"Άλλος ΠΑΟΚ χωρίς Λάζο"

timeout-paok

Ο Σούλης Μαρκόπουλος νιώθει ότι αύριο (9/10) το απόγευμα (7μμ.) έχει και ο ίδιος ένα ραντεβού με το άγνωστο. Κι αυτή η άποψη δεν έχει να κάνει μόνο με την παραδοχή του ότι «είναι λίγες οι πληροφορίες που έχουμε για τον Άρη», αλλά και γιατί δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το ακριβές χρονικό διάστημα καλής απόδοσης και της ίδιας της ομάδας του.

 Οι προβληματισμοί που διατυπώθηκαν από τον έμπειρο τεχνικό του Δικεφάλου, αν μη τι άλλο, εντάσσονται στην σφαίρα της λογικής. Γιατί δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα, το επίπεδο ανταπόκρισης του κάθε παίκτη στην ψυχολογική πίεση ενός νοκ άουτ αγώνα, πόσο μάλλον απέναντι στον Άρη. Συν τοις άλλοις, ο ΠΑΟΚ έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με πέρυσι. Και η ειδοποιός διαφορά μεταξύ της περσινής με τη φετινή ομάδα ακούει στο όνομα «Λάζαρος Παπαδόπουλος».

Βέβαια, ο «ψηλός» βρέθηκε χθες στη προπόνηση του ΠΑΟΚ αλλά για να ευχηθεί σε όλους μια καλή χρονιά, καθώς όπως είπε ο Μαρκόπουλος… «το μυαλό του είναι στις ακαδημίες του». Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο 64χρονος προπονητής αρχικά αναφέρθηκε στην ομάδα του, αλλά και στον Άρη.

 «Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ανταγωνιστικό σύνολο. Υπάρχουν διαφορές σε σχέση με τη περσινή ομάδα. Έχουν αλλάξει βασικοί παίκτες σε θέσεις κλειδιά κι αυτό μας έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην χημεία. Πλέον η ομάδα είναι πιο ελαφριά και θα παίζει με διαφορετικό τρόπο. Και θα προσπαθεί με τη δύναμή της στην άμυνα να πετυχαίνει. Ξέρουμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι, εξάλλου τα 3/5 της 5αδας είναι διαφορετικά από πέρυσι και προσπαθούμε με αυτά τα στοιχεία να φτιάξουμε αξιόμαχο σύνολο. Ακόμη και για τους παίκτες που έμειναν σε σχέση με πέρυσι, πολλοί από αυτούς άλλαξαν ρόλο επειδή πλέον δεν έχουμε τον Λάζαρο», είπε αρχικά και αναφέρθηκε στον Άρη.

«Ξέρουμε ότι ο Άρης κράτησε τον κορμό σε σχέση με πέρυσι, ενώ προχώρησε στην προσθήκη δύο πόιντ γκαρντ. Δεν έχουμε πολλές πληροφορίες. Είναι ένα παιχνίδι που κανείς δεν ξέρει πώς θα βρεθούν οι ομάδες σε διάρκεια χρόνου. Ελπίζουμε να είμαστε δυνατοί και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις».

 Αναφέρθηκε σε κάποιες διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων, όταν ρωτήθηκε για το επίπεδο ετοιμότητας. «Οι παίκτες δεν ήρθαν όλοι μαζί από τη πρώτη μέρα. Κάθε φορά που μπαίνει ένας παίκτης, αλλάζει το σχήμα της ομάδας. Το θέμα είναι ότι οι καινούργιοι παίκτες καθημερινά παρουσιάζουν καινούργια στοιχεία και μετά προσπαθούμε να τα αξιοποιήσουμε. Δεν είμαστε στο επίπεδο που θα θέλαμε εμείς και ο κόσμος. Δεν έχουμε πλήρη εικόνα για τον αντίπαλο, εξάλλου τα φιλικά παιχνίδια είναι για να δει ο προπονητής ορισμένα σχήματα. Ξέρουμε τι κάνουν οι παίκτες του Άρη που ήταν και στη περσινή σεζόν. Ξέρουμε ότι ο Άρης είναι δυνατός και αρκετά δεμένος. Για τις αλλαγές στα γκαρντ που αναφέρθηκα, είναι δύο καλοί παίκτες με ουσιαστικό ρόλο στον τρόπο παιχνιδιού. Ενσωματώθηκαν νωρίς και παίζουν σε ομαδικό στυλ απ’ ότι ίσως οι παίκτες της περσινής περιόδου. Το βέβαιο είναι ότι όλες οι ομάδες εμφανίζονται ανέτοιμες και δεν μπορείς να προσδιορίσεις το χρονικό διάστημα της καλής απόδοσης».  

