Τα του Καίσαρα, τω Σάκοτα

aek sakota final

Ο Ντράγκαν Σάκοτα δεν είναι εδώ και καιρό …Σέρβος αλλά Έλληνας και με αστυνομική ταυτότητα μάλιστα, όπως όλοι μας. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, αλλά ως Έλληνας έχει αντιληφθεί εδώ και χρόνια ότι οι …νέοι συμπατριώτες του δεν έχουν μάθει να …σέβονται αξίες, ειδικά όταν πρόκειται για …ανταγωνιστές.

Έχει ήδη …κερδίσει

aek oaka bcl

Η ΑΕΚ είναι η μεγάλη κερδισμένη αυτού του Φάιναλ-Φορ, πριν γίνει καν ο τελικός στο ΟΑΚΑ


Του Κ. Τσιαμτσιούρη

Το όραμα για μια …ηγέτιδα δύναμη

finalfour logo

Τι ώθησε τον Μάκη Αγγελόπουλο να διεκδικήσει και τελικά να …χρηματοδοτήσει το Φάιναλ-Φορ του Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA

ΑΕΚ-Ελλάς-Ευρώπη!

strasburg finale

Στο ΟΑΚΑ το Φάιναλ-Φορ, έτοιμο και το σενάριο για το …σίκουελ του 1968! Το …κολλύριο στο τάιμ-άουτ που …άνοιξε το μάτι του Ντούσαν Σάκοτα πριν ευστοχήσει στα δύο συνεχόμενα τρίποντά του στο τέλος

Απ’ την γκρίνια και τις …απολύσεις, στον δρόμο του ‘68

aek harris
Του Κ. Τσιαμτσιούρη

Εντάξει παιδιά, μην τρελαινόμαστε, στην ΑΕΚ γνώριζαν απ’ το …Φθινόπωρο του 2017 ότι ο δρόμος για το φετινό Φάιναλ-Φορ του Τσάμπιονς Λιγκ θα έπεφτε πάνω στην επέτειο του 1968, στις 4 Απρίλη.

Προς τι ο εκνευρισμός;

aek timeout

Του Κ. Τσιαμτσιούρη

 Η Κυπελλούχος Ελλάδας ΑΕΚ μπορεί να φέρει πλέον ένα τίτλο δίπλα στο όνομά της, κάτι που είχε να καταφέρει πολλά χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έφτασε στο σημείο που θα ήθελαν ο Ντράγκαν Σάκοτα, ο Μάκης Αγγελόπουλος και οι φίλαθλοί της.

Ένα τρόπαιο …λύτρωσης

aek kypello
Η ΑΕΚ επέστρεψε στους τίτλους με τρόπο …κινηματογραφικό, άξιο ενός νέου σεναρίου που θα μπορούσε να γίνει αθλητική ταινία, πενήντα χρόνια μετά το ’68. Κατέκτησε ένα τρόπαιο που ίσως λίγοι πίστευαν ότι ήταν ικανή, σε ένα παιχνίδι που ήταν και πάλι το αουτσάιντερ, όπως η «Βασίλισσα» του 1968, αλλά σε ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό.

Με την πρόκριση, δώρο ο …Πάντερ

aek rosa panter
Η ΑΕΚ είναι ακόμη …ζωντανή, η πρόκριση επί της Μπαϊρόιτ θα μείνει σαφώς για περισσότερο καιρό στη μνήμη των οπαδών της απ’ τη νίκη επί της Γερμανικής ομάδας τον καιρό του …Μάκη Ψωμιάδη και του Ντάνι Βρέινς, αλλά δεν σημαίνει πολλά από μόνη της.

ΑΕΚ, η ομάδα των σκωτσέζικων ντους

aek sakota timeout

Όσο άδικο θα ήταν να πούμε ότι ο Σωτήρης Μανωλόπουλος ήταν ο μοναδικός που ευθυνόταν για τη νίκη επί του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο και τις ήττες  που είχαν προηγηθεί και ακολούθησαν εκείνο το παιχνίδι, τόσο άδικο και …άστοχο θα είναι να πούμε ότι ο «πυροσβέστης» Σάκοτα έσβησε μόνος του και με την …μια όλες τις εστίες που υπήρχαν και απειλούσαν την ΑΕΚ.

Όλοι έχουν ευθύνες στην ΑΕΚ

aek manolopoulos timeout

Τι είχαν πει σχεδόν με μια φωνή Μανωλόπουλος και Αγγελόπουλος πριν μερικούς μήνες;

Ότι η ΑΕΚ, καθώς είναι ακόμη νωρίς για να μπει πραγματικά σφήνα ανάμεσα στους δυο «αιωνίους», θα προσπαθήσει να είναι όσο γίνεται πιο ανταγωνιστική, έχοντας σαν πρώτο στόχο το να βγάλει παιδιά απ’ αυτά στα οποία επένδυσε πολλά χρήματα.

