«Ο Μάτζικ Τζόνσον της Ευρώπης»

kolaz europaioi1

Το μπασκετικό (και όχι μόνο) μέγεθος του Δημήτρη Διαμαντίδη δεν μπορεί να περιγραφεί εύκολα με λόγια. Άλλωστε τα δημοσιογραφικά κλισέ έχουν... στερέψει την τελευταία δεκαετία για χάρη του αρχηγού του Παναθηναϊκού, ο οποίος ετοιμάζεται να κρεμάσει τη φανέλα με το νούμερο «13» σε λίγους μήνες στην οροφή του ΟΑΚΑ. Φέτος θα συμπληρώσει 12 χρόνια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, ο 36χρονος (πια) σούπερ σταρ έχει τεθεί αντιμέτωπος με περισσότερους από 1.200 παίκτες, αλλά μόνο λίγοι κατάφεραν να περάσουν στην αιωνιότητα της Ευρωλίγκας χάρη στα κατορθώματά τους. Παίκτες οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους στην διοργάνωση και οι οποίοι είναι οι πλέον κατάλληλοι για να μιλήσουν για τον Διαμαντίδη.

Δέκα θρύλοι της Ευρωλίγκας, όπως επίσης ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της διοργάνωσης μίλησαν στο GOAL για τον... πολυδιάστατο γκαρντ. Κοινός παρονομαστής; Η αποθέωση! Τον λόγο πήραν ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα, πρώτος σκόρερ και πρώτος σε συμμετοχές στην Ευρωλίγκα Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ της Ρεάλ Μαδρίτης, Ο Λουίς Σκόλα των Τορόντο Ράπτορς ο οποίος θυμήθηκε τις κόντρες με τον Διαμαντίδη την εποχή που έπαιζε στην (τότε) Ταού Κεράμικα (και νυν Λαμποράλ Κούτσα). Το ίδιο και ο τότε συμπαίκτης (και συμπατριώτης του) Πάμπλο Πριτζιόνι, ο οποίος με τη σειρά του βρίσκεται στο ΝΒΑ και δη στους Λος Άντζελες Κλίπερς.

Ο Τζιανλούκα Μπαζίλε, ο οποίος εξακολουθεί να αγωνίζεται στα 41 του χρόνια στην ιταλική Ορλαντίνα. Ο Νίκολα Βούιτσιτς, ο οποίος έφερε στο μυαλό του, τόσο τις αναμετρήσεις Μακάμπι-Παναθηναϊκός, όσο και την εποχή που ήταν παίκτης του Ολυμπιακού. Και φυσικά οι «δικοί μας» Θοδωρής Παπαλουκάς και Νίκος Ζήσης, οι οποίοι έγραψαν (για την περίπτωση του Ζήση, συνεχίζει να γράφει) τη δική τους ιστορία στο ΝΒΑ.

Με κάτι παραπάνω από κολακευτικά λόγια μίλησαν ο βοηθός προπονητής  των Σαν Αντόνιο Σπερς και της εθνικής Ιταλίας Ετόρε Μεσίνα, όπως και ο ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Ισπανίας Σέρτζι Σκαριόλο, ο οποίος αντιμετώπισε τον Διαμαντίδη στο πρώτο του ματς στην Ευρωλίγκα. Last but not least, ο Τζόρντι Μπερτομέου, ο οποίος εκμυστηρεύτηκε ότι αν ήταν στο χέρι του θα προσπαθούσε να τον πείσει να παίξει άλλα πέντε χρόνια μπάσκετ!

ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΝΑΒΑΡΟ: «ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ»

«Ο Δημήτρης είναι ο καλύτερος πλέι μέικερ που έχω δει ποτέ στην ζωή μου. Κάθε φορά που βρισκόμασταν αντίπαλοι στο παρκέ ήταν και μια μοναδική εμπειρία. Είναι σπάνιο ταλέντο του μπάσκετ και αποτελεί μεγάλη έμπνευση για όλους. Κάθε φορά μπορεί να σου παρουσιάσει κάτι διαφορετικό στο παιχνίδι και να βρει τα καλύτερα «plays» για την ομάδα του. Τον διακρίνει η ηρεμία του στο παιχνίδι, ενώ διαθέτει τεράστιο όραμα για το μπάσκετ. Εμείς έχουμε βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωποι στα ματς απ και θα θυμάμαι για πάντα τις μονομαχίες μας. Σίγουρα δεν ήταν καθόλου καλή η είδηση ότι σταματάει το μπάσκετ. Πάντα θα τον σέβομαι γιατί είναι ένας από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες που έχω δει. Ίσως όμως να μην... τελειώσαμε ακόμα. Ίσως τα πούμε στα πλέι οφ ή ακόμα και στο φάιναλ φορ. Ποιος ξέρει; Δημήτρη σε ευχαριστώ για όλα. Για το μπάσκετ που παρουσίασες και για το πάθος που έδειξες για το παιχνίδι...»

ΣΕΡΧΙΟ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΘ: «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ»

«Ο Διαμαντίδης είναι... ολοκληρωμένος παίκτης! Τα τελευταία χρόνια έχει κυριαρχήσει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τόσο με την απίστευτη ικανότητα που διαθέτει στο να πασάρει στον κατάλληλο παίκτη, την κατάλληλη στιγμή, όσο και με τις αμυντικές του ικανότητες. Είναι ο παίκτης που δεν θέλει να έχεις αντίπαλο! Μπορεί να συνδυάσει αρμονικά το επιθετικό με το αμυντικό του παιχνίδι και γι' αυτόν τον λόγο τον χαρακτηρίζω ολοκληρωμένο μπασκετμπολίστα. Είναι απίστευτα ήρεμος στα κρίσιμα σημεία. Διαθέτει κρύο αίμα και ξέρεις ότι θα πάρει την σωστή απόφαση. Έχει παίξει πολλά παιχνίδια στην Ευρώπη, έχει πάρει μέρος σε φάιναλ φορ και όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για πραγματικό νικητή. Το έχω καταλάβει καλά από τις στιγμές που έχουμε βρεθεί αντίπαλοι, είτε με τις εθνικές ομάδες, είτε σε ματς Ρεάλ-Παναθηναϊκού. Για να είμαι ειλικρινής δεν πρόλαβα τα καλύτερα χρόνια του στην Ευρωλίγκα επειδή ήμουν στο ΝΒΑ, αλλά τον είχα θαυμάσει στο φάιναλ φορ της Βαρκελώνης το 2011. Από εδώ και στο εξής του εύχομαι ολόψυχα να απολαύσει τη ζωή του εκτός παρκέ. Είναι ένας πραγματικός θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Δημήτρη, ελπίζω στο μέλλον να σε ξαναδώ στα γήπεδα ως προπονητής...»

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ: «ΗΞΕΡΕ ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ»

Είμαι τυχερός που ζήσαμε μεγάλες στιγμές μαζί και που τον είχα συμπαίκτη στην Εθνική ομάδα. Βέβαια σε συλλογικό επίπεδο ήταν πολύ δύσκολα να παίζεις αντίπαλός του. Πάρα πολλά παιχνίδια. Για αυτό και έχει φτάσει εδώ που έχει φτάσει. Μπορούμε να μνημονεύσουμε πολλά παιχνίδια του Δημήτρη και όχι μόνο ένα. Και αυτό είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει. Αναμφισβήτητα έφερε κάτι διαφορετικό στο μπάσκετ. Άλλωστε δεν χρειάζεται να πω εγώ το πόσο μεγάλος παίκτης είναι. Το αποδεικνύουν οι επιτυχίες του τόσα χρόνια. Όλα όσα έδιναν στην ομάδα του ήταν πολύ διαφορετικά. Προσαρμόζεται πολύ εύκολα και δείχνει παντού τον πραγματικό του εαυτό. Το χάρισμα του ήταν να κάνει πολύ καλύτερη την ομάδα του στην άμυνα και την επίθεσή του. Έχει δείξει με την στάση της ζωής του ότι είναι πολύ συνειδητοποιημένος με αυτά που κάνει. Άρα είμαι πολύ σίγουρος ότι θα βρει τον τρόπο να περάσει πολύ δημιουργικά τα χρόνια που έρχονται. Να χαρεί την οικογένειά του και να βρισκόμαστε και περισσότερο από εδώ και στο εξής!

