Ο Γιαννάκης είναι "κεφάλαιο"

Η προοπτική της συνεργασίας με τον Παναγιώτη Γιαννάκη χαρακτηρίζεται ως ο «διακαής πόθος» των ανθρώπων του Άρη. Λάθος. Είναι κάτι παραπάνω. Στοιχειοθετεί έναν μεγάλο στόχο, διότι υπολογίζονται οι προεκτάσεις μιας πιθανής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτή τη στιγμή, όλα είναι ρευστά, με τις πιθανότητες μοιρασμένες, αλλά και με το κλίμα αντιστρόφως ανάλογο σε παλιότερες απόπειρες.


Στον αυριανό (28/12) αγώνα με τον Ίκαρο Καλλιθέας στο Αλεξάνδρειο, ο Άρης θα λάβει κατευθύνσεις από το υπηρεσιακό δίδυμο των Μουρατίδη-Καμπερίδη. Διότι, έχει αποφασίσει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την προσέγγιση του Παναγιώτη Γιαννάκη και γνωρίζει ότι χρειάζεται χρόνος. Για να επιστρέψουμε στην εισαγωγή μας, το κλίμα είναι διαφορετικό σε σχέση με παλιότερες απόπειρες, διότι και ο ψυχισμός του «Δράκου» έχει αλλάξει. Συνετέλεσε η ζεστή αγκαλιά που του πρόσφεραν άπαντες στον Άρη, στην εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Γκάλη. Γνωρίζει επίσης ότι πλέον στον Άρη δεν… ξεριζώνουν το παρελθόν, ούτε το λοιδορούν, παρά προσπαθούν να το προσεγγίσουν. Αυτό πιστοποιούν οι συναντήσεις με τους Γκάλη, Ιωαννίδη, αλλά κι αυτό που θα γινόταν τον Ιανουάριο με τον Παναγιώτη Γιαννάκη.


Γίνεται λόγος για τον οικονομικό παράγοντα και το ζήτημα μπαίνει σε λάθος βάση. Πληροφορίες του Basketnews αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές δεν θα διαφωνήσουν επί της δικής τους συνεργασίας. Δηλαδή, επί του συμβολαίου που θα υπογράψει ο Γιαννάκης. Στις συζητήσεις που προηγήθηκαν, ελάχιστα ως καθόλου ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο «Δράκος» επαναλάμβανε μια λέξη. «Προοπτικές». Θέλει να επιστρέψει στον Άρη, με μια βασική προϋπόθεση. Την υλοποίηση ενός σοβαρού αγωνιστικού και οικονομικού πλάνου που θα καλλιεργήσει το όραμα της επιστροφής του συλλόγου στα υψηλά πατώματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και θα προκαλέσει μια… μπασκετική επανάσταση. Γνωρίζει πολλά για τον Άρη. Περί της αίτησης υπαγωγής της ΚΑΕ στο άρθρο 99, για τα χρέη, για το χρονικό διάστημα αποπληρωμής αυτών… Τα πάντα. Ζήτησε να μάθει το επίπεδο συσπείρωσης γύρω από την ομάδα. Λογικό. Αν ο Γιαννάκης αποφασίσει να γίνει ο νέος head coach του Άρη, δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε συζητήσεις για να γνωριστεί με τους ανθρώπους που έχουν σχέση με την χρηματοδότηση του τμήματος. Τους ξέρει. Ενδεχόμενη συνεργασία μαζί του, λογικά θα διαφοροποιήσει τον τρόπο σκέψης αρκετών που τώρα διατηρούν ουδέτερη στάση.


Αγωνιστικά, επίσης γνωρίζει πολλά. Τον γοητεύει το μοντέλο της δημιουργίας παικτών, αλλά με τη προοπτική μετάλλαξής τους στους αυριανούς πρωταγωνιστές της ομάδας. Αντιλαμβάνεται ότι η παραγωγική διαδικασία – για κάθε ομάδα που δεν διαθέτει ισχυρά κεφάλαια – αποτελεί μονόδρομο. Στον αντίποδα, έτσι όπως είναι δομημένος ο Άρης στο μυαλό του, δεν μπορεί ξαφνικά να γίνει φυτώριο, αλλά μια ομάδα που θα έχει στόχους, στηριζόμενη και στους παίκτες που θα βγαίνουν από τα σπλάχνα της. Εν τέλει, εκτιμά ότι μπορεί να συνδυαστεί η παραγωγική διαδικασία με την οριοθέτηση υψηλών στόχων. Απλά απαιτεί, τη συνεργασία πολλών δυνάμεων.


Αυτή τη στιγμή, οι δύο πλευρές βρίσκονται στο στάδιο του χτισίματος μιας σχέσης. Έχουν χτίσει γέφυρα επικοινωνίας και μένει να κάνουν το σπουδαιότερο βήμα. Αν αυτό δεν γίνει, θα σημαίνει ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Αν γίνει, τότε ο Άρης (ως οικογένεια και ως σύλλογος) θα πρέπει να προετοιμαστεί για να γυρίσει σελίδα.


Σχετικά με την συνεργασία του με την Εθνική Κινάς, προφανέστατα στον  Άρη δεν τους απασχολεί το ενδεχόμενο παράλληλης εργασίας του Παναγιώτη Γιαννάκη. Μένει να φανεί, αν στοιχειοθετεί πρόβλημα για την κινέζικη ομοσπονδία. Στο συμβόλαιο του Γιαννάκη δεν έχει συμπεριληφθεί τέτοιος όρος και περιμένει τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής ώστε να διευκρινιστεί. Λογικά – κι ενόψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος όπου η Κίνα θα πάρει wild card – οι Κινέζοι έχουν πολλούς λόγους για να του δώσουν τη σχετική άδεια.