Τα “σέρβικα” ανάμεσα σε Τόμιτς και Μποντιρόγκα και ο περιπετειώδης ημιτελικός του 2002 (vid)

Με αφορμή το περιστατικό ανάμεσα στους Τζόρτζεβιτς και Τόμιτς το basketnews θυμάται τον μεγάλο καβγά του τωρινού βοηθού του Ολυμπιακού με τον τότε ηγέτη των πρασίνων, Ντέγιαν Μποντιρόγκα.

Ο Παναθηναϊκός προερχόταν από τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό του θρίαμβο και την κατάκτηση της Ευρωλίγκας εναντίον της οικοδέσποινας Κίντερ Μπολόνια, των Τζινόμπιλι, Γιάριτς, Ριγκοντό, Σμόντις και Μπετσίροβιτς (βοηθός προπονητή του Τζόρτζεβιτς) υπό την καθοδήγηση του Ετόρε Μεσίνα. Στους ημιτελικούς του πρωταθλήματος αντιμετώπιζε για πολλοστή φορά μέσα στη σεζόν τους ερυθρόλευκους” που έψαχναν την επιστροφή στις επιτυχίες έχοντας στο τιμόνι τους τον Λευτέρη Σούμποτιτς

Παρά τον ενθουσιασμό των “πρασίνων” ο Ολυμπιακός κατάφερε να επιβληθεί με 89-80 στον πρώτο ημιτελικό στο ΟΑΚΑ και επέστρεφε στο ΣΕΦ με σκοπό να περάσει εκείνος στους τελικούς της Α1 απέναντι στην ΑΕΚ. Κατά τη μετάβαση των τότε πρωταθλητών Ευρώπης στο Φάληρο, το πούλμαν της ομάδας δέχτηκε επίθεση με πέτρες με αποτέλεσμα αρκετοί παίκτες να μεταφερθούν στο Τζάνειο νοσοκομείο. Μάλιστα, ο Αμερικανός φόργουορντ, Κόρεϊ Αλμπάνο, τραυματίστηκε σοβαρότερα απ όλους αφού ένα κομμάτι γυαλί καρφώθηκε λίγο πάνω από το αριστερό του μάτι. Ο ΕΣΑΚΕ αποφάσισε να αναβάλει το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό να επιθυμεί να κλείσει το φύλλο αγώνος υπερ του λόγω της μη προσέλευσης του αντιπάλου. 

Υπό αυτό το πολεμικό κλίμα, ο δεύτερος ημιτελικός έγινε πέντε ημέρες αργότερα (19/5/2002) με τον Ιμπραήμ Κουτλουάι -που είχε πετύχει 23 πόντους στον πρώτο ημιτελικό- να σπάει στην προπόνηση το χέρι του μια μέρα πριν τη νέα ημερομηνία και να τίθεται νοκ άουτ μαζί με τον Αλμπάνο.

Το παιχνίδι ήταν πραγματικό ντέρμπι και παρά το καλύτερο ξεκίνημα της ομάδας του Σούμποτιτς, ένα εκπληκτικό ξέσπασμα του 39χρονου Τζόνι Ρότζερς έφερε τους πράσινους μπροστά στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Με το σκορ στο 66-68 υπέρ των φιλοξενουμένων, 4 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του παιχνιδιού, ένα σκληρό φάουλ του Ντε Μιγκέλ στον Λάζαρο Παπαδόπουλο και μια αγκωνιά του δεύτερου στον Στεφάν Ρισασέ, στάθηκαν αρκετά για να μετατραπεί το παρκέ σε ρινγκ με πρωταγωνιστές τους Τόμιτς και Μποντιρόγκα που σε όλο το ματς αντάλλασσαν κουβέντες. Οι γροθιές μεταξύ τους έμειναν στην ιστορία ως το χειρότερο περιστατικό μεταξύ παικτών σε ντέρμπι αιωνίων. Για την ιστορία οι Ρισασέ, Τόμιτς, Φέμερλινγκ, Φορντ, Μποντιρόγκα, Παπαδόπουλος και Καλαϊτζής αποβλήθηκαν απευθείας από τους διαιτητές, ενώ ο Ολυμπιακός πήρε τη μεγάλη νίκη μετά τη διακοπή με 80-76 και πέρασε στους τελικούς όπου ηττήθηκε με συνολικό σκορ 3-2 από την ΑΕΚ.

Αυτός ήταν και ο τελευταίος αγώνας του Ντέγιαν Μποντιρόγκα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού αφού εκείνο το καλοκαίρι μετακόμισε στη Βαρκελώνη.

Ολυμπιακός: Μπουντούρης 3 (1), Παπαλουκάς 3, Παπανικολάου 16, Νικαγκμπάτζε 5 (1), Ζεβροσένκο, Ρισασέ 9, Φορντ 21 (4), Τόμιτς 12 (3), Ντε Μιγκέλ, Φέμερλινγκ 9, Φόρεστ 
Παναθηναϊκός: Αλβέρτης 9 (1), Καλαϊτζης 7 (1), Ρότζερς 16 (2), Μουλαομέροβιτς 11 (1), Μπαλογιάννης 5 (1), Μποντιρόγκα 17, Μίντλετον 11, Παπαδόπουλος