ΛΟΥΙΣ ΣΚΟΛΑ: «ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ»

«Ο Διαμαντίδης είναι απίστευτα ταλαντούχος! Ισως ένας από τους πιο ταλαντούχους μπασκετμπολίστες στην Ευρώπη που δεν αγωνίστηκαν στο ΝΒΑ. Κατά τη προσωπική μου άποψη αν ερχόταν στο ΝΒΑ θα σημείωνε και μεγάλη επιτυχία. Πάντως στην Ευρωλίγκα ήταν πραγματικός... εφιάλτης! Πάντα μας έκανε τη ζωή δύσκολη. Ήταν ένας πολύ καλός παίκτης. Ομαδικός. Ως αντίπαλος μπορούσα να καταλάβω ότι σκεφτόταν πάντα το καλό της ομάδας του. Πάντα έπαιρνε τις σωστές αποφάσεις και δεν τον ενδιέφεραν τα στατιστικά του. Μόνο να κερδίζει η ομάδα του. Και αυτό τον έκανε να ξεχωρίζει. Του εύχομαι καλή τύχη σε οτιδήποτε και αν επιλέξει να κάνει στην ζωή του. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα έχει επιτυχία, όπως είχε και όταν ήταν μπασκετμπολίστας...»

ΠΑΜΠΛΟ ΠΡΙΤΖΙΟΝΙ: «ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑ»

«Ήταν ένας από τα καλύτερα πόιντ γκαρντ στην Ευρώπη. Για κάποια χρόνια ήταν πραγματικός κυρίαρχος και ικανός να κάνει τα πάντα. Ειδικά στην άμυνα. Ήταν ένας από τους καλύτερους αμυντικούς που αγωνίστηκαν ποτέ στην Ευρωλίγκα, ενώ στην επίθεση διάβαζε το παιχνίδι καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Ήξερε πότε πρέπει να πασάρει και πότε να σουτάρει. Σίγουρα ήταν πολύ δύσκολο να τον έχω αντίπαλο, γιατί λόγω θέσεων, βρεθήκαμε πολλές φορές να μαρκάρει ο ένας τον άλλον. Πρόκειται για παίκτη ΤΟΡ επιπέδου, ο οποίος έχει οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε ευρωπαϊκά τρόπαια. Σίγουρα θα μας λείψει... Ήταν απόλαυση να τον βλέπει να παίζει. Του εύχομαι τα καλύτερα στην μετά-μπάσκετ καριέρα του. Πάντα θα έχω τις καλύτερες αναμνήσεις. Δημήτρη, ήταν τιμή και ευχαρίστηση που παίξαμε αντίπαλοι...»

ΝΙΚΟΛΑ ΒΟΥΪΤΣΙΤΣ: «ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ»

«Οι δρόμοι μας συναντήθηκαν πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια. Τόσο σε ματς μεταξύ Μακάμπι-Παναθηναϊκού, όσο και στα μεγάλα ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι πρόκειται για έναν από τους πλέον αξιοσέβαστους παίκτες που αντιμετώπισα στην καριέρα μου. Ο Δημήτρης ενέπνεε σεβασμό. Τόσο μέσα στο παρκέ, όσο -και πολύ περισσότερο- έξω από αυτό. Είναι ένας μάγος του μπάσκετ. Πάντα θα πάρει την σωστή απόφαση. Ξέρουν οι συμπαίκτες του ότι στα τελευταία λεπτά θα έχει τη μπάλα στα χέρια του και θα κάνει το καλύτερο δυνατόν. Οταν ήμουν στην Μακάμπι θυμάμαι που είχαμε κερδίσει τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό του φάιναλ φορ της Μόσχας ύστερα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι. Ομως όταν ήμουν στον Ολυμπιακό μας σκότωσε σε όλα τα κρίσιμα ματς. Στην Ευρωλίγκα, στο ελληνικό πρωτάθλημα, στο κύπελλο, παντού! Είναι ένα πραγματικός νικητής. Με την απίστευτη αντίληψη που έχει για το μπάσκετ, πρέπει να μείνει κοντά στο άθλημα. Δημήτρη, σου εύχομαι καλή τύχη...»

