O... Robocop, Τόμας Γουόκαπ!

Walkup Juancho

 

Από τη σεζόν 2021-22 όταν και έφτασε στο Φάληρο για τον Ολυμπιακό, ο Τόμας Γουόκαπ αφήνει ό,τι έχει στο παρκέ, με αποκορύφωμα το ξεκίνημα της φετινής σεζόν που παίζει χωρίς... ανάσα.

Ο Ολυμπιακός δαπάνησετεράστια ποσά ενέργειας την περασμένη εβδομάδα απέναντι σε Παναθηναϊκό και Άρη. Αυτά πολλαπλασιάστηκαν ένεκα των απουσιών, οι οποίες τον ανάγκασαν να περιορίσει ξανά το rotation με την Μπαρτσελόνα και διογκώθηκαν όταν κλήθηκε να επιστρέψει από το -15.

Ξαφνικά, κοιτώντας τον πίνακα με 4’28’’ για το φινάλε, το σκορ έγραφε 66-59, μετά από 7 πόντους του Τόμας Γουόκαπ. Ο γκαρντ των «ερυθρολεύκων» κάπου εκεί έχασε τις τελευταίες ανάσες του. Η ευστοχία του ήταν αδύνατο να συνεχιστεί και το μυαλό δεν ήταν τόσο καθαρό όσο θα έπρεπε, απέναντι σε μία Μπαρτσελόνα που γεννούσε πρωταγωνιστές από παντού.

Με τον Γουόκαπ να μην μπορεί να συνεχίσει, φυσιολογικά, ο Ολυμπιακός παραδόθηκε. Με τον 31χρονο γκαρντ σε μία από τις λίγες φορές που απέδειξε ότι δεν είναι ρομπότ. Ένας παίκτης που παίζει συνεχόμενα τα τελευταία τρία χρόνια με τους «ερυθρολεύκους» και την Εθνική.

 

Το απίθανο ρεκόρ του Γουόκαπ με 77/77 παιχνίδια

Κατά τη διάρκεια των περσινών τελικών αναφέραμε ότι ο Γουόκαπ παίζει ασταμάτητα. Το κοντέρ του έγραψε ένα συγκλονιστικό νούμερο. Ο Μπαρτζώκας τον χρησιμοποίησε σε κάθε ένα από τα 77 παιχνίδια του Ολυμπιακού, σε Κύπελλο, Super Cup, Basket League και EuroLeague. Κάτι που είναι ακόμα πιο σπουδαίο αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας ξένος γινόταν rotation για να παίξουν έξι, αφού μέχρι πέρσι δεν είχε αποκτήσει ακόμα το ελληνικό του διαβατήριο.

Αυτό όμως είναι μία απλή εστίαση. Ένα ζουμ στα όσα κάνει ο Γουόκαπ στον Ολυμπιακό την τελευταία τριετία. Γιατί αν συνυπολογίσει κανείς τη σεζόν 2021-22 αλλά και το καλοκαίρι με την Εθνική, αντιλαμβάνεται τι ακριβώς έλεγε ο Μπαρτζώκας στη συνέντευξη Τύπου, αναφέροντας ότι οι εξετάσεις του δείχνουν πως πρέπει να παίζει 20 λεπτά.

Τη σεζόν 2022-23 έπαιξε 77 παιχνίδια, μία χρονιά πριν έγραψε 72/75 ένεκα του κορονοϊού και ενός τραυματισμού που τον έβγαλε εκτός από ένα παιχνίδι με την Εφές στο ΣΕΦ. Μαζί με τα παραπάνω, το καλοκαίρι του έγινε… πολυτάραχο, μιας και ταξίδεψε στη Μανίλα μαζί με την Εθνική για το MundoBasket. Κάτι που μαζί με τα φιλικά της Εθνικής αλλά και του Ολυμπιακού, τον έχουν φέρει ήδη στα 19 παιχνίδια για την καινούργια σεζόν.

Οι συμμετοχές του Γουόκαπ ανά σεζόν και διοργάνωση

Σύνολο (2021-σήμερα): 168/173

2023-24 - 19/21 (μαζί με φιλικά)

  • Φιλικά Εθνικής 6/6
  • MundoBasket 5/5
  • Φιλικά Ολυμπιακού 3/5*

*Άδεια στο ξεκίνημα λόγω Εθνικής

  • EuroLeague 2/2
  • Super Cup 2/2
  • Basket League 1/1

2022-23 - 77/77

  • EuroLeague 41/41

34 κανονική περίοδος
5 Play-offs
2 Final Four

  • Basket League 28/28

22 κανονική περίοδος
9 Play-offs

  • Κύπελλο 3/3
  • Super Cup 2/2

2021-22 - 72/75

  • EuroLeague 37/38

30 κανονική περίοδoς
5 Play-offs
2 Final Four

  • Basket League 31/32

23 κανονική περίοδος
8 Play-offs

  • Κύπελλο 4/5

Ξεπέρασε τα 32 λεπτά μέσο όρο σε 5 παιχνίδια με τον Ολυμπιακό

Μάλιστα με τον Ολυμπιακό γράφει ήδη… υψηλά νούμερα συμμετοχής. Στα πέντε επίσημα παιχνίδια έχει 32:27 λεπτά μέσο όρο, με χαμηλότερο φυσικά εκείνο απέναντι στο Περιστέρι bwin για τον ημιτελικό του Super Cup. Σε όλα τα υπόλοιπα, μαζί με την παράταση του ΟΑΚΑ, ξεπέρασε τα 31 λεπτά.

Και φυσικά ο χρόνος, ακόμα και αν το δεις ως μεμονωμένο στατιστικό, μετράει στην κόπωση, αλλά μιλάμε για έναν παίκτη που καλείται να κάνει πολλές δουλειές στο παρκέ. Από το να κυνηγάει τον Σλούκα στο ΟΑΚΑ per mare per terram, μέχρι να φτάνει στο 28% USG% (οι κατοχές που διαχειρίστηκε) απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

Ο Γουόκαπ αποτελεί ταυτόχρονα το πρώτο ανάχωμα της πίεσης στην μπάλα, αλλά και τον άνθρωπο που στήνει τα πάντα στην επίθεση του Ολυμπιακού, πολλώ δε μάλλον τη στιγμή που ο Γκος, όπως και ο ΜακΚίσικ, έμεινε εκτός με τραυματισμό, ενώ ο Μπραζντέικις έκανε μόλις το βράδυ της Παρασκευής ντεμπούτο.

Οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να βρουν χρόνο να τον ξεκουράσουν, αρχής γενομένης από την αναμέτρηση της Κυριακής (15/10 - 17:15) με την ΑΕΚ, μιας και ακολουθεί η εξίσου απαιτητική… διαβολοβδομάδα.