Τι είπαν όμως εκεί στα …ιδιαίτερα των VIP οι άνθρωποι της ΑΕΚ όταν πιέσθηκαν απ’ τους γνωστούς κύκλους για αποτελέσματα τώρα;

Ότι στόχος είναι η ομάδα να κερδίσει τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Το είπαν μάλιστα αφού ο Σωτήρης Μανωλόπουλος οδήγησε την ομάδα στην πρώτη της μεγάλη νίκη εδώ και μια δεκαετία, σε παιχνίδι που σήμανε αποκλεισμό, επί του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό του Κυπέλλου και χάρη σε αυτή τη νίκη ορισμένοι ήδη ετοιμάζονται για το τσάρτερ της χαράς για το Ηράκλειο και τα Δύο Αοράκια τον Γενάρη.

Εκείνο το βράδυ στο ΟΑΚΑ, άπαντες είχαν πλησιάσει τον Μανωλόπουλο, όλο γελάκια, όλο κτυπήματα στην πλάτη και όλο …θαυμασμό για την ομάδα του, τους παικταράδες που προτίμησαν την ΑΕΚ απ’ το ΝΒΑ και τα εκατομμύρια της Κίνας, τους πρώην αστέρες του NCAA, αλλά και την επιλογή του περασμένου Οκτώβρη, όχι του 2017, του 2016, τον παίκτη που άνοιξε τον χορό των μεταγραφών πριν καν ο Μανωλόπουλος αναλάβει χεντ κόουτς.

Νωρίτερα βεβαίως, πριν από εκείνο το παιχνίδι, κυκλοφορούσαν φήμες, είχαν γίνει τηλεφωνήματα, είχε πέσει …σύνθημα τέλος πάντων, ότι ο Σωτήρης δεν …κάνει για την ΑΕΚ και θα αλλαχθεί. Πολύ νωρίτερα μάλιστα απ’ αυτό το παιχνίδι, μετά την ήττα απ’ την Εστουντιάντες στα αποδυτήρια της ομάδας είχαν συζητηθεί και μεταξύ των παικτών φήμες περί αντικατάστασης του προπονητή και αυτές …επέμειναν για αρκετό καιρό.

Οι περισσότεροι γνώριζαν ότι ακόμη και με νίκη επί του Παναθηναϊκού, ο Μανωλόπουλος δεν είχε τύχη. Διαφορετικά προς τι τα τηλεφωνήματα και οι επαφές με άλλους προπονητές; Είναι βεβαίως γεγονός ότι η ΑΕΚ δεν έπαιζε αυτό που περίμεναν οι οπαδοί της. Το ταλαντούχο ρόστερ της, που έχει όμως και κτυπητές αδυναμίες και αυτό είναι αποτέλεσμα αρκετών παραγόντων, δεν βρήκε την χημεία του.

Σε αυτό έχει μερίδιο ευθύνης και ο Έλληνας τεχνικός, για να είμαστε σωστοί. Η διαχείριση του υλικού είναι πάντα ευθύνη του προπονητή, έστω και αν ορισμένες φορές οι επιλογές δεν ήταν ακριβώς δικές του. Επιλογή του δεν ήταν ο Μπάρλοου, ενώ η μεγάλη καθυστέρηση της άφιξης του Μάνι Χάρις, που αναστάτωσε την ομάδα και ουσιαστικά εν τη απουσία του κάλυπτε το γεγονός της πραγματικής απουσίας ενός αξιόπιστου περιφερειακού σουτέρ, πέραν του Ντούσαν Σάκοτα, ήταν ένα ρίσκο που η διοίκηση αποφάσισε να πάρει, όταν συμφωνήθηκε να τον περιμένουν ακόμη και για περίπου ένα μήνα μετά τα όσα έγιναν στα πλέι-οφ της Κίνας και τον τραυματισμό του εκεί.

Η επένδυση σε ένα αρκετά γνωστό όνομα, αν και ο Χάρις δεν είναι κλασσικός σουτέρ, αλλά σκόρερ που του αρέσει να διεισδύει στην ρακέτα και αν κλείνεται χρειάζεται δίπλα του κάποιους παίκτες που θα παίρνουν τα σουτ… Στο διάστημα που η ΑΕΚ τον περίμενε όμως στα μάτια όλων, όσων έβλεπαν το πρόβλημα με τα κακά ποσοστά στα σουτ, τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η ΑΕΚ στην άμυνα, και το ότι ακόμη και αντίπαλες μικρομεσαίες ομάδες της Α1 σκόραραν πολύ περισσότερο και πιο εύκολα απ’ αυτήν, ο Χάρις ήταν αυτός που θα έδινε την λύση…

Είναι επίσης γνωστό, αλλά και κατανοητό απ’ τον χρόνο στον οποίο ολοκληρώθηκε η μεταγραφή ότι και ο Ελονού δεν ήταν η πρώτη επιλογή του τεχνικού επιτελείου, ενώ και ο Μπάντζα Σι και η λογική του έβδομου ξένου αμφιβάλουμε αν ήταν ακριβώς ιδέα του Μανωλόπουλου, ή συγκαταλέγεται στην «ανάγκη για το αποτέλεσμα τώρα», που έγινε δόγμα της διοίκησης και των κύκλων της, αφού πρώτα όμως είχε ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός.

