Με "συμμάχους" στο δικαστήριο


Η υπαγωγή της ΚΑΕ Άρης στο άρθρο 99, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να βαδίσει στον δρόμο της εξυγίανσης. Η αίτηση της εταιρίας θα εκδικαστεί αύριο (13/12) το πρωί και στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας προβλέπεται να κοινοποιηθούν καινούργιες συμφωνίες.


Η υπαγωγή μιας εταιρίας στον πτωχευτικό κώδικά, είναι προφανές ότι, αποτελεί την τελευταία επιλογή. Στη περίπτωση του Άρη, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, μόνο στη περίπτωση εκδήλωσης επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τον τελευταίο χρόνο, δεν προέκυψε ουσιαστικό ενδιαφέρον, παρά μόνο φιλολογικές συζητήσεις. Για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εξυγίανσης, είναι αναγκαίο για τη ΚΑΕ Άρης να υπαχθεί στο άρθρο 99 ούτως ώστε να διευθετήσει τα χρέη της σε βάθος 4ετίας, με απώτερο σκοπό να έχει και τη νομική προστασία, εφόσον ανταποκριθεί σε όλες τις συμφωνίες με τους πιστωτές της.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας θα κοινοποιηθούν συμφωνίες με ακόμη επτά πρώην καλαθοσφαιριστές που εντάσσονται στη λίστα των πιστωτών της εταιρίας. Πρόκειται για τους αθλητές των οποίων τη νομική εκπροσώπηση είχε αναλάβει ο Νίκος Πετράτος και οι οποίοι (στη πρώτη εκδίκαση), είχαν κάνει παρέμβαση ζητώντας από το δικαστήριο να μην κάνει αποδεκτή την αίτηση της ΚΑΕ. Πλέον, είναι «σύμμαχοι» της ΚΑΕ Άρης κι αυτό προβλέπεται να επιβεβαιωθεί αύριο (13/12), καθώς ήδη έχουν υπογραφεί και τα σχετικά συμφωνητικά μεταξύ της ΚΑΕ και των αθλητών.


Δεδομένων των συμφωνιών τόσο με το Δημόσιο όσο και με την συντριπτική πλειοψηφία των πιστωτών (σ. σ. μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι οριστικό στις υποθέσεις των παικτών που έχουν δικαιωθεί στην ΦΙΜΠΑ), η αίτηση της ΚΑΕ δεν συγκεντρώνει απλά το απαιτούμενο ποσοστό (61%), αλλά το υπερβαίνει, φθάνοντας περίπου στο 75%-80%.


Πέρα όμως από τη σύμφωνη άποψη των πιστωτών, απαιτείται πειστικό πλάνο βιωσιμότητας. Επί τούτου, όλα κρίνονται από τον τρόπο σκέψης του δικαστή, εκτός κι αν τα δεδομένα είναι τόσο ισχυρά που στη περίπτωση των ελληνικών εταιριών (με την απίστευτη κρίση που έχει χτυπήσει την αφορά) αυτό δεν ισχύει. Στην αίτηση της ΚΑΕ Άρης θα αναφέρονται τα δεδομένα έσοδα της εταιρίας για τα επόμενα χρόνια (σ. σ. τηλεοπτικό συμβόλαιο, ΟΠΑΠ), θα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα εισιτήρια διαρκείας (περίπου 1700) της σεζόν που διανύουμε αλλά και στον μέσο όσο των εισιτηρίων των προηγούμενων χρόνων, καθώς επίσης και στο επιχειρηματικό group (Golden Club) που υποστηρίζει οικονομικά την εταιρία. Σαφέστατα όμως, η αποδοχή ή μη του πλάνου βιωσιμότητας – κι αυτό ισχύει για κάθε εταιρία – βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια του δικαστή που κατά κάποιο τρόπο απαιτείται να συνυπολογίσει και την ιδιαιτερότητα περιπτώσεων, όπως είναι ο μπασκετικός Άρης.