Eνώ οι παίκτες δίνουν το καλό παράδειγμα, η ανοησία παραμένει ανίκητη

lillard

Τα όσα θλιβερά γεγονότα συνέβησαν στον τέταρτο τελικό των πλάι οφ και οδήγησαν στη διακοπή του αγώνα Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, 12 λεπτά πριν από τη λήξη του, πρέπει να προβληματίσουν έντονα τον ιδιοκτήτη των «πρασίνων» Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου και της μεγάλης επένδυσης που έκανε με την απόκτηση και εκμετάλλευση του ΟΑΚΑ.

Το πρότζεκτ για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του γηπέδου που δίνει το κίνητρο για το νέο ξεκίνημα του Παναθηναϊκού με τη δημιουργία μιας δυνατής ομάδας (πρόσληψη του δις πρωταθλητή Ευρώπης Εργίν Αταμάν, αύξηση μπάτζεντ., μεταγραφές από το πρώτο ράφι), επιτάσσει και τον άμεσο σχεδιασμό για την προστασία του εγχειρήματος. Κανονικά ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να είχε φροντίσει από φέτος να οργανώνεται προς αυτή την κατεύθυνση με αυστηρούς ελέγχους, που θα απέτρεπαν τα χθεσινά έκτροπα, τα οποία επισύρουν βαριές ποινές για τη νέα περίοδο.

Αλλά όπως είχε πει και ο Αϊνστάιν: «Δύο πράγματα είναι άπειρα: Το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αν και για το σύμπαν δεν είμαι σίγουρος».

Τέτοιες ντροπιαστικές εικόνες, μόνο κακό προξενούν στις ομάδες, όσο οι επικεφαλής τους χαϊδεύουν τους οργανωμένους και οι τελευταίοι πιστεύουν ότι δείχνουν τη δύναμή τους και με τον τρόπο τους αυτό συμβάλουν στην επίτευξη της νίκης. Δεν καταλαβαίνουν ότι και οι ίδιοι οι αθλητές, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους με τη μεταξύ τους συμπεριφορά στο γήπεδο, δεν πτοούνται απ’ αυτές τις ασχήμιες και δυσανασχετούν με όσα γίνονται. Χθες δεν υπήρχε κανένας λόγος, καμία αφορμή, για τις εικόνες καταστροφής. Το ότι δεν μπόρεσαν οι ταραξίες να αποδεχθούν την ανωτερότητα του Ολυμπιακού και την έκταση που έπαιρνε η νίκη τους, ξεφεύγει της λογικής,

Πρέπει κάποια στιγμή οι ιδιοκτήτες να συνειδητοποιήσουν ότι δεν τους χρειάζονται με τον τρόπο που συμπεριφέρονται και δυσφημούν το άθλημα. Όταν μάλιστα όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και η Τουρκία, χαίρονται και απολαμβάνουν τη σειρά των τελικών, για μας είναι είδηση το αυτονόητο, αν δηλαδή τελειώσει ομαλά ένα ντέρμπι «αιωνίων».

Σε λίγο καιρό θα αρχίσουν οι ομάδες να διαφημίζουν τα πακέτα των διαρκείας για τη νέα περίοδο και φυσικά στοχεύουν την υγιή πελατεία τους. Πώς άραγε να προσδοκούν την επιθυμητή ανταπόκριση, όταν αρκετοί αγώνες θα γίνονται χωρίς κόσμο, λόγω τιμωριών ή δεν θα βρίσκουν οι κάτοχοι των εισιτηρίων τις θέσεις τους στα ντέρμπι (γιατί οι οργανωμένοι μόνο εκεί δίνουν το παρών τους).
Υπάρχουν φίλαθλοι που αγαπούν πραγματικά τις ομάδες τους και το μπάσκετ και προτιμούν να μένουν μακριά από τα γήπεδα γιατί δεν αισθάνονται ασφαλείς και δυσφορούν με τα λέιζερ, τα καπνογόνα, τις κροτίδες, τα εμετικά συνθήματα και την εν γένει εικόνα που επικρατεί στα ντέρμπι.

Κακά τα ψέματα, οι ομάδες αυτές δημιουργούνται με στόχο να πρωταγωνιστήσουν στην ευρωλίγκα και δεν τους αρμόζει να πληρώνουν τον φανατισμό των οργανωμένων. Ακόμη και στο ποδόσφαιρο, ο Δημήτρης Μελισσανίδης έκρουσε τον κώδωνα στους ανεγκέφαλους, ενόψει της συμμετοχής στην Ευρώπη, για την προστασία του στολιδιού στη Ν. Φιλαδέλφεια και την αποφυγήν ποινών από την ΟΥΕΦΑ.

Θα είναι άδικο να μην προστατέψουν οι πρόεδροι τις επενδύσεις τους, ενώ έχουν όλες τις δυνατότητες με τα σύγχρονα μέσα που υπάρχουν, να αποτρέψουν άμεσα κάθε τι που αντίκειται στους κανονισμούς και επιφέρουν κυρώσεις.

Ίσως είναι και η κατάλληλη στιγμή, με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα, να συνεργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση για να σώσουν τα επενδυτικά οράματά τους.