Πέρσι, κάποιοι απ’ τους για πολλά χρόνια πιστούς φίλους της ομάδας, με διαρκείας απ’ την εποχή του Φιλίππου, μπήκαν μετά το τέλος της σεζόν στο γραφείο των προπονητών και παρουσία του Αγγελόπουλου και των συνεργατών του είπαν σε όλους και στον Σωτήρη Μανωλόπουλο:

«Θα σας στηρίξουμε αν δώσετε ευκαιρίες στα νέα παιδιά, ακόμη και στις ήττες. Δεν είμαστε τρελοί, ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να πάρουμε άμεσα το πρωτάθλημα. Θα κάνουμε υπομονή».

Αυτά συζητήθηκαν και το καλοκαίρι, αλλά μόλις φθινοπώριασε η υπομονή των ανθρώπων της ΑΕΚ άρχισε να εξαντλείται. Φταίνε τα αποτελέσματα θα μου πείτε, καθώς όταν βλέπεις μικρομεσαίες ομάδες να προηγούνται με διψήφιες διαφορές στο ΟΑΚΑ σκέφτεσαι,ειδικά αν είσαι οπαδός, ασε τον Μωραΐτη και τον Τσαλμπούρη στον πάγκο και βάλε μέσα τους …νίνζα να πάρουμε το ματσάκι.
Οι μαύροι νίνζα όμως δυσκολεύονταν και κάτι πεντάδες χωρίς τους Μαυροειδή, Λαρεντζάκη και Σάκοτα, έδιναν διαφορές στους αντιπάλους στο πρώτο δεκάλεπτο και η ΑΕΚ βρισκόταν να …κυνηγά σε όλο το παιχνίδι. Και το μήνυμα είχε περάσει στον Μανωλόπουλο:

«Κοίτα να κερδίζουμε και τους μικρούς …θα δούμε». Τότε επανήλθε και η ιδέα του Καββαδά, που όμως σήμαινε αυτόματα και την αποχώρηση, ως δανεικού, του Τσαλμπούρη, ενώ η έλευση του Μπάντζα Σι είχε βάλει τον Άτιτς στο ευρωπαϊκό ρόστερ μόνο. Ενδεχομένως και αυτοί οι δυο νεαροί, όπως και ο Μωραΐτης, να μην είναι αρκετά μεγάλα ταλέντα για την ΑΕΚ και ακόμη …άγουροι. Αλλά το όλο θέμα σίγουρα πέρασε προς τα έξω μάλλον με άκομψο τρόπο.

Δεν γίνεται ο ένας να είναι ο «νέος Κούκοτς», ο άλλος ο «νέος Στόκτον», και ο άλλος ο νέος κάτι δεν ξέρω, και ξαφνικά να απαξιώνονται εντελώς, όπως και τα πολλά χρήματα που κόστισαν και κοστίζουν στην ομάδα, σχεδόν σαν ξένοι παίκτες!

Και με πληρωμές μπάι-άουτ, όπως ο Άτιτς… Και ο κόσμος δικαίως θεωρεί ότι δεν υπήρξαν αρκετές ευκαιρίες γι αυτούς. Θέμα όμως που οι ευθύνες πρέπει να μοιρασθούν και στην τεχνική ηγεσία και στην διοίκηση που αποφασίζει αν θα δώσει χρόνο και εμπιστοσύνη, ή αν θα αρχίσει να …γκρινιάζει για τα αποτελέσματα απ’ τον πρώτο μήνα.

Πίεση φαντάζομαι, αισθάνεται όμως και ο Αγγελόπουλος, από πολλές πλευρές, καθώς από «σωτήρας» της ομάδας, βλέπει να τον γράφουν στα σχόλιά τους χρήστες των …τσατ «καβούρια» και κάτι τέτοια. Ίσως ήταν λάθος του που απ’ την ημέρα που αναγκάσθηκε σε παραίτηση ο Ντράγκαν Σάκοτα δεν είχε κοντά του κάποιον πραγματικά γνώστη του αθλήματος. Ίσως η επιστροφή του Σάλε σε ενεργό ρόλο να περιορίσει όσους έκαναν τους τελευταίους μήνες προτάσεις και …ενστάσεις κατά πάντων, και ξαναβάλει την ΑΕΚ και την διοίκησή της σε μια σωστή τροχιά.

Και ο Σάκοτα, ο τελευταίος προπονητής που σήκωσε κούπα με την «Ένωση» είναι πιο σίγουρο στοίχημα από άλλες λύσεις που προκαλούν σπυράκια στον κόσμο της ΑΕΚ, όσο και αν ήταν ονόματα στις προσωπικές ατζέντες κάποιων…