Μόνο με... πραξικόπημα!

lianosil

Τα τελευταία 24ωρα ο Ηλίας Λιανός εμφανίζεται υπερδραστήριος, διάφοροι φίλοι του διαδίδουν διάφορα και αφήνουν παράθυρα ανοικτά, δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι μία: ο Πανιώνιος μπορεί να παίξει στην Α1 μόνο με... πραξικόπημα.

Την Τετάρτη κυκλοφορούσαν διάφορες φήμες. Ότι ο Ηλίας Λιανός βγάζει εγγυητική επιστολή τραπέζης, έχει στα χέρια του ενημερότητες, θα τα καταθέσει την Πέμπτη στην Επιτροπή, έχει παιδικό φίλο τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, θα τον πείσει να πιέσει προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς αυτή του υφυπουργού Αθλητισμού, είναι αποφασισμένος να φτάσει το θέμα μέχρι τη Βουλή και διάφορα τέτοια.

Η πραγματικότητα όμως είναι μία: Η ΕΕΑ αποφάσισε να μην αδειοδοτήσει τον Πανιώνιο και κοινοποίησε την απόφασή της τόσο στην ΕΟΚ όσο και στον ΕΣΑΚΕ. Πώς μπορεί να την πάρει πίσω, όταν μάλιστα δεν έχει αναθεωρήσει ΠΟΤΕ, όσον καιρό υπάρχει, ειλημμένη απόφασή της. Μόνο με άνωθεν πίεση. Αλλά ποιος υπουργός ή... πρωθυπουργός θα ασκήσει τέτοια πίεση συναινώντας σε μια άνευ προηγουμένου καταστρατήγηση κανονισμών και θεσμών και προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα;

Επιπλέον ο νόμος και οι βασισμένοι σε αυτόν κανονισμοί του ΕΣΑΚΕ είναι σαφείς: χωρίς πιστοποιητικό και τα απαιτούμενα γι' αυτό δικαιολογητικά καμία ομάδα δεν μπορεί να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα της Α1.

Πώς, λοιπόν, μπορεί να παίξει ο Πανιώνιος στην Α1 χωρίς να καταστρατηγηθούν νόμοι, κανονισμοί, θεσμοί; Δεν μπορεί.

Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Η ΕΕΑ πράγματι δεν τήρησε την προθεσμία των 45 ημερών πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος ως καταληκτική για την έκδοση των πιστοποιητικών, ωστόσο έδινε παρατάσεις εφαρμόζοντας ίσους όρους για όλους. Και όταν ενημέρωσε την ΑΕΚ, τον Κόροιβο και τον Πανιώνιο, που είχαν μείνει τελευταίοι, ότι η συνεδρίαση της 23ης Σεπτεμβρίου (που κατόπιν πίεσης του ΕΣΑΚΕ μετατέθηκε για τις 22 Σεπτεμβρίου) θα ήταν η τελευταία και δεν θα υπήρχε άλλη για το μπάσκετ, ήταν ξεκάθαρη απέναντι και στους τρεις. Γι' αυτό ανάγκασε τον άνθρωπο του Κόροιβου να φύγει από την Αμαλιάδα με την ψυχή στο στόμα τη Δευτέρα το μεσημέρι και να έρθει στην Αθήνα... μαλλιοκούβαρα για να φέρει το πρωτότυπο της εγγυητικής επιστολής, που μόλις είχε εκδοθεί. Δεν του έκανε την παραχώρηση να την πάει την επομένη. Γιατί να την κάνει στον Πανιώνιο, ενώ ήταν ξεκάθαρο πως η 22/9 ήταν η τελευταία προθεσμία κι ενώ μέχρι τότε ο φάκελός του παρέμενε σταθερά... άδειος;

Ο νόμος είναι νόμος και στην προκειμένη περίπτωση συγκεκριμένος: όποιος δεν έχει πιστοποιητικό, δεν παίζει. Κι όλοι εμείς οι υπόλοιποι οφείλουμε να ανεβαίνουμε στα... κάγκελα και να φωνάζουμε όταν δεν εφαρμόζεται και να σιωπούμε όταν εφαρμόζεται. Διότι το δημόσιο συμφέρον δεν βλάπτεται μόνο όταν κάποιος χρωστάει χρήματα στο Δημόσιο, αλλά και όταν καταλύεται η νομιμότητα. Αυτό για όσους πιστεύουν ότι η ΕΕΑ πρέπει να πάρει την απόφασή της πίσω επειδή ο Πανιώνιος δεν χρωστάει στην Εφορία.

Είναι κρίμα που ο Πανιώνιος πέφτει έτσι. Πολύ κρίμα. Διότι είναι ιστορική ομάδα, με μεγάλη παράδοση στο μπάσκετ, με κόσμο, χωρίς μεγάλα οικονομικά προβλήματα-αυτό είναι αλήθεια, την οποία ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει-και η φυσική θέση του είναι στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ. Είναι κρίμα και για τον Ηλία Λιανό να γκρεμίσει με αυτό τον τρόπο ό,τι έχτισε τα προηγούμενα χρόνια με προσωπική δουλειά και με τα χρήματά του. Αλλά, δυστυχώς, αυτός το γκρέμισε.

Ήταν αναφαίρετο δικαίωμά του να αποχωρήσει από την ΚΑΕ, εφόσον έκρινε ότι έτσι έπρεπε να γίνει. Είχε όμως στη διάθεσή του ένα ολόκληρο καλοκαίρι για να κάνει κάτι ώστε να μην κακοπέσει ο Πανιώνιος και εν πάση περιπτώσει να συνεχίσει να υπάρχει στην Α1 και μετά από αυτόν. Δεν έκανε απολύτως τίποτα. Από τον Μάιο μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου αδράνησε εντελώς και άφησε την ομάδα στην τύχη της.

Το να δραστηριοποιείται στο... και πέντε και να προσπαθεί να πείσει, μέσω και των... παπαγάλων του, ότι τελικά τον Πανιώνιο τον ρίχνει η ανάλγητη ΕΕΑ, η ΕΟΚ που θέλει να κάνει πόλεμο στον Χαλβατζάκη, το... σύστημα ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο, μάλλον με απόπειρα να ρίξει στάχτη στα μάτια μοιάζει, ώστε να αποφύγει την οργή των Πανιώνιων, παρά με οτιδήποτε άλλο. Άλλωστε μια εβδομάδα νωρίτερα να είχε καταθέσει την εγγυητική επιστολή, σήμερα δεν θα συζητούσαμε τίποτα απ' όλα αυτά...