«Μεταξεταστέος» από την... γυμναστική;

printe spa panig

Χρειαζόταν ο Ολυμπιακός να βάλει σε τόσο μεγάλο κίνδυνο την πρόκριση του στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα, μέχρι την 12η αγωνιστική του Τοπ-16 για να παρουσιαστεί αποφασισμένος, ψυχωμένος για την επιβίωση του και να απαντήσει θετικά στα «πρέπει» του;

Όχι, αλλά έτσι έγινε, παρά το γεγονός ότι γνώριζε εξ’ αρχής ότι συμμετείχε στον δυσκολότερο όμιλο που δημιουργήθηκε στην ιστορία της διοργάνωσης και έπρεπε να ήταν πολύ πιο προσεκτικός στα παιχνίδια που δεν ήταν δύσκολα. Γιατί, οι παίκτες του Ολυμπιακού, την τελευταία τετραετία έχουν αποδείξει ότι δεν τους...φοβάται κανείς από τους οπαδούς τους, στους λεγόμενους «τελικούς».

Τέτοια παιχνίδια-προκλήσεις, αν έχουν μπροστά τους, είναι βέβαιο ότι θα «σκοτωθούν» για να τα κερδίσουν. Ειδικά, στην έδρα τους, αλλά και μακριά απ’ αυτή, όπως έκαναν σε δυο τελικούς της Ευρωλίγκα, αλλά και στην περσινή ανατροπή του πλεονεκτήματος έδρας της Μπαρτσελόνα και έφτασαν στο φάιναλ φορ της Μαδρίτης.

Δυο αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση του Τοπ-16, ο Ολυμπιακός δεν θα είχε κανέναν λόγο ανησυχίας για την πρόκριση τους στα πλέι οφ και πιθανότατα θα διεκδικούσε και το πλεονέκτημα έδρας, αν είχε νικήσει την Μπάμπεργκ και την Ζαλγκίρις. Θα είχε ρεκόρ 8 νίκες και 4 ήττες και θα ήταν στην θέση της Λαμποράλ. Και θα ήταν, φυσικά, σε πολύ καλύτερη θέση από την τωρινή, ακόμα κι αν είχε ηττηθεί από την Λαμποράλ, στην Ισπανία, αλλά είχε νικήσει την Μπάμπεργκ και την Ζαλγκίρις.

Μακάρι αυτό το πάθημα να μην καταλήξει σε...μάθημα για τον Ολυμπιακό, υπό την έννοια ότι θα το «πληρώσει» ακριβά και αυτή η επιχείρηση των 4 τελευταίων «τελικών» στο Τοπ-16, δεν καταλήξει σε πρόκριση, αλλά αποκλεισμό, ύστερα από 10 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας στα προημιτελικά της Ευρωλίγκα. Γιατί είναι απόλυτα οξύμωρο, αντιφατικό και αυτοκαταστροφικό να παίρνεις «άριστα» στα δύσκολα, να κάνεις «δυνατά, τα αδύνατα» και να σκοντάφτεις στα θεωρητικά εύκολα και να «αυτοκαταστράφεσαι». Πρέπει να πάς μπροστά στον καθρέφτη και να... μουτζωθείς για την αδικία που έκανες στον εαυτό σου. Και στο φινάλε, δεν χρειάζεται να είναι «τελικοί» όλα τα παιχνίδια για να παίζεις στο μάξιμουμ της ποιότητας και των δυνατοτήτων σου. Να γράφεις "20σάρια" στα δύσκολα μαθήματα και να μένεις "μεταξεταστέος" από την γυμναστική...

Ο Ολυμπιακός εκπέμπει, πλέον, την μέγιστη πεποίθηση που χρειάζεται για να νικήσει και τα δυο επόμενα παιχνίδια με τις ρωσικές Χίμκι και ΤΣΣΚΑ. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κέρδος του από την νίκη κόντρα στην Ρεάλ. Μπορεί κάλλιστα να τα καταφέρει και στην Μόσχα, εφόσον εμφανισθεί ο γνωστός Ολυμπιακός που δείχνει από τα πρώτα λεπτά ότι δεν θα δώσει δικαιώματα αμφισβήτησης του, καθώς και κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, την οποία, εκτός της αναγκαίας εξασφάλισης της πρόκρισης του, θα έχει κι άλλους λόγους για να την νικήσει.

Και επειδή, ο διακόπτης της «ερυθρόλευκης» ψυχολογίας είναι στο «on» και εφόσον προκριθεί στα πλει οφ και βγεί από την «εντατική», ο Ολυμπιακός, ακόμα και με μειονέκτημα έδρας, είναι ικανός για την ανατροπή του και την πρόκριση στο φαιναλ φορ του Βερολίνου. Πολύ καλές ομάδες και η Φενέρ του «Ζότς» και η Λόκο του Μπαρτζώκα, αλλά η φανέλα του Ολυμπιακού δεν μπαίνει στην ίδια «ζυγαριά».