ΤΖΙΑΝΛΟΥΚΑ ΜΠΑΖΙΛΕ: «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ»

«Η μεγάλη ανάμνηση που έχω από τον Διαμαντίδη είναι από το 2011 όταν αγωνιζόμουν στην Μπαρτσελόνα και αντιμετωπίσαμε τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά της Ευρωλίγκα. Την προηγούμενη χρονιά είχαμε κατακτήσει τον τίτλο, ενώ περιμέναμε το επόμενο φάιναλ φορ στην πόλη μας, τη Βαρκελώνη. Εγώ ήμουν εκτός εκείνη την περίοδο και είδα από τον πάγκο τη σειρά. Ο Δημήτρης μας... σκότωσε με όλους τους τρόπους. Σκόραρε με όλους τους τρόπους. Τρίποντα, ντράιβ, με παιχνίδι στο ποστ, ενώ ήταν απίστευτος τόσο στην άμυνα, όσο και στην ικανότητά του να βάζει στο παιχνίδι όλους τους συμπαίκτες του. Ήταν φανταστικός μπασκετμπολίστας, ο οποίος έδωσε το στίγμα του στην Ευρωλίγκα. Πανέξυπνος και γρήγορα χέρια και φοβερό μυαλό. Εξαιρετικός πασέρ και σπάνιος αμυντικός. Ηγέτης με όλη τη σημασία της λέξεως. Πολλοί πιστεύουν ότι ηγέτης είναι εκείνος που θα σκοράρει τους περισσότερους πόντους. Μεγάλο λάθος. Ηγέτης είναι εκείνος που μπορεί να πάρει την ομάδα από το χέρι και να την οδηγήσει σε επιτυχίες με όλους τους τρόπους. Να ξέρει και να μπορεί να μιλήσει στους συμπαίκτες του. Να τους δίνει κίνητρα. Να αποτελεί το καλό παράδειγμα. Να τους συνεφέρει ύστερα από μια ήττα. Και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν να βγαίνει μπροστά και να αναλαμβάνει δράση. Όπως έκανε και ο Δημήτρης σε όλη την καριέρα του...»

ΝΙΚΟΣ ΖΗΣΗΣ: «ΤΟΝ ΑΠΟΘΕΩΣΕ ΚΑΙ Ο ΚΟΜΠΙ ΜΠΡΑΪΑΝΤ»

«Ο Δημήτρης έκανε μια καριέρα η οποία αποτελεί όνειρο για οποιονδήποτε ξεκινάει το μπάσκετ. Αποτελεί πρότυπο παίκτη και χαρακτήρα μέσα στο παρκέ. Είναι ξεχωριστός γιατί πάνω απ' όλα είχε την ομάδα. Είτε όταν ήταν Ηρακλή, είτε στον Παναθηναϊκό, είτε στην Εθνική. Ένας πραγματικός σταρ που παίζει για την ομάδα. Οι παίκτες έχουν εγωισμό, αλλά εκείνος και στις στις δηλώσεις του ακόμα, δεν ήθελε να πάρει το credit. Και το εννοούσε. Πραγματικά έκανε τα πάντα με γνώμονα να κερδίζει η ομάδα και όχι εκείνος. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση» δήλωσε αρχικά ο Νίκος Ζήσης και συνέχισε: «Ο Δημήτρης είναι νικητής. Σίγουρα είναι δύσκολο να ξαναβγούν παίκτες σαν και αυτόν. Είναι όλο το πακέτο. Τόσο στον χαρακτήρα, όσο και στο αγωνιστικό κομμάτι. Μακάρι. Ίσως να βγει ένας νέος Διαμαντίδης, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα το 2000 που ξεκίνησε διάθετε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία αποτέλεσαν ένα πραγματικά νέο καλούπι. Κάτι που δεν υπήρχε πριν».

