Ο ψηλός με τα πράσινα παπούτσια


Γυρνώντας τη μηχανή του χρόνου περί τα τέσσερα χρόνια πίσω, ο Γιώργος Μπόγρης θεωρούταν από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ. Είναι αλήθεια όμως ότι τα χρόνια που ακολούθησαν, η σχέση του με την διάσημη τραγουδίστρια Έλλη Κοκκίνου ήταν ο βασικός λόγος της παρουσίας του στο προσκήνιο και όχι τόσο οι επιδόσεις του στο παρκέ.

Φαίνεται όμως ότι ο 24χρονος σέντερ έχει βαλθεί φέτος να αναγκάσει πολύ κόσμο να αναθεωρήσει τις απόψεις που διατύπωσε σχετικά με την εξέλιξη της καριέρας του. Η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου με την Εθνική Εφήβων (2007) στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στην Μαδρίτη, όπως και το χρυσό μετάλλιο με τους Νέους Άνδρες στο αντίστοιχο πρωτάθλημα που έγινε στην Ρόδο, αποτέλεσαν την ιδανική αρχή. Μόνο που η συνέχεια, κάθε άλλο παρά ήταν ιδανική.

Η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό πρόσφερε ισχυρό κίνητρο, όχι όμως και η πεισματική άρνηση του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς να τον εντάξει σε μια ομάδα «πρωταθλητών». Λέγεται ότι έπειτα από ένα σημείο ακόμη και ο ίδιος ο Μπόγρης αφοσιώθηκε στην προσωπική ζωή του, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε διλήμματα. Έφθασε σε σημείο να ασχοληθεί ουδόλως με το οικονομικό, μόνο και μόνο για να ξαναπατήσει παρκέ.

Αυτό έγινε στον χρόνο (2011-12) που έπαιξε στον Άρη. Το τέλος των δύο πλευρών ήταν κομμάτι περίεργο. Δεν είχε να κάνει αποκλειστικά με το αγωνιστικό. Ούτως ή άλλως όμως, ο ίδιος είχε αποφασίσει να πάει στον Πανιώνιο. Κι εκεί τα πράγματα δεν κύλησαν αρμονικά. Η σχέση του με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο πέρασε από πολλά κύματα, ή για να ακριβολογούμε, ήταν μονίμως σε φουρτούνα. Ο ίδιος ουδέποτε συμβιβάστηκε με τον άκρως περιορισμένο χρόνο συμμετοχής του, έβλεπε τα περισσότερα παιχνίδια από τον πάγκο. Ή μάλλον, η κατάσταση υγείας του Μπούκερ, διαμόρφωνε τον χρόνο συμμετοχής του. Για να φθάσουμε στον καλοκαιρινό δίλημμα.

Η Θεσσαλονίκη του πρόσφερε δύο επιλογές. Άρης και ΠΑΟΚ επικεντρώθηκαν στην απόκτησή του. Κι εκεί που οι «κίτρινοι» έδειχναν να κερδίζουν τη μάχη - … λέγεται μάλιστα ότι ο Μπόγρης είχε «παραγγείλει» και φανέλα – ο ΠΑΟΚ αποδείχθηκε πιο δυνατός στη τελική ευθεία. Καταθέτοντας καλύτερη προσφορά εξασφάλισε την υπογραφή του. Μέτρησε και η «παράδοση» του Σούλη Μαρκόπουλου.

Τα τελευταία χρόνια, όποιος ψηλός συνεργάστηκε με τον 64χρονο προπονητή, βγήκε κερδισμένος και ανέβασε κατακόρυφα την αξία του. Ο Μπόγρης συνυπολόγισε αυτό το δεδομένο, αντιλήφθηκε πως προβλεπόταν να έχει αναβαθμισμένο ρόλο. Συνέπεσε και με δύο αρνητικές εξελίξεις. Το οριστικό διαζύγιο του Δικεφάλου με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο και την έλλειψη αποφασιστικότητας στην επιλογή ενός Αμερικανού σέντερ. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Μπόγρης απέκτησε ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στην ομάδα. Κι αν απομονώσουμε τον αγώνα του Κυπέλλου με τον Άρη, όπου με εξαίρεση τον Βαγγέλη Μαργαρίτη, το σύνολο του ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε κάκιστο, αν μη τι άλλο ανταποκρίνεται, κρίνοντας από τις επιδόσεις του απέναντι σε Μπουντούσνοστ και Άρη.

Πέρα όμως από το ιδιαίτερο στυλ του, ο Μπόγρης ξεχωρίζει και για έναν ακόμη λόγο στο παρκέ. Αν και είναι της μόδας τα χρωματιστά παπούτσια, το χρώμα πράσινο συνήθως δεν επιλέγεται. Ο ίδιος όμως είναι προληπτικός. Και αποφάσισε να μην τα βγάλει από τα πόδια του, έπειτα από την εξαιρετική απόδοση που είχε σε φιλικό παιχνίδι που είχε δώσει ο ΠΑΟΚ στην Ανδριανούπολη