"Ηθικό μπορεί όχι, τίμιο όμως ναι"

aggelou syntyp

Ο Βαγγέλης Αγγέλου φανέρωσε τους ενδοιασμούς του πριν αποφασίσει να αφήσει τον Άρη για την Εφές Αναντολού, ενώ ο Λευτέρης Αρβανίτης υποστήριξε ότι χωρίζουν φιλικά. Δεν έλειψαν πάντως και κάποιες ακραίες τοποθετήσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου, που παρατέθηκε επί τούτου και την οποία ο Αγγέλου χαρακτήρισε "συναισθηματική παράσταση", αρχικά τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Λευτέρης Αρβανίτης. «Μετά από μια σημαντική μέρα για τον Άρη και τη πρόκρισή μας στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, εστιάζουμε τη προσοχή μας στο επόμενο παιχνίδι. Πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα.

Με τον Βαγγέλη Αγγέλου πριν από ενάμιση χρόνο ξεκινήσαμε μια προσπάθεια που τις αρχές τις βάλαμε ως διοίκηση. Είχαμε εξηγήσει τη φιλοσοφία μας και ο άνθρωπος αυτός υλοποίησε αυτό που ακριβώς είχαμε αποφασίσει. Εν μέρει ήταν αναγκαιότητα, αλλά ποσοστιαία ήταν περισσότερο αυτό που θέλαμε για το καλό του Άρη. Η ομάδα που παρουσιάζεται στο γήπεδο είναι η λύση για τον Άρη και θα μπορέσει τα επόμενα χρόνια να φτάσει τον σύλλογο εκεί που αξίζει.

Πριν από μερικές ημέρες, ο κόουτς δέχθηκε μια σοβαρή πρόταση από πλουσιότερη ομάδα, το σκέφτηκε, πήρε την απόφασή του, να συνεχίσει αλλού τη καριέρα του. Εμείς, σαν διοίκηση, εφόσον εκείνος είχε θελήσει να κάνει αυτό το βήμα, δεν μπορούσαμε ούτε να το απαγορεύσουμε. Δεν το θέλαμε κιόλας. Είναι τέτοια η σχέση μας που βλέπουμε την υπόθεση και ανθρώπινα, αλλά γιατί ο Βαγγέλης ήταν ένας ξένος και πλέον έγινε ένας φίλος που πάντα θα βοηθά την ομάδα. Έδειξε με τον χαρακτήρα και την δουλειά του, πόσο αγαπάει τον σύλλογο, πρόσφερε πολλά αλλά και πήρε πολλά από τον Άρη. Ο Άρης του έδωσε την ευκαιρία να δείξει τις ικανότητές του και να φτάσει εκεί που βρίσκεται. Προσωπικά, θα ήθελα να πω στον κόσμο του Άρη ότι θα συνεχιστεί αταλάντευτα η προσπάθεια.

Γενικά ως σύλλογος δεν πρέπει να μένουμε σε πρόσωπα, ο Άρης είναι ο σύλλογος των 21 τίτλων, που παρουσιάζει ιστορία, τίτλος και ανθρώπους στο ελληνικό μπάσκετ. Αυτό πρέπει να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας. Η διοίκηση έχει μια αρχή, μια φιλοσοφία, έχει οργανώσει το τμήμα, ξέρει μπάσκετ, παρουσιάζει στο γήπεδο αυτό που βλέπετε όλοι σας. Έχουμε ένα πλάνο τριετίας και εξηγήσαμε από την αρχή ότι αυτή είναι η άποψή μας. Ότι και να γίνει, όποιος κι αν έρθει, πάνω σε αυτή τη βάση θα δουλέψει. Επομένως, δεν νομίζω ότι η αλλαγή προσώπων θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη πορεία που χαράξαμε. Δεχόμαστε τη κριτική που δεχόμαστε, δεν επηρεαζόμαστε και πιστεύω ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε. Ο Βαγγέλης ξέρει ότι οι πόρτες του Άρη είναι πάντα ανοιχτές και πως ο Άρης είναι μια μεγάλη αγκαλιά και διαθέτει ανθρώπους που ξέρουν να φέρονται».

«Εγώ πανηγυρίζω»!