Το ματς που θα θυμάται για πάντα είναι «ο ημιτελικός με την Γαλλία. Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ αυτό το τρίποντο. Κανείς δεν θα το ξεχάσει. Και ξέρεις, είναι σημαδιακό γιατί δεν είχε κάνει καλό παιχνίδι. Και η συγκεκριμένη νίκη έδωσε τρομερή αυτοπεποίθηση και ψυχολογία σε όλη την ομάδα ενόψει του τελικού. Ήταν ένα σουτ ιστορικής σημασίας για το ελληνικό μπάσκετ», ενώ θυμάται και ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στο περιθώριο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο το 2008.

«Ήμασταν στο Ολυμπιακό χωριό στο Πεκίνο. Τότε υπήρχε πολύ ελεύθερος χρόνος. Άλλωστε ούτε smartphonesείχαμε, ούτε τίποτα. Ήμασταν εγώ, με τον Δημήτρη και τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο στο ισόγειο της πολυκατοικίας και ξαφνικα πέρασε από μπροστά μας ο Κόμπι Μπράιαντ. Αν και η αποστολή των ΗΠΑ έμενε σε πεντάστερο ξενοδοχείο, οι παίκτες επισκέπτονταν πολύ συχνά το Ολυμπιακό χωριό. Μόλις είδε τον Δημήτρη, πλησίασε και του είπε: «Ξέρω ότι είσαι εξαιρετικός αμυντικός. Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα μας εκπλήξετε». Υπήρχε τρομερός σεβασμός στο πρόσωπο του Δημήτρη...» ενώ κατέληξε με την δική του ευχή.

«Μακάρι να μείνει κοντά στο μπάσκετ, από οποιοδήποτε πόστο. Βέβαια το πιο σημαντικό είναι να κάνει ό,τι θελήσει ο ίδιος. Του εύχομαι να είναι γερός μαζί με την οικογένεια του. Σίγουρα θα έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο από εδώ και στο εξής. Αποτέλεσε τεράστιο κεφάλαιο για το ελληνικό και το ευρωπαϊκό μπασκετ και ήταν τιμή για μένα που υπήρξα συμπαίκτης και αντίπαλός του...»

ΕΤΟΡΕ ΜΕΣΙΝΑ: «Ο ΜΑΤΖΙΚ ΤΖΟΝΣΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

«Ό Δημήτρης είναι ο Μάτζικ Τζόνσον της Ευρώπης! Το ύψος του, οι πάσες του και η ικανότητά του να στήνει plays κάτω από πίεση, είναι σπάνια χαρακτηριστικά για έναν παίκτη. Τον συγκεκριμένο συνδυασμό δεν τον βρίσκεις. Η παρουσία του στο παρκέ είναι χαρισματική και σίγουρα θα τον θυμούνται για πάντα όλοι όσοι αγαπούν το μπάσκετ. Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ το εκπληκτικό παιχνίδι που έκανε, τόσο εκείνος όσο και οι υπόλοιποι συμπαίκτες του, στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ απέναντι στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ το 2006. Ξαναλέω. Ο Δημήτρης είναι σπάνιος μπασκετμπολίστας. Του εύχομαι να έχει την ίδια επιτυχία και όταν σταματήσει το μπάσκετ. Το αξίζει και με το παραπάνω...»

