Η μία (ήττα) "πόνεσε", η άλλη ήταν χρήσιμη

asteras pao eliot

O Παναθηναϊκός δεν έγινε «qualified» για τα πλει οφ της Ευρωλίγκα με την ήττα που γνώρισε στο Βελιγράδι, ούτε έβαλε «πλώρη» για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, ενώ ο Ολυμπιακός έκανε ακόμα πιο δυσοίωνη την μοίρα του, με την ήττα που γνώρισε στο Μπάμπεργκ, αλλά και εξαιτίας της νίκης που πέτυχε η Μπαρτσελόνα, κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, στην παράταση με τους πέντε προσωπικούς πόντους του Ντόελμαν.

 Η διαφορά των «αιωνίων», μετά τις ήττες που γνώρισαν στην 10η αγωνιστική της φάσης των «16», δεν άλλαξε. Ο Παναθηναϊκός ορίζει την τύχη της πρόκρισης του, έχοντας μειονέκτημα έδρας στα προημιτελικά και μπορεί να καταταγεί ακόμα και δεύτερος, ενώ υπάρχει και το σενάριο «αυτοκτονίας» να βρεθεί και στην πέμπτη θέση και να αποκλειστεί. 

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός έχει το «πρέπει» των 4 νικών στις εναπομείνασες αγωνιστικές, με τρία εντός έδρας παιχνίδια και μια δύσκολη αποστολή στην Ρωσία, κόντρα στην Χίμκι, αλλά και πάλι χρειάζεται συνδυασμό ευνοϊκών αποτελεσμάτων για να είναι αρκετές οι οκτώ νίκες στον «Γολγοθά» της πρόκρισης του στα πλέι οφ. Όλα γίνονται, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι στην πλευρά του Ολυμπιακού. Κι αν στο τέλος του Τοπ-16, ο Ολυμπιακός μείνει εκτός των πλει οφ για πρώτη φορά, ύστερα από 12 χρόνια, θα... ευθύνονται κατ’ κόρον οι δυο ήττες από την Μπάμπεργκ και η μια από την Ζαλγκίρις, παρά ο δεδομένος υψηλότατος ανταγωνισμός της ΤΣΣΚΑ και των τριών ισπανικών ομάδων. 

Ολυμπιακός είναι και θα μπορούσε να βρει μια θέση πρόκρισης στην πρώτη τετράδα του ομίλου του, αλλά με ήττες εκτός προγράμματος, οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2012 και 2013 και δευτεραθλητές του 2015, παίζουν σε «ρωσική ρουλέτα» τη φετινή ευρωπαϊκή πορεία τους.Διαφωνώ καθέτως και οριζοντίως με την κριτική άποψη που έχει καταδικαστική χροιά για τον Σφαιρόπουλο ότι ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα στην Βαμβέργη, γιατί δεν έδωσε εντολή για φάουλ και δέχτηκε το τρίποντο από τον Λετονό Στρέλνιεκς.

Εκ του αποτελέσματος, οι «σοφοί» έχουν «πλουτίσει» από τέτοιες απόψεις. Γιατί, στα 30 χρόνια που γράφω για το μπάσκετ, δεν έχω διαβάσει κανένα βιβλίο που να λέει ότι είναι «νόμος» να γίνεται φάουλ σε τέτοιες περιπτώσεις. «Βy the book», όπως λένε και οι Αμερικάνοι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μπορεί στην πράξη και σε δέκα παρόμοιες φάσεις, στις εννέα οι προπονητές να συνηθίζουν να δίνουν εντολή για φάουλ, προκειμένου να διατηρούν την κατοχή της μπάλας μέχρι την τελευταία επίθεση, αλλά υπάρχει και η επιλογή του μη φάουλ και της καλής άμυνας, την οποία-όντως, δεν έπαιξε ο Ολυμπιακός, αφού ο Στρέλνιεκς ήταν αμαρκάριστος στην γωνία...

Στην Ελλάδα, ο Ομπράντοβιτς είχε ανάγει σε επιστήμη το εσκεμμένο φάουλ  στο τελευταίο λεπτό, αλλά στον τελικό του Βερολίνου, πρόσθεσε στο παλμαρέ του,  το 7ο  εκ των 8 ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων του - αποφεύγοντας το φάουλ στην τελευταία επίθεση της ΤΣΣΚΑ. Η μπάλα στο σίδερο της στεφάνης από τον Σισκάουσκας και υπό την πίεση του Νίκολας. Αν είχε ευστοχήσει ο Σισκάουσκας, όπως ο Στρέλνιεκς, θα λέγαμε άλλα; Όχι, είναι θέμα προσωπικής επιλογής και απόφασης του κάθε προπονητή. Άλλες φορές δικαιώνεται, άλλες όχι. Τις περισσότερες φορές δικαιώνεται η επιλογή του φάουλ, αλλά πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός «αυτοκτόνησε» όταν προηγήθηκε με 5 πόντους, με το καλάθι του Παπανικολάου.

Τέτοια παιχνίδια δεν χάνονται από ομάδες τόσο έμπειρες όσο ο Ολυμπιακός και όταν ειδικά ο αντίπαλος τους είναι σαφώς πιο άπειρη, όπως η Μπάμπεργκ. Στον Παναθηναϊκό, η ήττα ήρθε στην τρίτη περίοδο και όχι στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα, ακόμα κι αν από το μείον 11, ο Ουίλιαμς έγραψε ισοπαλία στο 55-55. Οι «πράσινοι» δεν έχουν βρει ακόμα την απαιτούμενη συνοχή και ομοιογένεια, ενώ το απρόσμενο ήταν πως σε ατομικό επίπεδο, βασικά στελέχη, όπως ο Καλάθης, ο Διαμαντίδης, ο Ραντούλιτσα και ο Γκίστ, δεν ήταν παρτενέρ του Ουίλιαμς στην επίθεση.

Ο Παναθηναϊκός ήταν καλός στην άμυνα του για εκτός έδρας παιχνίδι και σε τόσο δυνατή έδρα, αλλά με 4/23 τρίποντα και αρκετή, «εκβιαστική» κατάχρηση που έκαναν οι παίκτες του, ήταν σχεδόν ανέφικτο για να νικούσε τον Ερυθρό Αστέρα.Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Παναθηναϊκού,  ο όμιλος του είναι πιο βατός και οι πέντε συνεχόμενες νίκες, πριν από το Βελιγράδι, του δίνουν το δικαίωμα να υποδεχτεί την Λοκομοτίβ Κούμπαν και να πετύχει την νίκη-ορόσημο για την πρόκριση στους «8», στην τέταρτη, φετινή αναμέτρηση του με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα που «μετράει» τρείς νίκες. Ο μεγάλος «τελικός» των «πρασίνων» είναι την ερχόμενη Πέμπτη.