Αυτοί έφυγαν μόνοι τους

Έχει χαρακτηριστεί ηλεκτρική καρέκλα, λόγω της πληθώρας των προπονητών που δεν απέφυγαν το… κάψιμο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις προπονητών που όχι μόνο απέφυγαν τα «καλώδια», αλλά αποχώρησαν οικειοθελώς, δίχως μάλιστα η φυγή τους να εντάσσεται στα «θέλω» των παραγόντων του Άρη. Το όνομα του Βαγγέλη Αγγέλου εντάχθηκε στη συγκεκριμένη μικρή λίστα.


Η συντριπτική πλειοψηφία των προπονητών που κάθισαν στον πάγκο του Άρη – τουλάχιστον – τη τελευταία 15ετία, απομακρύνθηκαν λόγω αρνητικών αποτελεσμάτων. Ο Βαγγέλης Αγγέλου έγινε μόλις ο τέταρτος προπονητής που ολοκλήρωσε τις διαδικασίες της εθελούσιας εξόδου, αφήνοντας τους «κίτρινους» στα κρύα του λουτρού. Πρώτος στη σχετική λίστα είναι ο Αντρέα Ματσόν. Ο Ιταλός προπονητής – έπειτα από δύο γεμάτες χρονιές – στον Άρη, αποχώρησε από την ομάδα το καλοκαίρι του 2007. Είχε πάρει την απόφασή του από τον χειμώνα του ίδιου έτους, όταν δέχθηκε πρόταση τριετούς συμβολαίου από τη Φορτιντούτο Μπολόνια. Η επιστροφή στην πατρίδα και η συνεργασία με τη φημισμένη ιταλική ομάδα, ήταν ο βασικός λόγος. Ο ίδιος είχε δηλώσει επίσης ότι είχε οδηγήσει τον Άρη στο υψηλότερο σημείο στο οποίο θα μπορούσε να φτάσει η ομάδα, βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων της. Έτσι, το ραντεβού που έγινε μεταξύ της διοίκησης και του Ιταλού προπονητή – μετά το τέλος της σεζόν – είχε τυπικό χαρακτήρα, αφού ο Ματσόν είχε πάρει τις αποφάσεις τους.


Βέβαια, ο Ιταλός έδωσε στον Άρη άπλετο χρόνο για να βρει τον αντικαταστάτη του. Δεν συνέβη το ίδιο με τον Φώτη Κατσικάρη. Ο Έλληνας τεχνικός αντικατέστησε τον Ματσόν (σ. σ. έπειτα από τη δεύτερη θητεία του Ιταλού στον πάγκο του Άρη) το φθινόπωρο του 2009. Ανέλαβε μια μπερδεμένη ομάδα και σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών, αποχώρησε οικιοθελώς. Έλαβε τις οριστικές αποφάσεις του, τις παραμονές ενός αγώνα στα Ιεροσόλυμα με τη Χαποέλ. Είχε χάσει τη πίστη του στην ομάδα, κυρίως όμως είχε φθάσει στα χέρια του η πρόταση συμβολαίου διάρκειας 2½ χρόνων από την Μπιλμπάο. Ο αγώνας στα Ιεροσόλυμα έγινε στις 12 Ιανουαρίου 2010, αλλά ο Κατσικάρης ήδη είχε ετοιμάσει τις βαλίτσες του και μία ημέρα μετά κοινοποιήθηκε το διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών.


Ο Αμερικανός Ντέιβιντ Μπλατ αντικατέστησε τον Φώτη Κατσικάρη κι έμελε να μπει κι αυτός στη κατηγορία των προπονητών που αποχώρησαν οικιοθελώς από τον Άρη. Βέβαια, είναι αλήθεια ότι, με τη συνεργασία μεταξύ Άρη και Μπλατ, απλά ικανοποιήθηκαν οι κοινές ανάγκες των δύο πλευρών, εκείνης της χρονικής περιόδου. Οι «κίτρινοι» αναζητούσαν ένα βαρύ όνομα χάρη και του πληγωμένου εγωισμού τους, ο δε Μπλατ ήθελε να βγει από τη ναφθαλίνη, καθώς εκείνο το διάστημα δεν είχε δουλειά, εκτός της Εθνικής Ρωσίας. Έτσι, με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, ο Μπλατ αποχώρησε και υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο με την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ουδέποτε έγιναν ουσιαστικές συζητήσεις για τη παραμονή του, καθώς ο Μπλατ είχε ενημερώσει σχετικά με τη Μακάμπι.


Πλέον, στη λίστα μπήκε και ο Βαγγέλης Αγγέλου. Ως προς τον τρόπο έκδοσης του διαζυγίου, η περίπτωσή του επαναφέρει στη μνήμη, την αντίστοιχη του Φώτη Κατσικάρη, καθώς άφησε τον Άρη «ξεκρέμαστο» στα μέσα της αγωνιστικής περιόδου. Μάλιστα, ο Αγγέλου θα εισπράξει και το σύνολο των δεδουλευμένων!