ΣΕΡΤΖΙΟ ΣΚΑΡΙΟΛΟ: «ΗΤΑΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΩ ΜΑΤΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ»

«Αναμφισβήτητα ο Διαμαντίδης είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών για πολλούς λόγους. Εξαιρετικός και στις δύο πλευρές του παρκέ. Τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα. Και το κυριότερο είναι ότι χρόνο με το χρόνο ολοένα και βελτιωνόταν. Δεν ήταν μόνο ένας πολύ καλός σκόρερ, αλλά δεν έκανε εύκολα το λάθος. Είτε όταν έπαιρνε κάποιο σουτ, είτε όταν έκανε πάσα. Υπήρξε ένας μεγάλος αθλητής, ένας κύριος, ένας μεγάλος ανταγωνιστής και την ίδια στιγμή ένας μεγάλος άνθρωπος του αθλητισμού» είναι η πρώτη τοποθέτηση του προπονητή της Εθνικής Ισπανίας, ο οποίος θυμήθηκε την εποχή που έπαιζε στον... Ηρακλή!

«Σίγουρα θα μπορούσα να φέρω πολλά παιχνίδια του Δημήτρη στο μυαλό μου, αλλά η μνήμη μου πάει απευθείας στο 2001. Θυμάμαι που ετοίμαζα ένα ματς για την Ευρωλίγκα με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό και καθώς έκανα το σκάουτινγκ, παρακολούθησα ένα παιχνίδι των αντιπάλων μας εναντίον του Ηρακλή. Αμέσως μου κέρδισε την προσοχή ο συγκεκριμένος παίκτης. Αν και δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα του, μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Ηταν πολύ αδύνατος, αλλά ταυτόχρονα και πολύ ευέλικτος. Είχε μεγάλα άκρα και είδα ότι μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα παίζοντας στην θέση του πόιντ γκαρντ...»

Και συνέχισε: «Βέβαια δεν πρόκειται να ξεχάσω το ματς μεταξύ Ισπανίας-Ελλάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010. Γνώρισα τον Διαμαντίδη στη συνέντευξη Τύπου, όπου είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από την Εθνική ομάδα. Ήταν μια πολύ συναισθηματική στιγμή, διότι εκτός από το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής ήταν προφανώς η ελληνική ομάδα, είχα την αίσθηση ότι ζούσα μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για τον ίδιο και για τους δημοσιογράφους που ήταν στη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου.

Το ίδιο συνέβη και σε εκείνο το παιχνίδι στη Μάλαγα, όπου έπαιξε στην Ευρωλίγκα για πρώτη φορά. Ήταν τιμή μου που βρισκόμουν στον αντίπαλο πάγκο. Μπορεί να είχαμε χάσει εκείνο το ματς αλλά ήταν ένα παιχνίδι ιστορικής σημασίας, αφού σηματοδότησε την άφιξη ενός μεγάλου παίκτη. Μπορεί  τότε να μην διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στην επίθεση, αλλά μου έμοιαζε σαν τερματοφύλακας ποδοσφαίρου! Είτε με ένα κλέψιμο, είτε με ένα κόψιμο, είτε με τα ριμπάουντ, μας είχε κάνει μεγάλη ζημιά. Θυμάμαι ότι μας σκότωσε ο Στσεπάνοβιτς, μαζί με τους Λάκοβιτς και Τσαρτσαρή». Πράγματι, ο Ιταλός τεχνικός διέθετε πολύ καλή μνήμη, αφού ο Στσεπάνοβιτς είχε 20 πόντους, ενώ οι Λάκοβιτς και Τσαρτσαρής είχε προσθέσει από 16 και 14 πόντους αντίστοιχα...

Φυσικά στάθηκε και στο τεχνικό κομμάτι, λέγοντας ότι «κάθε φορά που είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον Παναθηναϊκό, στο μυαλό μου στριφογύριζε ο Διαμαντίδης. Ηταν πολύ δύσκολο να ετοιμάσω ένα ματς έχοντας ως προτεραιότητα την αντιμετώπισή του. Ειδικά τα προηγούμενα χρόνια, όταν και μπορούσε να κάνει τη ζημιά είτε με παιχνίδι στο low post, τότε το χρησιμοποιούσε πολύ, είτε με την εξαιρετική εκτέλεση του pick n roll, είτε αργότερα με τα υψηλά ποσοστά στα τρίποντα. Ομως εκεί που δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, ήταν με την άμυνά του. Η παρουσία του, το μέγεθος των χεριών του, η ένταση που έβγαζε και η εξυπνάδα του, άλλαξε πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να φιλοσοφήσει κάποιος την άμυνα. Επρεπε να προσέξουμε πολύ όλα αυτά τα πράγματα που τον έκαναν να ξεχωρίζει. Με απομόνωση ή να τον κρατήσουμε μακριά από εκεί που θέλαμε να έχουμε τη μπάλα. Ηταν όμως πάρα πολύ δύσκολο»

