Η ΑΕΚ των… 99 πόντων

1544813

Ο Κώστας Τσιαμτσούρης γράφει για τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ΑΕΚ και τον απαιτητικό Γιούρι Ζντοβτς για τον οποίο εξηγεί ότι... προσέχει για να έχει!

Κόροιβος, Απόλλων Πατρών και Λαύριο δεν εμφανίσθηκαν στο παρκέ ικανοί να ...σταματήσουν τη νέα ΑΕΚ στα τρία πρώτα της επίσημα παιχνίδια, ένα στο Κύπελλο και δύο στο πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ. Σύνολο διαφοράς υπέρ της «Ένωσης», 99 πόντοι. Ούτε καν 100.

Πώς να είναι απόλυτα ικανοποιημένος ο δόλιος ο Γιούρι Ζντοβτς; Έξαλλος μετά το παιχνίδι με τον Κόροιβο (+41 πόντοι), προειδοποίησε ότι αν οι παίκτες του συνεχίσουν έτσι δεν έχει τύχη η ομάδα του φέτος, έντονα προβληματισμένος μετά τον αγώνα στην Πάτρα (οι παίκτες μου φοβήθηκαν να κερδίσουν τον Απόλλωνα), και …προσγειωμένος μετά το +40 επί του Λαυρίου «με εξαίρεση κάποια σκαμπανευάσματα, ήμασταν καλοί σε γενικές γραμμές».

Στο παιχνίδι προς τιμήν του Γιώργου Τρόντζου, ο Σλοβένος έμπαινε πολλές φορές μέχρι το …ημικύκλιο της ρακέτας για να φωνάξει στους παίκτες του όταν δεν έκαναν αυτά που τους ζητούσε και πολλές φορές φάνηκε να …ανησυχεί σοβαρά, όταν η διαφορά ήταν κάπου ανάμεσα στους 20 και στους 30 πόντους. Συμπεριφορά που προς τα έξω δεν φαίνεται και απόλυτα λογική.

Ας εξηγήσουμε λοιπόν γιατί και λογική είναι και γιατί έχει και τους στόχους της: Είναι φανερό ότι η φετινή ΑΕΚ διαθέτει πολυφωνία στην επίθεση, όχι μόνο γιατί σκόραραν και οι 12 που χρησιμοποίησε ο Ζντοβτς και γιατί οκτώ απ’ αυτούς είχαν είτε διψήφιο αριθμό πόντων, είτε κοντά στους 10, αλλά γιατί υπάρχει επιθετικό ταλέντο τόσο στους ξένους όσο και στους Έλληνες παίκτες της. Επίσης είναι προφανές ότι αντίπαλοι σαν τους τρεις πρώτους της δεν θα την προβληματίσουν, παρά μόνο αν κάνει αυτή ένα μέτριο παιχνίδι.

Ο Ζντοβτς όμως δεν θέλει η ομάδα του να κερδίζει …πυροβολώντας ανεξέλεγκτα αλλά να κερδίζει παίζοντας βάση των αρχών του, ένα κοντρολαρισμένο μπάσκετ, με την καλή άμυνα να δίνει εύκολα καλάθια στην άλλη πλευρά, με οργανωμένες όμως και καλά σχεδιασμένες από πριν επιθετικές επιλογές. Στην αναφορά του για τον Τζος Όουενς άλλωστε αυτό παραδέχθηκε λέγοντας ότι ο Αμερικανός, αν και προσπαθούσε πολύ, είχε μάθει στο «πάνω-κάτω» του ιταλικού πρωταθλήματος και δυσκολευόταν στο «κοντρολαρισμένο» παιχνίδι που θέλει ο ίδιος να παίξει η ΑΕΚ.

Για τον Σλοβένο παιχνίδια με αντιπάλους που δεν …φοβίζουν ότι μπορεί να κλέψουν βαθμούς απ’ την ΑΕΚ, είναι σαν φιλικά προετοιμασίας. «Γι αυτό φωνάζω τώρα στους παίκτες μου, γιατί θέλω από νωρίς να ακολουθήσουν την φιλοσοφία μου. Σε αυτά τα παιχνίδια, που μοιάζουν πιο εύκολα, μπορούμε να δοκιμάσουμε πράγματα», μας είπε σε πηγαδάκι μετά τον αγώνα με το Λαύριο ο Ζντοβτς, που έκανε πολλές αλλαγές, έριξε όλους τους παίκτες του στο παρκέ και δοκίμασε πολλά σχήματα. Είναι σίγουρο ότι σε πιο δύσκολα παιχνίδια, με αντιπάλους πιο δυνατούς, το ροτέισιον δεν θα ανοίγει τόσο πολύ, ούτε θα μένουν στον πάγκο τόση ώρα παίκτες κλειδιά, όπως ο Μάικλ Ντίξον.

Επίσης, η ΑΕΚ έχει μια μακριά σεζόν με ευρωπαϊκά παιχνίδια όπως το αυριανό με την Σολνόκι, που δεν είναι βεβαίως ούτε αυτή φόβητρο, αλλά στα οποία η «Ένωση» δεν έχει το παραμικρό περιθώριο απώλειας. Ο Ζντοβτς το διαισθάνεται αυτό και ίσως γι αυτό τον τελευταίο καιρό, και παρά τα θετικά μηνύματα απ’ την εικόνα της ΑΕΚ μέχρι τώρα, πολλές φορές μένει άυπνος, όπως μας αποκάλυψαν συνεργάτες του…