Η δημιουργία του Παναθηναϊκού περνάει από τα χέρια του Σλούκα

Sloukas LOUK

Η απουσία του Κώστα Σλούκα στα τρία τελευταία παιχνίδια έχει στερήσει από τον Παναθηναϊκό τον βασικό πόλο της δημιουργία και η απουσία του δείχνει για το πόσο πολύ δυσανόλογη είχε γίνει η αναλογία των ασίστ με τα λάθη στα τρία τελευταία ματς.

Ήταν δεδομένο ότι η απόκτηση του Κώστα Σλούκα από τον Παναθηναϊκό δεν αποσκοπούσε τόσο στο επικοινωνιακό κομμάτι, όσο φυσικά στο ουσιαστικό και δη στο αγωνιστικό. Ο έμπειρος γκαρντ είναι εκείνος που «φτιάχνει» όλο το παιχνίδι των «πρασίνων» καθώς κάθε φορά που βρίσκεται στο παρκέ, τα πάντα... περνάνε από το χέρι του. Εκείνος παίρνει τις αποφάσεις και εκείνος είναι που βάζει και τους συμπαίκτες του στο παιχνίδι.

Απόδειξη; Τα παιχνίδια στα οποία δεν έδωσε το «παρών» και τα οποία ήταν στα... μέτρα των «πρασίνων». Όπως για παράδειγμα το εντός έδρας με το Μαρούσι όπου βρέθηκε στο παρκέ για 6 λεπτά, αλλά ουσιαστικά δεν αγωνίστηκε λόγω των ενοχλήσεων που είχε στο υποκνημίδιο του αριστερού του ποδιού. Ακολούθησε η αναμέτρηση με την Μπάγερν στο ΟΑΚΑ και τέλος το παιχνίδι για την 2η αγωνιστική της Basket League στο Περιστέρι απέναντι στην ομώνυμη και γηπεδούχο ομάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτά τα παιχνίδια μειώθηκε αισθητά ο μέσος όρος της δημιουργίας μέσω των ασίστ και αντίστοιχα αυξήθηκε ο αριθμός των λαθών. Ναι μεν οι «πράσινοι» έκαναν το 3/3 σε αυτά τα ματς ωστόσο δεν παρουσίασαν καλό πρόσωπο. Είχαν μέτρια εικόνα και παράλληλα προβλημάτισαν -σε γενικές γραμμές- με την απόδοσή τους. Τώρα ο Έλληνας γκαρντ επιστρέφει στην ενεργό δράση με στόχο, μεταξύ άλλων, την επαναφορά της ομαλής και σωστής λειτουργίας των «πρασίνων» όσον αφορά το κομμάτι της δημιουργίας.

Από το θετικό στο... αρνητικό πρόσημο στην αναλογία ασίστ/λάθη

Αν συμπεριλάβουμε και τα παιχνίδια της offseason, ο Κώστας Σλούκας είχε κατά μέσο όρο 4.75 ασίστ, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα των οκτώ παιχνιδιών, ο Παναθηναϊκός μετρούσε 16.3 τελικές πάσες σε κάθε ματς. Στην... χωρίς Σλούκα «ζωή» των τριών τελευταίων αγώνων (σ.σ. αφαιρώντας τις 2 ασίστ που έδωσε στο Μαρούσι στα έξι λεπτά), οι «πράσινοι» μείωσαν κατά 6 ασίστ την δημιουργία τους με 10.3 ανά αγώνα.

Και να 'ταν μόνο αυτό; Πριν από τον τραυματισμό του Κώστα Σλούκα το «τριφύλλι» είχε 11.8 λάθη κατά μέσο όρο, ήτοι η αναλογία σε σχέση με τις ασίστ ήταν μικρότερη. Όχι πολύ μικρότερη, αλλά... μικρότερη.

Μετά τον τραυματισμό του Έλληνα γκαρντ ήρθαν τα πάνω κάτω. Και αυτό διότι οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν είχαν 13.6 λάθη ανά παιχνίδι ενώ μοίραζαν 10.3 ασίστ! Κάτι που επηρέασε συνολικά και την εικόνα του Παναθηναϊκού.

Όπως φαίνεται ο Κώστας Σλούκας θα επιστρέψει στην 12άδα των «πρασίνων» στα παιχνίδια της «διαβολοβδομάδας» και θα φανεί κατά πόσο μπορεί να επαναφέρει την ομάδα του σε μεγαλύτερη επίπεδα δημιουργίας σε σχέση με τα τελευταία παιχνίδια.

Ο ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΑΙ Η «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΜΕ ΣΛΟΥΚΑ   ΧΩΡΙΣ ΣΛΟΥΚΑ
16.3 ΑΣΙΣΤ 10.3
11.8 ΛΑΘΗ 13.6