Το σύνδρομο της βασίλισσας

aek panionios

Οι ΑΕΚτσήδες τελούν σε σύγχυση αυτό τον καιρό. Έχουν μπερδέψει το ένδοξο παρελθόν με τη σκληρή πραγματικότητα του παρόντος, δεν μπορούν να βγάλουν άκρη και αντιδρούν με υπερβολές.

Το παρελθόν δεν χρειάζεται ανάλυση. Όλοι ξέρουν ποια είναι η ΑΕΚ, τι πρεσβεύει για πάρα πολύ κόσμο, τι έχει πετύχει. Το παρόν, όμως, είναι μια άλλη ιστορία, εντελώς διαφορετική από αυτήν που ανέδειξε την Ένωση σε «βασίλισσα του ελληνικού μπάσκετ». Τα τρία χρόνια της εξαφάνισής της στις μικρές κατηγορίες και τα τέσσερα της πλήρους απαξίωσής της, που είχαν προηγηθεί, έπαιξαν το ρόλο τους σε αυτό. Επιστρέφοντας στην Α1 η ΑΕΚ ήταν υποχρεωμένη να ξεκινήσει από την αρχή και Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που δεν υπάρχει από πίσω ένας Δημήτρης Μελισσανίδης για να δημιουργήσει τη δυναμική της επιστροφής που έχει αναπτύξει η ποδοσφαιρική ομάδα. Η μπασκετική ΑΕΚ ξεκίνησε από το απόλυτο μηδέν. Στην αρχή μάλιστα και χωρίς καθόλου χρήματα…

Οσοι γκρινιάζουν για τις ήττες σε Ελευσίνα και Αμαλιάδα ή για τη συντριβή από τον έξι φορές πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό ξεχνούν πώς φτιάχτηκε η φετινή ΑΕΚ. Αφού πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι με την αμφιβολία για το αν θα κατάφερνε να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα, αφού σε όλο αυτό το διάστημα δεν εμφανίστηκε ούτε ένας σοβαρός χρηματοδότης, παρά μόνο κάποιοι αμφιβόλου προέλευσης επενδυτές, οι οποίοι εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο όταν άρχισαν να διαφαίνονται οι πραγματικές προθέσεις τους, ο Αλέξης Αλεξίου συνέστησε με χίλια ζόρια την ΚΑΕ και στις 10 Σεπτεμβρίου άρχισε να φτιάχνει και την ομάδα. Χωρίς μάλιστα να έχει στο ταμείο ούτε δεκάρα τσακιστή. Υπολόγιζε μόνο στα μελλοντικά έσοδα από τον ΟΠΑΠ και την τηλεόραση.

Ενα μήνα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος και χωρίς λεφτά, ο Αλεξίου στράφηκε στον μοναδικό προπονητή που θα μπορούσε να αναλάβει υπό αυτές τις συνθήκες την… αποστολή αυτοκτονίας. Τον Βαγγέλη Ζιάγκο, που είναι συναισθηματικά δεμένος με την ΑΕΚ, έχει παρελθόν σε αυτήν (μαζί και κάποια οφειλόμενα από τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία προφανώς θα είχε πιο πολλές ελπίδες να πάρει αν συνέχιζε να δουλεύει σε αυτή), φιλοδοξία να καθιερωθεί ως πρώτος προπονητής στην Α1 και ως εκ τούτων ήταν και πιο ευέλικτος όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι. Η εντολή που του έδωσε ήταν μία: «Πάρε παίκτες με μικρά συμβόλαια και χωρίς να δώσεις προκαταβολές»!

Ο Ζιάγκος ανέλαβε το ρίσκο και σε χρόνο-ρεκόρ έφτιαξε μια ομάδα με Έλληνες παίκτες που είχαν ξεμείνει από δουλειά στα μέσα Σεπτέμβρη και ξένους φτηνούς και παγκοσμίως αγνώστους. Οι πρώτες εμφανίσεις ήταν καλές, έφεραν και κάποιες νίκες στο Κύπελλο, αλλά δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις. Μη έχοντας κάνει προετοιμασία, η ΑΕΚ έπαιζε με παίκτες ξεκούραστους απέναντι σε ομάδες που ήταν πιο καταπονημένες από τις προπονήσεις. Στην πορεία αυτό το πλεονέκτημα εξανεμίστηκε και φάνηκαν ξεκάθαρα οι αδυναμίες της ομάδας. Έγινε έτσι σαφές σε όσους ήθελαν να δουν ότι ο στόχος αυτή την πρώτη χρονιά της επιστροφής θα ήταν η παραμονή στην κατηγορία και όχι τα τρόπαια και οι διακρίσεις άλλων εποχών. Οσο βαριά κι αν είναι η φανέλα της ΑΕΚ, δεν μπορεί από μόνη της να κερδίζει. Πρέπει κι αυτοί που τη φορούν να έχουν ανάλογες δυνατότητες.