Ο Χρήστος Γαλιλαίας έδειξε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. «Πριν από λίγες εβδομάδες υπήρχε αυτή η εξέλιξη. Επειδή είμαστε μια οικογένεια στον Άρη κι αυτό είναι το βασικό συστατικό της μέχρι τώρα πορείας μας, όταν συμβαίνει κάτι καλό σε μέλος της οικογένειας, οφείλουμε όλοι να χαρούμε. Ο κόουτς θα σας εξηγήσει σχετικά. Νιώθει ότι πήρε πολλά πράγματα από τον Άρη και αποτελεί μια επιβράβευση της επιμονής μας το καλοκαίρι, παρά τα όσα ακούγαμε. Μακάρι οι επιλογές της διοίκησης στο μέλλον να είναι τόσο πετυχημένες. Θέλω να συγχαρώ όλη την ομάδα, διότι χθες έδωσαν μεγάλη χαρά στον κόσμο του Άρη που το έχει ανάγκη. Είναι μια μεγάλη επιτυχία, χθες είπαμε ότι θα χαρούμε για τη νίκη και από σήμερα κοιτάμε μπροστά, γιατί ο αγώνας συνεχίζεται», είπε αρχικά και όταν ρωτήθηκε ο Βαγγέλης Αγγέλου για το αν στοιχειοθετεί «προδοσία» η απόφαση αποχώρησής του, παρενέβη και είπε. «Προδομένοι θα νιώθαμε αν μας μαχαίρωναν πισώπλατα και όχι 'όταν έρχεται και το συζητάει μαζί σου. Όταν μου το είπε, του απάντησα 'αν δεν πας θα σου σπάσω το κεφάλι'. Πρέπει να χαιρόμαστε για την πρόοδο ενός ανθρώπου. Δεν έγινε κάτι κρυφά. Εγώ πανηγυρίζω!».

«Να τον αγαπήσουν όπως εμείς»

Ο Κώστας Χαρίσης ευχαρίστησε τον Βαγγέλη Αγγέλου για τη συνεργασία. «Δεν είναι πολλά αυτά που μπορούμε να συμπληρώσουμε. Προσπαθήσαμε με τον κόουτς και τη διοίκηση να θέσουμε τις βάσεις και ως ένα σημείο το καταφέραμε. Σίγουρα κάναμε στο αγωνιστικό και λάθη που μας στέρησαν επιτυχίες. Θα έρθουν όμως στη συνέχεια, γιατί είμαστε όλοι αποφασισμένοι. Είμαστε εδώ για να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται αυτή την ιστορική ομάδα. Προσωπικά, ευχαριστώ τον κόουτς για τους 14 μήνες που ήμασταν μαζί, θεωρώ ότι με βοήθησε πολύ, όπως και την ομάδα σε όλα τα σημεία. Καλή συνέχεια στο καινούργιο του βήμα», είπε για να συμπληρώσει ο Αντώνης Ασημακόπουλος.

«Περίεργη μέρα η σημερινή, ανάμικτα συναισθήματα, είναι μια συνέχεια των τελευταίων δύο εβδομάδων με αυτά που αντιμετώπισε η ομάδα. Κι όπως ξέρετε, θα σας το δείξουμε εμείς, επειδή είμαστε μια οικογένεια και αναφέρομαι από τη διοίκηση ως τα παιδιά. Οι κανόνες μιας οικογένειας βασίζονται στην αγάπη. Από τη μία πλευρά, χαιρόμαστε πολύ που ένα μέλος της οικογένειας βρίσκεται στη κορυφή της πυραμίδας. Υπήρχε ένα διάστημα δύο εβδομάδων με αρκετά σκαμπανεβάσματα. Η τραγική απώλεια για τον κόουτς και την οικογένειά του μετά τον αγώνα με τον Ηλυσιακό, ακολούθησε το πρόβλημα υγείας του Βεζένκοφ, ο αγώνας στην Ελευσίνα και ο σοβαρός τραυματισμός του Γκίκα. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τη συγκέντρωσή μας. Φθάνοντας προς το τέλος ενόψει του αγώνα με τον Πανιώνιο, ήρθε και το χαστούκι της φυγής του κόουτς.

