Γνωστοί στα παρκέ, «ξένοι» στους πάγκους

44

Αναμφισβήτητα οι Σάσα Τζόρτζεβιτς και Βέλιμιρ Περάσοβιτς αποτελούν δύο εξέχουσες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Δύο άνθρωποι οι οποίοι αποτέλεσαν τεράστιο κεφάλαιο ως παίκτες και οι οποίοι εξακολουθούν να χαρίζουν την λάμψη τους από τις άκρες των πάγκων. Αν και στο παρελθόν έχουν αναμετρηθεί πάμπολλες φορές σε ματς μεταξύ Παρτίζαν-Γιουγκοπλάστικα ή Μπαρτσελόνα-Ταουγκρές ή Μπαρτσελόνα-Φουενλαμπράδα ή και Ρεάλ Μαδρίτης-Φουενλαμπράδα, απόψε θα διασταυρώσουν για πρώτη φορά τα ξίφη τους ως προπονητές. Όμως τι ενώνει και τι χωρίζει τους τεχνικούς του Παναθηναϊκού και της Λαμποράλ Κούτσα.

Τους ενώνει

Η εθνική Γιουγκοσλαβίας. Μαζί πάντως έπαιξαν μια και μόνη φορά. Ηταν στη Ρώμη το 1991. Κατά σύμπτωση, κακή και μαύρη, έδωσαν το παρών στο κύκνειο άσμα των «πλάβι». Η κατάκτηση του πανευρωπαϊκού στην Ιταλία ήταν η τελευταία παράσταση των Γιουγκοσλάβων σε διεθνές επίπεδο. Ο επίλογος γράφτηκε, 25 χρόνια πριν, στις 29 Ιουνίου 1991 με τον «Πέρας» να σημειώνει 12 πόντους και τον «Σάλε» 4 στο 88-73 επί των Ιταλών στο «Παλαέουρ» με διαιτητή τον Κώστα Ρήγα. Μετά ήρθε ο εμφύλιος και όλα τέλειωσαν...

Το κύπελλο Πρωταθλητριών!

Τρεις σερί «κούπες» πήρε με τη Γιουγκοπλάστικα ο Περάσοβιτς (1989, 1990, 1991) για να συνεχίσει το σερί των πρώην Γιουγκοσλάβων την αμέσως επόμενη χρονιά ο Τζόρτζεβιτς με το τρίποντο του στην Πόλη (1992) για την Παρτίζαν. Ένα τρόπαιο το οποίο θα διεκδικήσει όποιος προκριθεί από τις μονομαχίες Μπασκόνια-Παναθηναϊκού στο φαϊναλ φορ του Βερολίνου.

Τους ενώνει και τους χωρίζει

Ο Μπόζα Μάλκοβιτς! Πνευματικός πατέρας του Περάσοβιτς, αλλά και για λίγο προπονητής του Τζόρτζεβιτς στον Ερυθρό Αστέρα. Ο «Μπόζα» που έκανε τα πρώτα άλματα της καριέρας του ως βοηθός του «Μπάτα» Τζόρτζεβιτς (πατέρας του τεχνικού του ΠΑΟ) στη Ράντνιτσκι είχε επιλέξει τον μικρό Τζόρτζεβιτς για τις ακαδημίες της «Ζβέζντα». Τον πήρε μαζί του όταν γύρισε στη Ράντνιτσκι, αλλά έφυγε λόγω των οικονομικών προβλημάτων του σωματείου.

Ο «Σάλε» έμεινε για λίγο με τεχνικό τον Γκόραν Μίλκοβιτς και μετά πήγε πάλι
στον Ερ. Αστέρα που όμως προτίμησε στη θέση του τους ψηλότερους Τριφούνοβιτς και Μιλουτίνοβιτς ως πλεϊ μέικερς. Εφυγε για την Παρτίζαν δέκα μέρες μετά και την συνέχεια την ξέρετε. Ο Περάσοβιτς από την πλευρά του ακολουθεί κατά γράμμα τα όσα του έμαθε ο πρώην τεχνικός των «πρασίνων» δίνοντας συνέχεια στη σχολή Ράνκο Ζεράβιτσα. Από την άλλη ο Σέρβος μπορεί να θεωρείται παιδί της αντίπαλης σχολής, αυτή του Ατσα Νίκολιτς που έβγαλε φυσικά τους Ιβκοβιτς και Ομπράντοβιτς. Ο Μάλκοβιτς πάντως ήταν ένα μισητό πρόσωπο για τον Περάσοβιτς όσο ήταν παίκτης. «Ηθελα να τον σκοτώσω. Μας πέθαινε με τις τακτικές του και τις προπονήσεις του. Μετά κατάλαβα ότι είχε δίκιο. Οπου δεν υπάρχει πειθαρχία κυριαρχεί η αναρχία», τόνισε σε συνέντευξή του το 2010 στην «Ελ Παϊς» ο νυν τεχνικός της Λαμποράλ Κούτσα.