Καταλογίζουν στον Ζιάγκο ότι δεν πέτυχε ούτε μία επιλογή ξένου. Ετσι είναι. Και οι τέσσερις που ήρθαν, ήταν για τα… θηρία. Χωρίς χρήματα, όμως, ούτε καν για προκαταβολή, αυτούς τους ξένους μπορείς να φέρεις. Εκτός κι αν είσαι ο… Γκαστόνε και κερδίσεις το Τζόκερ…

Στην πορεία, βεβαίως, ήρθαν και τα χρήματα. Η απόφαση του Μάκη Αγγελόπουλου να μπει στην ΚΑΕ (απόφαση που την έχουμε μάθει από το… διαδίκτυο και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία…) δημιούργησε μια κάποια οικονομική ασφάλεια και πρόσφορο έδαφος για διόρθωση των αδυναμιών. Φυσικά δεν ήταν δυνατό να αλλάξει όλη η ομάδα. Μόνο τρεις ξένοι. Άρχισαν λοιπόν οι αλλαγές. Κι επειδή οι ξένοι αποτελούν βασικότατο κομμάτι, η ομάδα άρχισε στην ουσία να ξαναφτιάχνεται, ενώ ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις της τρέχουν. Δύσκολο να γίνουν και τα δύο σωστά.

Ευθύνες

Κάπως έτσι η ΑΕΚ μετά τις πρώτες πέντε αγωνιστικές έχει πετύχει μόλις μία νίκη. Πέραν, πάντως, των αντικειμενικών δυσκολιών που αναλύθηκαν, υπάρχουν και ευθύνες για το μέτριο ξεκίνημα. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα και η ΑΕΚ να είχε τουλάχιστον μία νίκη παραπάνω αν: α) Είχε αξιοποιηθεί σωστά το διάστημα των δύο εβδομάδων, μέσα στις οποίες έγιναν τα παιχνίδια με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, ώστε να έχουν γίνει και οι τρεις αλλαγές των ξένων και η ομάδα να παραταχθεί πλήρης και πιο έτοιμη στην Ελευσίνα. Αντ’ αυτού αγωνίστηκε χωρίς ξένο σέντερ και με τον Ντελινινκάιτις να έχει κάνει μόνο μία προπόνηση. β) Ο προπονητής είχε καταφέρει να περάσει κάποιες βασικές αρχές στο παιχνίδι της ομάδας. Ο Ζιάγκος έχει δικαιολογίες, αλλά μετά από δύο μήνες δουλειάς θα έπρεπε να είχαν αρχίσει να φαίνονται κάποια πρώτα δείγματά της. Δεν φαίνονται και το χειρότερο είναι πως πολλές φορές οι παίκτες μοιάζουν να κάνουν του κεφαλιού τους.

Συστάσεις και... προπονητής

Η κατάσταση πάντως είναι αναστρέψιμη, αρκεί οι άνθρωποι της ΑΕΚ να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Και να κάνουν αυτό που μοιάζει αυτονόητο: να… συστηθούν στον κόσμο! Ο Μάκης Αγγελόπουλος, ο Χάρης Κουτάς και όποιος άλλος, τέλος πάντων, έχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΚΑΕ να επισημοποιήσουν την παρουσία τους και να εξηγήσουν στον κόσμο τις προθέσεις, τους στόχους τους, αλλά και τις δυσκολίες του εγχειρήματός τους. Να πουν ποιοι είναι, πού τοποθετούν τον πήχη των προσδοκιών και πώς σκοπεύουν να τον ξεπεράσουν. Να κάνουν μια εξήγηση έντιμη, ώστε και οι φίλοι της ΑΕΚ να μπορέσουν να τους στηρίξουν.

Θα πρέπει επίσης να λήξει άμεσα η προπονητολογία. Από τότε που… ήρθαν τα λεφτά στην ΚΑΕ, η πιάτσα βουίζει ότι οι μέρες του Ζιάγκου στον πάγκο είναι μετρημένες. Μετά την ήττα στην Ελευσίνα οι φήμες αυτές φούντωσαν. Στην ΑΕΚ πρέπει να αποφασίσουν γρήγορα. Αν θέλουν να αλλάξουν προπονητή, πρέπει να το κάνουν τώρα. Αν θέλουν να τον κρατήσουν, όπως έλεγε ο Αλέξης Αλεξίου σε πηγαδάκι (που συνήθως είναι πιο αξιόπιστα από τις δηλώσεις) στο κλειστό της Γούβας, πρέπει να το δείξουν εμπράκτως. Να ξεκόψουν μια και καλή τις φήμες ή τις διαρροές και να μην τις αφήσουν να σέρνονται. Κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Γιατί η αβεβαιότητα βλάπτει την ομάδα και είναι άδικη και για τον Ζιάγκο…

Πάνω απ’ όλα, όμως, στην ΑΕΚ θα πρέπει να απαλλαγούν από το σύνδρομο της βασίλισσας. Να συνειδητοποιήσουν ότι μετά από τρία χρόνια στην αφάνεια η ομάδα είναι υποχρεωμένη να κερδίσει ξανά με κόπο και ιδρώτα τα πάντα. Νίκες, τίτλους, αναγνώριση, σεβασμό… Τίποτα δεν θα της χαριστεί. Η ΑΕΚ έχει όλα τα συστατικά στοιχεία ενός κλαμπ της ελίτ. Αλλά για να ξαναγίνει τέτοιο, θα πρέπει να αποδεχθεί ότι χρειάζεται να παλέψει γι’ αυτό…