Ήταν πολλά τα γεγονότα που έπρεπε να διαχειριστεί μια οικογένεια και θα ήταν πολύ εύκολο για μας τους παίκτες να πούμε ότι έχουμε άλλοθι. Μετά την αληθινή κουβέντα με τον κόουτς, γιατί η σχέση μας βασίστηκε στην αλήθεια, ουδέποτε χάιδεψε αυτά, ουδέποτε είπε ψέματα, κλειστήκαμε στα αποδυτήρια και είπαμε ότι αν θα πρέπει να κάνουμε κάτι που να αρμόζει στην ιστορία του Άρη, πρέπει να παίξουμε και για τον κόουτς. Το αποτέλεσμα φάνηκε χθες, είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό. Φαίνεται ότι το καλύτερο το κρατούσαμε για το τέλος. Ήταν ένα δώρο που εύχομαι να το κρατήσει βαθιά φυλαγμένο (ο κόουτς) στην καρδιά του, γιατί είναι συναισθηματικός άνθρωπος. Κλείνοντας θα ήθελε να του πω ότι του εύχομαι να βρει αθλητές να τον αγαπήσουν και να τον σέβονται όπως εμείς».

«Τίμιο ή ηθικό, πήρα την ευθύνη»

Ο Βαγγέλης Αγγέλου υποστήριξε ότι δυσκολεύτηκε πολύ έως ότου πάρει την απόφασή αποχώρησής του από τον Άρη. «Τι να πεις γι' αυτό που γίνεται. Χθες το βράδυ, μετά το παιχνίδι που μιλήσαμε, είπα στα μέλη της διοίκησης 'παιδιά για μένα, όλο αυτό το πράγμα πρέπει να το κάνουμε σαν συνέχεια'. Ο αγώνας του Άρη ιστορικά ξεκίνησε από πολύ παλιά κι αυτό που συμβαίνει σήμερα, πρέπει να το αφήσουμε να περάσει σαν σελίδα. Εγώ ήθελα να βγει μια απλή ανακοίνωση, αλλά επικράτησε η άποψη ενός φίλου. Είμαι πολύ ευχαριστημένος για το ότι συμμετείχα σε αυτή τη προσπάθεια. Αναλαμβάνω την ευθύνη της διαχείρισης αυτής της πρότασης κι ευχαριστώ τη διοίκηση, τους παίκτες και τους φίλους γύρω από την ομάδα για τον τρόπο που είδαν αυτή τη πρόταση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους στην ομάδα, για τη συνεργασία, τη διαφορετική άποψη, τη πολύπλευρη συμπαράστασή τους που έδινε δύναμη όταν καλείσαι να μαζέψεις από τον πάτωμα το κουράγιο σας.  Η κριτική πολλές φορές σε ξυπνάει και δεν σε αφήνει να κοιμηθείς. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που με έφεραν εδώ. Τον πρόεδρο, τον κ. Γαλιλαία, τον κ. Σαμολαδά και τον κύριο Κουρόγλου. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, τον Σάββα Καμπερίδη, τον Θανάση Μολυβδά, τον Παναγιώτη Ζάλλογγο, τον Παρασκευά Μουρατίδη που τσακωνόμασταν συνέχεια, αλλά ήταν πολύτιμος συνεργάτης για μένα. Για τους παίκτες. Τους είπα χθες ότι αυτό που έγινε στα 52 μου χρόνια, με τη πρόταση που ήρθε, έχετε συμμετοχή. Σας οφείλω και θέλω να τους πω ότι η ομάδα δίνει τρία κρίσιμα παιχνίδια. Μπορούν να συμβούν απρόοπτα, μπορεί όλο αυτό το συναισθηματικό performance να γυρίσει σε κριτική. Οι παίκτες πρέπει να κρατήσουν όρθια την ομάδα. Είμαι σίγουρος ότι ο καινούργιος καπετάνιος στο καράβι θα είναι άνθρωπος που θα έχει τη δύναμη και την αντοχή να συνεχίσει αυτό που ξεκινήσαμε όλοι. Ποτέ δεν μπήκα μπροστά, συζητούσαμε με όλους τους ανθρώπους και έπαιρνα την ευθύνη. Πάντα, όταν με ρωτάει ο ξεροκέφαλος πρόεδρος που είναι Άρης όσο λίγοι, εγώ απλά έλεγα τη γνώμη μου. Πολλές φορές έκανα λάθος, δεν κατευθύνω κανέναν», είπε και παρουσιάστηκε το βίντεο που παρακολούθησαν οι παίκτες πριν τον χθεσινό αγώνα με τον Πανιώνιο, όπου περιλάμβανε συναισθηματικές στιγμές του αθλητισμού με δύο βασικά νοήματα. «Αν δεν αποτύχεις δεν θα μάθεις κι αν προσπαθείς δεν γίνεται να αποτύχεις», καθώς επίσης και πως «η ζωή είναι ένα ρίσκο».