Η Γιουγκοπλάστικα με την Παρτίζαν

Στο δεύτερο μισό της δεκαεατίας του '80 οι μάχες τους έμειναν στην ιστορία. Με τον Ντράζεν να φεύγει από την Τσιμπόνα για τη Ρεάλ ήρθε στο προσκήνιο η ομάδα του Σπλιτ
με τους Κούκοτς, Ράτζα, Παβίτσεβιτς, Περάσοβιτς, Σόμπιν, Τάμπακ, Σάβιτς, Ιβάνοβιτς, Σρετένοβιτς. Τέσσερα σερί πρωταθλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία ('88-'91). Τα τρία από τα τέσσερα κόντρα στην Παρτίζαν παίρνοντας και εκδίκηση για τον αποκλεισμό στα ημιτελικά του 1986-87. Η ομάδα του Βελιγραδίου με προπονητή τον Βουγιόσεβιτς και άσους τους Τζόρτζεβιτς, Ντίβατς, Πάσπαλι, Γκρμπόβιτς, Ντανίλοβιτς φυσικά τον Ομπράντοβιτς, και τους Ντραγκουτίνοβιτς, Κοπρίβνιτσα, Σάβοβιτς τα κατάφερε απέναντι στους «ζούτι» μόνο στο κύπελλο του '88-'89 κατακτώντας το τρόπαιο στον τελικό του Μάριμπορ (87-74).

Η… Φουενλαμπράδα

Κι όμως η μικρή αυτή ισπανική πόλη ήταν το καταφύγιο της Παρτίζαν του Τζόρτζεβιτς το 1991-92 όταν λόγω του εμφυλίου όλες οι (πρώην) γιουγκοσλάβικες ομάδες έδωσαν τους αγώνες τους στο εξωτερικό. Εμεινε στην ιστορία ως «Παρτιζάν Φουενλαμπράδα» αφού το φινάλε εκείνης της χρονιάς βρήκε την σέρβικη ομάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Για τον Περάσοβιτς αποτέλεσε την ομάδα του για μια πενταετία (1997-2002) οδηγώντας την σε θριάμβους, σε έξοδο στο Κόρατς και σε περηφανείς νίκες όπως η εικοσάρα (93-73 στις 22/2/2002) στη Ρεάλ του… Τζόρτζεβιτς, του Τάρλατς, του Βούκσεβιτς και του Ατρούια με δικούς του 21 πόντους (δεν τον έβγαλαν τυχαία ο «Αϊβερσον της Φουενλαμπράδα») και 23 του νεαρού τότε Καλδερόν. Συνολικά τέθηκαν εννιά φορές αντίπαλοι στα ισπανικά παρκέ με το σκορ να είναι στο 8-1 για λογαριασμό του «Σάλε».

Η πρώτη τους φορά

Αυτή θα είναι η πρώτη τους μονομαχία ως προπονητές. Πέρυσι παραλίγο να παλέψουν ως ομοσπονδιακοί Κροατίας και Σερβίας αντίστοιχα στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ, αλλά πρόλαβε να πετάξει έξω την ομάδα του Περάσοβιτς η Τσεχία του Γιαν Βέσελι. Ως παίκτες τα πρωτοείπαν σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας την περίοδο 1984-85 όταν η Γιουγκοπλάστικα είχε προπονητή τον Σλάβκο Τρνίνιτς και η Παρτίζαν τον μετέπειτα κόουτς της Δάφνης και του Ηρακλή «Μόκα» Σλάβνιτς, ο οποίος την επόμενη χρονιά πήγε στην ομάδα του Σπλιτ! Εκείνη την περίοδο ο «Πέρας» είχε 17,5 πόντους κατά μ.ο. τη χρονιά και ο Τζόρτζεβιτς 4π.

Η κόντρα τους 32 χρόνια μετά συνεχίζεται στα παρκέ του μπάσκετ.

ΠΗΓΗ: GOAL