Μην σταματήσεις Παναθηναϊκέ

pao omadiki panigiriki

To «ταμείο» του Παναθηναϊκού στην φάση των «16» στην Ευρωλίγκα, έχει θετικό πρόσημο από την πρόκριση του στα πλει οφ της διοργάνωσης. Θα ήταν τεράστια αποτυχία, αν οι «πράσινοι» , ύστερα από 3 χρόνια θέασης των φάιναλ φορ, βρισκόντουσαν εφέτος στην θέση του...Ολυμπιακού και «ψυχοραγούσαν» για την συμμετοχή τους στα προημιτελικά.

Το 1-3, έγινε 9-4, γιατί χτύπησε «καμπάνα» από την ήττα στο ΣΕΦ για τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος και την άκουσε πιο δυνατά ο ιδιοκτήτης, Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Το «βρές παίκτες και κάνε εισηγήσεις» στον Τζόρτζεβιτς πουστήριξε, ήταν διαταγή και η προσθήκη των 3 Αμερικάνων, δή του Ουίλιαμς, άλλαξε το μομέντουμ της ομάδας. Ο όμιλος δεν είχε τον ίδιο βαθμό δυσκολίας μ’ αυτόν του Ολυμπιακού και ο Παναθηναϊκός, θα μπορούσε να κάνει σχέδια για τα πλει οφ, έχοντας και πλεονέκτημα έδρας, αν ο Διαμαντίδης είχε ολοκληρώσει μια ακόμα έξοχη εμφάνιση του, με εύστοχο τρίποντο στο παιχνίδι με την Λοκομοτίβ.

Για τέταρτη χρονιά, όμως, στην μετά Ομπράντοβιτς εποχή, ο Παναθηναϊκός είναι στα πλει οφ της Ευρωλίγκα, έστω και πάλι με μειονέκτημα έδρας. Σημαντική επιτυχία, δεδομένων των αλλαγών που έχουν συμβεί στην ομάδα και στον πάγκο του, αλλά ο εξάκις πρωταθλητής Ευρώπης δεν «συμβιβάζεται» με τέτοιες προκρίσεις. Επιστροφή στο φάιναλ φορ του Βερολίνου, όπου κατέκτησε τον 5ο τίτλο του, το 2009, είναι ο μεγάλος στόχος και γι’ αυτόν τον λόγο έγιναν οι 3 προσθήκες και δεν αντικατατάσταθηκαν ούτε ο Πάβλοβιτς, ούτε ο Κούζμιτς, ξεπερνώντας την γραμμή του αρχικού οικονομικού προυπολογισμού.

Έχω την εκτίμηση, ότι εφόσον βρεθεί στον δρόμο του, η Λαμποράλ, ο Παναθηναϊκός έχει σημαντικό ποσοστό διεκδίκησης της πρόκρισης. Απέναντι στους «πράσινους» θα βρεθεί αντίπαλος που είναι ιδιαίτερα φιλοδόξος, έχει παίξει καλό μπάσκετ, δίκαια βρέθηκε σε υψηλότερη θέση από τους «δεινόσαυρους» της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ και διαθέτει έναν κα-τα-πλη-κτι-κό Γιάννη Μπουρούση. Ο οίστρος του ιδιόρυθμου-σε αρκετές περιπτώσεις- διεθνή σέντερ που διεκδίκησε, σχεδόν, σε κάθε αγωνιστική του Τοπ-16, τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στα παιχνίδια Λαμποράλ-ΠΑΟ, εφόσον οριστικοποιηθεί το συγκεκριμένο ζευγάρι.

Στο ΟΑΚΑ, θα ακούσει τα εξ’ αμάξης για το «κόκκινο» παρελθόν του, αλλά είναι βέβαιο ότι έχει την ωριμότητα να μην επηρεασθεί και θα έρθει ψυχολογικά «θωρακισμένος». Πάντως, θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η «μονομαχία» με Ραντούλιτσα και Κούζμιτς και ο τρόπος αντιμετώπισης του από τον Τζόρτζεβιτς.

Πάντως, ο Παναθηναϊκός έχει κι άλλα περιθώρια βελτίωσης, με την συμπλήρωση δυο μηνών στην μεταγραφική ενίσχυση που έκανε. Ένα «κλίκ» παραπάνω στην ομαδική απόδοση του, θα το χρειαστεί οπωσδήποτε στα πλέι οφ, ανεξαρτήτου αντιπάλου, γιατί έχει μειονέκτημα έδρας και θα πρέπει να νικήσει ένα παιχνίδι στην Βιτόρια ή στην...Μόσχα. Σίγουρα, χρειάζεται καλύτερο Νίκ Καλάθη στην επίθεση, ενώ υπάρχει θέμα με τον Γιάνκονβιτς που βρίσκεται, εκτός πλάνων του Τζόρτζεβιτς και είναι θεατής των τελευταίων αγώνων.