Στη συνέχεια δέχθηκε ερωτήσεις, αφού οι παίκτες ενημέρωσαν ότι έμαθαν την απόφαση του Βαγγέλη Αγγέλου, το βράδυ της Παρασκευής. Ο Βαγγέλης Αγγέλου ρωτήθηκε για το αν παίχθηκε παιχνίδι στη πλάτη του Άρη με την δημοσιοποίηση της είδησης. «Τα πράγματα είναι πολύ απλά, δεν θέλω να επεκταθώ σε αυτό το πράγμα. Αυτή η ιστορία έγινε πριν 17 ημέρες, τότε δέχθηκα τη πρόταση. Από εκεί και πέρα, έχω κι εγώ τις πληροφορίες μου, αλλά δεν είμαι ντετέκτιβ και δεν με ενδιαφέρει πώς βγήκε. Οι πληροφορίες μου, μου λένε ότι βγήκε από την Τουρκία. Δεν χρειάζεται να βάλουμε αρνητικές σκέψεις. Δεν άλλαξαν  προτεραιότητες μας και δεν θέλαμε να χαλάσουμε το μυαλό μας. Εγώ είπα στη διοίκηση  και στους παίκτες, ήξεραν τι γινόταν».

Ρωτήθηκε για το ηθικό κομμάτι της αποχώρησής του. «Δεν ξέρω πώς ερμηνεύεται η συγκεκριμένη λέξη, τι σημαίνει, πώς προσδιορίζεται. Στις σκέψεις κάποιων μπορεί να μην είναι ηθικό, αλλά τίμιο είναι», απάντησε για να ερωτηθεί για το γεγονός ότι αφήνει στη μέση το δικό του project. «Όχι, ούτως ή άλλως αισθανόμουν ότι ήμουν ένα κομμάτι μιας σκυταλοδρομίας».

Σε δεύτερη ερώτηση επί του ίδιου θέματος, απάντησε ότι «νιώθω ότι εγκαταλείπω κάτι και είναι εφιαλτικό. Πρώτη η γυναίκα μου, μου είπε να μην το κάνω. Για να πάρεις αυτή την απόφαση χρειάζεται ευθύνη και αυτοπεποίθηση. Στο μπάσκετ δεν υπάρχει ισοπαλία. Θα γίνει το ένα ή το άλλο. Συζήτησα με πολλούς ανθρώπους και πήρα αυτή την απόφαση. Δεν ζητάω να την σεβαστεί κάποιος, αλλά παίρνω την ευθύνη.

Ρωτήθηκε για το αν αφήνει κάτι στον Άρη. «Το καλοκαίρι άφησα ένα τεράστιο συμβόλαιο για να μείνω στον Άρη. Εφάμιλλο με αυτό που θα υπογράψω. Ο Άρης δεν πρέπει να μείνει σε πρόσωπα και δεν πρέπει να κυριαρχήσει ο συναισθηματισμός στον μηχανισμός της ομάδας».

Ρωτήθηκε επίσης και για τον αντικαταστάτη του, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που τον θέλουν να συζήτησε σχετικά με τη διοίκηση. «Μίλησα με τον Πρίφτη, τον Κατσικάρη, τον Ζούρο, τον Μίνιτς. Δέχθηκα και μια επίθεση ότι δρομολογώ τις καταστάσεις. Συζητήθηκε και το όνομα του Μάρκοβιτς, ο πρόεδρος μου ανέφερε και το όνομα του Μίσσα. Να ξέρετε ότι ο Αρβανίτης δεν παραμυθιάζεται. Έγινε συζήτηση και για τον Κοχ».