Και κατέληξε: «Δεν θα ευχηθώ κάτι γι’ αυτόν, αλλά για το μπάσκετ. Ελπίζω το μπάσκετ να μην χάσει τον Διαμαντίδη, έστω και αν αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Εύχομαι να μην τον χάσουμε ως άνθρωπο του μπάσκετ, οποιαδήποτε ζαριά και αν αποφασίσει να πάρει. Είτε ως προπονητής, είτε ως μάνατζερ, είτε ως οτιδήποτε άλλο. Το μπάσκετ δεν πρέπει να χάσει τον Δημήτρη από την οικογένειά του. Τον ευχαριστούμε για όλα...»

ΜΠΕΡΤΟΜΕΟΥ: «Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΦΥΪΑ»

«Ο Δημήτρης είναι ξεχωριστός παίκτης και άνθρωπος. Η Ευρωλίγκα μεγάλωσε μαζί του. Εμείς μεγαλώσαμε μαζί του. Όλα όσα πρόσφερε και παρουσίασε στην διοργάνωση ήταν απίστευτα. Σίγουρα δεν μπορούμε να του τα ανταποδώσουμε στον ίδιο βαθμό. Σε καμία περίπτωση. Αυτά που έχει κάνει για το μπάσκετ, λίγοι μπορούν να τα κάνουν. Συγκαταλέγεται σε ένα μικρό γκρουπ παικτών με τέτοια ποιότητα. Όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και ως χαρακτήρας, ως προσωπικότητα. Είναι μοναδικός» σχολίασε ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας και συνέχισε:

«Ο Δημήτρης είναι από τους παίκτες που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιο παιχνίδι. Παρόλα αυτά ήταν εξαιρετικός στο φάιναλ φορ της Μπαρτσελόνα το 2011. Παίκτης και προπονητής την ίδια στιγμή. Πάντως δεν μπορείς να σταθείς κάπου συγκεκριμένα, όπως για παράδειγμα στο τελευταίο σουτ του Πρίντεζη στην Κωνσταντινούπολη. Ο Δημήτρης ήταν τελείως διαφορετικός παίκτης. Έχτισε το παιχνίδι. Και σε κάθε ματς δούλευε για να το κερδίσει. Είχε το ταλέντο να ηγηθεί. Να ελέγξει το παιχνίδι. Να το πάρει πάνω του. Ελάχιστοι παίκτες έχουν αυτό το χάρισμα», ενώ με μία λέξη τον χαρακτήρισε «μεγαλοφυΐα!»

Ο ίδιος θα ήθελε να συνεχίσει λέγοντας ότι «αν ήταν στο χέρι μου θα προσπαθούσα να τον πείσω να παίξει για άλλα πέντε χρόνια. Ομως πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή του. Είναι συνδυασμός πολλών υλικών. Όχι μόνο η αγωνιστική και φυσική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, πόσο κουρασμένος είναι ή πόσο πολύ θέλει να περάσει χρόνο με την οικογένειά του. Είναι ένα μεγάλος συνδυασμός που πρέπει να σεβαστούμε».

Όσο για το αύριο; «Ο Δημήτρης βρίσκεται πλέον στο γκρουπ των θρύλων της Ευρωλίγκας και θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μαζί του, όπως κάνουμε με τον Τέο (σ.σ. Παπαλουκάς) και τον Σάρας (σ.σ. Γιασικεβίτσιους)».

ΠΗΓΗ: GOAL