Ακατάλληλο το timing

Όταν του ζητήθηκε να βάλει τίτλους… «φαβορί» και «αουτσάιντερ», δεν θέλησε να μπει σε αυτή τη διαδικασία. «Εξαρτάται από την ετοιμότητα της κάθε ομάδας. Δεν ξέρεις πόσοι είναι έτοιμοι να αντέξουν την ψυχολογική πίεση ενός τέτοιου αγώνα και αναφέρομαι και στις δύο ομάδες». Ρωτήθηκε για το κατά πόσο είναι καλό για τον ΠΑΟΚ το ότι ο πρώτος επίσημος αγώνας είναι το ντέρμπι με τον Άρη. «Από τη μία πλευρά και λόγω της προσμονής του κόσμου, λογικά θα υπάρχει μεγάλη προσέλευση. Από την άλλη, επειδή οι δύο ομάδες δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος να βρεθούν αντιμέτωπες».  

Σχετικά με τον Ντι Τζέι Κούπερ και το επίπεδο ετοιμότητάς του, απάντησε ότι «όλα τα παιδιά που έρχονται κατευθείαν από το κολέγια, χρειάζονται χρόνο προσαρμογής. Αν δεν έχεις αυτή την υπομονή, τότε υπάρχει πρόβλημα. Συν τοις άλλοις, είναι εντελώς διαφορετικό το τι βλέπετε εσείς από αυτά που βλέπουμε εμείς. Για μας, όλα εξαρτώνται από αυτά που του ζητάμε εμείς και από το επίπεδο ανταπόκρισής του».   Ρωτήθηκε και για την προσπάθεια προσθήκης ενός ακόμη ψηλού.

«Παρότι κάναμε έρευνα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν βρήκαμε το στυλ του παίκτη που θα μας έδινε κατά προσέγγιση αυτά που πέρυσι μας έδωσε ο Λάζαρος. Γενικότερα, δεν βρήκαμε έναν παίκτη που θα μπορούσε να έρθει και να μας προσφέρει το μέγιστο. Να ξέρετε ότι δεν ψάχνουμε παίκτη για να είναι συμπλήρωμα, αλλά που θα κάνει τη διαφορά. Και το οικονομικό είναι ένα θέμα. Μην ξεχνάτε ότι άνοιξαν οι αγορές της Κίνας, στις Φιλιππίνες κι εκεί οι παίκτες μπορούν να πάρουν τα διπλάσια ή τα τριπλάσια χρήματα, με λιγότερη πίεση. Κι όπως αντιλαμβάνεστε, οι μάνατζερ τους σπρώχνουν προς αυτές τις αγορές».  

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ ρωτήθηκε για τους στόχους και απάντησε… «αν δεν δεις τη δική σου ομάδα σε σειρά επίσημων αγώνων, αλλά και τους αντιπάλους, δεν μπορείς να οριοθετήσεις στόχους», ενώ όταν του έγινε η ερώτηση… «για ποιον λόγο να έρθει φέτος ο φίλος του ΠΑΟΚ στο γήπεδο», απάντησε «γιατί είναι ΠΑΟΚ».  

«Η Εθνική έχει καλό υλικό»

Δέχθηκε και ερώτηση σχετική με την Εθνική ομάδα. «Συνεχίζω να πιστεύω ότι η Εθνική ομάδα έχει καλό υλικό. Νομίζω ότι ο τρόπος διεξαγωγής του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος με τους πολλούς αγώνες ήταν δίκαιος μεν, αλλά και επίπονος για τους παίκτες που ταλαιπωρήθηκαν πολύ στη διάρκεια της περιόδου. Οι συνεχόμενοι αγώνες προκάλεσαν πρόσθετη επιβάρυνση, αν συνυπολογίσουμε ότι φέτος, ομάδες που τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν υπολογίσιμες, φέτος είχαν καλούς παίκτες. Αν επίσης δεν ήσουν καλά προετοιμασμένος, την πατούσες, όπως συνέβη δηλαδή με τη Ρωσία».

Και ρωτήθηκε αν θα ήθελε να αναλάβει τη τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας. «Είναι ένα θέμα τελείως διαφορετικό. Κάθε Έλληνας το θέλει, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει προπονητής και μάλιστα είναι πολύ καλός. Συν τοις άλλοις, δεν ξέρουμε τα στοιχεία αυτών που κρίνουν. Θεωρώ πάντως ότι αν η Εθνική παραμείνει ήρεμη και διατηρηθεί το δέσιμο μεταξύ των παικτών, πολλά πράγματα θα βελτιωθούν σε σχέση με τις τελευταίες διοργανώσεις».