Σε ερώτηση σχετική με το πότε ενημέρωσε τη διοίκηση, απάντησε ότι «ενημέρωσα τη διοίκηση για τη πρόταση, πριν από 17 ημέρες. Συζητήσαμε ενδελεχώς. Για μένα υπήρχαν τρεις δρόμοι. Ο ένας ήταν να το κάνω τώρα, ο άλλος το καλοκαίρι και ο τρίτος δρόμος ήταν να μην το κάνω καθόλου. Ρώτησα την άποψή τους, μου απάντησαν ότι περιμένουν την απόφασή μου και ότι θέλουν ηρεμία εντός της ομάδας». Επιβεβαίωσε επίσης την προσπάθεια της ομάδας για ενίσχυση (σ. σ. Κατσιβέλης). «Είναι αλήθεια, αλλά δεν έγινε. Η ομάδα έχει πρόβλημα στα γκαρντ μετά τον τραυματισμό του Γκίκα και με τον Χαντ να είναι ωρολογιακή βόμβα λόγω της κατάστασης υγείας του».

«Βαριά λέξη η προδοσία»

Ο Αντώνης Ασημακόπουλος διαφώνησε με την άποψη περί προδοσίας του Βαγγέλη Αγγέλου, λέγοντας ότι «ο προπονητής μας είπε την αλήθεια, όπως έκανε εξάλλου από το ξεκίνημα της συνεργασία μας. Θυμάμαι ότι την πρώτη μέρα της συνεργασίας μας, μας είπε ότι 'εύχομαι και παρακαλώ να έρθει ομάδα της Ευρωλίγκα και να ζητήσει έναν παίκτη μου, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι έχουμε καλό πρόγραμμα, ανάλογο με αυτό των ομάδων της Ευρωλίγκα'. Για μένα πάντως, ο Άρης είναι ομάδα Ευρωλίγκα είτε παίζει σε αυτή είτε όχι. Επειδή έγινε μεγάλος ντόρος περί προδοσίας, είναι βαριά λέξη και δεν ταιριάζει στην συγκεκριμένη περίσταση».

«Θα πούμε νούμερα»

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης, Λευτέρης Αρβανίτης, διαχώρισε την άποψή του από αυτή του Χρήστου Γαλιλαία επί του θέματος του Αγγέλου λέγοντας ότι «προσωπικά διαφωνώ με τον Χρήστο (σ. σ. είπε πως πανηγυρίζει που πάει ο Αγγέλου στην Εφές Πίλσεν). Το ξαναλέω πάντως ότι τις βάσεις εμείς τις βάζουμε. Και είδατε τι μπορεί να πετύχει μια ομάδα., Χθες φάνηκε επίσης το μέγεθος της ζημίας που υπέστη ο Άρης τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά τα νούμερα θα τα πούμε λεπτομερώς μετά την απόφαση του δικαστηρίου για το άρθρο 99.

Αυτός που δεν θα φοβηθεί

Ο Λευτέρης Αρβανίτης υποστήριξε ότι ο Βαγγέλης Αγγέλου προσπάθησε να θολώσει τα νερά αναφέροντας τόσα πολλά ονόματα για τον αντικαταστάτη του. Η αλήθεια είναι ότι ο Άρης ήδη έχει χτυπήσει πολλές πόρτες. Προσπάθησε να προσεγγίσει τον Δημήτρη Πρίφτη, αλλά ο τελευταίος δεν θέλει να φύγει από τον Κολοσσό Ρόδου. Διακαής πόθος παραμένει ο Παναγιώτης Γιαννάκης, αλλά η πιο εφικτή λύση είναι αυτή του Μίλαν Μίνιτς. Η περίπτωση του Σέρβου δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα μέλη της διοίκησης. Οριστικές εξελίξεις θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες, όλα δείχνουν πάντως ότι Μουρατίδης και Καμπερίδης θα κοουτσάρουν τον Άρη στον εντός έδρας αγώνα με τον Ίκαρο Καλλιθέας.