επιστρέφω στη Ρωσία, όπου έχω πολλούς φίλους. Θέλω να ευχαριστήσω την ηγεσία της ομοσπονδίας που μου έδειξε αυτή την εμπιστοσύνη. Το ρώσικο μπάσκετ είναι σε άνοδο, όπως φάνηκε και στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στόχος μου είναι να συνεχιστεί αυτή η πρόοδος». Βοηθός του θα είναι Όλεγκ Μελεσένκο ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του και στη Δυναμό Αγίας Πετρούπολης.

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της «Αρκούδας» θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, κανείς ωστόσο δεν μπορέι να γνωρίζει με σιγουριά αν ο Κατσικάρης θα συνεχίσει παράλληλα από τη νέα αγωνιστική περίοδο και στον πάγκο της Μπιλμπάο.

Αιτία; Ο γνωστός κανονισμός που δεν επιτρέπει σε προπονητή ο οποίος εργάζεται σε ισπανική ομάδα να καθοδηγεί παράλληλα τα καλοκαίρια, εθνικά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα.

Φυσικά η φόρμουλα για να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει βρεθεί και σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η πλευρά των Βάσκων, τους καλοκαιρινούς μήνες θα λύνεται το συμβόλαιό του και στη συνέχεια, αφού ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις του με την Εθνική Ρωσίας θα υπογράφει ξανά και θα αναλαμβάνει εκ νέου τα καθήκοντά του.

Επειδή όμως με αυτόν τον τρόπο καταργείται το ασυμβίβαστο –κάτι που στην ACB το θεωρούν πολύ σοβαρό- και θα μπορούν όλες οι ομάδες να επιτυγχάνουν ανάλογες συμφωνίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Αν τελικά δεν ξεπεραστεί το πρόβλημα τότε ο Κορυδαλλιώτης τεχνικός θα είναι αναγκασμένος να αφήσει μία από τις δύο θέσεις και κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει παρελθόν για την αγαπημένη του Μπιλμπάο.

Αν συμβεί αυτό ο Κατσικάρης δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και θα είναι ανοικτός σε προτάσεις ομάδων από χώρες που δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός, καθώς πλέον έχει φτιάξει ένα πολύ καλό όνομα στην Ευρώπη και είναι σίγουρο ότι αν μείνει χωρίς σύλλογο θα υπάρξει ενδιαφέρον από αρκετές και καλές ομάδες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Γιάσμιν Ρέπεσα της Μάλαγα. Ο Κροάτης τεχνικός των Ανδαλουσιανών έχει σκοπό να κοουτσάρει και την Εθνική Κροατίας, αλλά είναι αμφίβολο αν θα τα καταφέρει.

 Στην περίπτωση του η κατάσταση είναι διαφορετική μιας κι αν κληθεί να αποφασίσει ανάμεσα στην ομάδα του και την Εθνική, θα προτιμήσει κατά πάσα πιθανότητα την πρώτη, καθώς έχει καθοδηγήσει και παλαιότερα (2005-09) την εθνική ομάδα της πατρίδας του, ενώ αντίθετα δεν είχε βρεθεί ποτέ μέχρι φέτος στο τιμόνι ισπανικού συλλόγου.