Τα «όργια» του... τεμπέλη Μπέρι (pics)

berry

Πριν από 21 χρόνια και πιο συγκεκριμένα τέτοιες μέρες, παραμονές των εορτών, διεξάγονταν η 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος Α1 για τη σεζόν 1994-95. Μια αγωνιστική στην οποία πήραν... φωτιά τα καλάθια, με πρωταγωνιστές τους Αμερικανούς που πέρασαν από τα ελληνικά παρκέ. 

Την παράσταση είχε κλέψει η αναμέτρηση στο «Ιβανώφειο» μεταξύ Ηρακλή και ΑΕΚ όπου ο Ουόλτερ Μπέρι πραγματοποίησε το καλύτερο παιχνίδι του στην Ελλάδα. Και ήταν με τη φανέλα του «Γηραιού»! Σε ένα «γκραν γκινιόλ» ματς, ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ έκανε πράγματα και θαύματα, αναγκάζοντας τον -τότε- προπονητή της ΑΕΚ, Βλάντο Τζούροβιτς να πει: «Ηταν σπουδαίος και υποκλιθήκαμε όλοι στο ταλέντο του. Είναι το μεγαλύτερο ταλέντο που παίζει στην Ευρώπη, αλλά ήταν και τεμπέλης. Φαίνεται ότι ο Σούμποτιτς έχει βρει το κουμπί του αφού βοηθάει πολύ και στην άμυνα...»

Τεμπέλης ή όχι, ο Ουόλτερ Μπέρι είχε κάνει όργια σε εκείνο το ματς αφού είχε πετύχει 41 πόντους με 18/24 δίποντα και 5/7 βολές, είχε μαζέψει 24 ριμπάουντ (εκ των οποίων τα 14 επιθετικά), ενώ είχε μοιράσει και πέντε ασίστ. Από τις πιο πληθωρικές εμφανίσεις που είχε πραγματοποιήσει ποτέ ξένος στην Α1 και σίγουρα το καλύτερο παιχνίδι του «Τρουθ» επί ελληνικού εδάφους. Ίσως και της καριέρας του...

Λογικό και επόμενο ο Ηρακλής να κερδίσει το ματς με 79-78, αν και σε αυτό είχε βάλει το... χεράκι του ο Φώτης Κατσικάρης. Ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός και τότε γκαρντ της ΑΕΚ είχε κάνει μια άσεμνη χειρονομία προς τους διαιτητές Συμεωνίδη, Σπυρίδωνος με αποτέλεσμα να αποβληθεί με ντισκαλιφιέ. Εκείνη τη στιγμή το σκορ ήταν 72-72 και με τις βολές που ακολούθησαν της ποινής, ο Ηρακλής προηγήθηκε με 77-72 και «κλείδωσε» την υπόθεση της νίκης.

Ο Κατσικάρης την επόμενη μέρα αρνήθηκε ότι έκανε χειρονομίες στους διαιτητές, αλλά προς μια μεριά 15 φιλάθλων οι οποίοι -όπως είχε πει- τον έβριζαν εν χορώ. Βέβαια ζήτησε συγνώμη, αφού όπως είπε «δεν έπρεπε να παρασυρθώ. Εκανα κακό στην ομάδα μου...» Μάλιστα, και όπως προέβλεπε τότε ο εσωτερικός κανονισμός της ΑΕΚ, ο γκαρντ της ομάδας έπρεπε να πληρώσει 500.000 δραχμές από το συμβόλαιό του.

Και να 'ταν το μοναδικό καλό ματς της αγωνιστικής;

Την ίδια μέρα είχα διεξαχθεί άλλες πέντε ματσάρες όπου έλαμψαν τα άστρα πολλών παικτών. Ο Παναθηναϊκός είχε «αλώσει» το «Αλεξάνδρειο» κερδίζοντας τον Άρη 86-83 χάρη σε έναν τρομερό Ζάρκο Πάσπαλι (28 πόντοι με 11/13 δίποντα), ο οποίος είχε τις απαντήσεις απέναντι στον (επίσης εκπληκτικό) Τόνι Ουάιτ (29 πόντοι με... επίσης 11/13 δίποντα).

Τεράστιο ματς και για τον «Φαστ» Έντι Τζόνσον, ο οποίος μέτρησε 32 πόντους με 5/10 δίποντα και 5/11 τρίποντα, στη νίκη του Ολυμπιακού μέσα στο Περιστέρι με 76-59. Σε εκείνο το ματς η ομάδα των δυτικών προαστίων είχε στερηθεί τις υπηρεσίες του Λανς Μπέργουολντ.

Μεγάλη εμφάνιση είχε σημειώσει και ο Ντέρεκ Τσίβιους για λογαριασμό της Δάφνης με 39 πόντους (σ.σ.έχοντας πάρει 37 σουτ εντός πεδιάς!!), αν και η ομάδα του είχε γνωρίσει την ήττα από τον Απόλλωνα Πάτρας με 74-71 εξαιτίας του διδύμου Ρέτζι Τζόρνταν και Τζον Πολ Σάσκι.

Φυσικά δεν έλειψε ο Μίτσελ Ουίγκινς, πατέρας του νυν σταρ του ΝΒΑ και των Μινεσότα Τίμπεργουλβς Αντριου Ουίγκινς, ο οποίος είχε οδηγήσει τον Σπόρτιγκ στη νίκη κόντρα στη Λάρισα (92-74) με 32 πόντους, 10 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Και έχοντας την συμπαράσταση του Τόνι Κόστνερ, ο οποίος είχε συμπληρώσει άλλους 29 πόντους και 22 ριμπάουντ!!

Ο ΠΑΟΚ είχε αλώσει το κλειστό της Νέας Σμύρνης (66-63) χάρη στον σούπερ Σάβιτς, ενώ οι Αμπελόκηποι είχαν τον... δικό τους Αμερικανό στο πρόσωπο του Τζανή Σταυρακόπουλου, ο οποίος είχε 31 πόντους στη νίκη της ομάδας μέσα στο Μετς κόντρα στο Παγκράτι με 86-80. Και για τους «ροσονέρι» είχε κάνει τη διαφορά ο Ριτς Ρέλφορντ με 29 πόντους.

Δείτε τα στατιστικά εκείνης της αγωνιστικής και... μελαγχολήστε!

retro Ira AEK 94

retro aris PAO

peri oly re

retro apollon dafni

retro pagkra ampelok

retro panio PAOK

retro sport larisa