Ο δέ Νίκος Παππάς δεν είναι καν θεατής στο ΟΑΚΑ. Μακάρι να παρακολουθεί τα παιχνίδια από την τηλεόραση. Αμφότεροι, αποτελέσαν μεταγραφές πολλά υποσχομένες, προ τριετίας για την ενίσχυση της ελληνικότητας του Παναθηναϊκού. Κλείνει, όμως, η «παρένθεση», γιατί υπάρχει η επόμενη πρόκληση της πρόκρισης στο φάιναλ φορ.

ΥΓ.1. Μεγαλύτερο «ξενέρωμα» για 20.000 θεατές, αλλά κυρίως ακόμα και για τον ψυχρό και αμήχανο Δημήτρη Διαμαντίδη, δεν θα μπορούσε να κάνει η Ευρωλίγκα, με την βράβευση του...μισού λεπτού που έκανε με την ανάδειξη του 3D σε «θρύλο» της διοργάνωσης. Και γιατί δεν έστειλε την πλακέτα με το ταχυδρομείο ή με κούριερ στο σπίτι του Διαμαντίδη; Πιο εύκολο θα ήταν από την... γελοία διαδικασία που επέλεξε να κάνει.
Η Ευρωλίγκα επικοινώνησε πολύ καλά την προαναγγελία της ανακήρυξης του Διαμαντίδη σε «θρύλο» και αφού προδιαθέτησε τον κόσμο ότι θα γινόταν μια τελετή 8-10 λεπτών, κοροϊδεψε τους φίλους του «τριφυλλιού» που εξάντλησαν τα εισιτήρια. «Μάπα το καρπούζι», αλλά ο Μπερτομέου δεν τόλμησε να κατέβει στον αγωνιστικό χώρο για να αποφύγει τα «πράσινα» γιούχα. Η Ευρωλίγκα έπρεπε να αντιγράψει την τελετή βράβευσης που είχε κάνει στον Ομπράντοβιτς, όταν επέστρεψε ως αντίπαλος, πριν από 3 χρόνια. Δέκα λεπτά, όλοι όρθιοι στο ΟΑΚΑ και ο «Ζότς» παρέλαβε πλακέτες, φωτογραφίες, φανέλες, τα «πάντα, όλα».

ΥΓ.2. Η αστειότητα της Ευρωλίγκα, όμως, έχει συνέχεια στην Αθήνα, με την αφελή συνεργασία του Δήμου Αθηναίων που δέχτηκε την... πολύ δαπανηρή (ούτε 10.000 ευρώ συνολικά), ανακατασκευή δυο ανοιχτών γηπέδων μπάσκετ στα Σεπόλια και στο Παγκράτι από τουρκική, κατασκευαστική εταιρία. Δηλαδή, o Δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης έκανε «λεζάντα» σε Τούρκο επιχειρηματία που που είναι βασικός χορηγός Ευρωλίγκας. Θα δεχόντουσαν ποτέ οι γείτονες για τόσο ευτελές ποσό, αντίστοιχη ελληνική ανακαίνιση των γηπέδων στην Κωνσταντινούπολη; Ποτέ. Για τον Δήμαρχο Αθηναίων, όμως, είναι ευσπρόδεκτες όλες οι χορηγίες, μικρές ή μεγάλες, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Μπορεί, κάποια στιγμή, να έρθει επιχειρηματίας από την FYROM και να γράψει σε ανακαινισμένο γηπεδάκι κάποιας αθηναϊκής γειτονίας «sponsored by Macedonia» και ο Δήμαρχος Αθηναίων να το δεχτεί, χωρίς τον παραμικρό εθνικό φραγμό.

ΥΓ.3. Τι να λέμε, όμως, τώρα για την...αρτιότητα της διοργάνωσης από την Ευρωλίγκα. Η τελευταία αγωνιστική για 3η συνεχόμενη χρονιά (λες και το κάνει επίτηδες), θα αρχίσει την ερχόμενη Πέμπτη για τρία παιχνίδια του ομίλου του Ολυμπιακού, με διαφορετικές ώρες έναρξης και θα τελειώσει, την...Παρασκευή. Ο πρωταθλητής Ελλάδας θα ξέρει, αν του έχουν «τραβήξει την πρίζα» από την προηγούμενη ημέρα ή αξίζει κόντρα στην ΤΣΣΚΑ να «αναστηθεί». Για τέτοια...ισονομία, μιλάμε στο ευρωπαϊκό, διασυλλογικό μπάσκετ, στο οποίο οι ομάδες που είναι στην ελίτ υπέγραψαν δεκατή συμβόλαια και «λούζονται» τέτοιες κατάστασεις.