Η Ρεάλ επέλεξε την Μπαρτσελόνα!

real panhgyriki

Σχεδόν όλοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εδώ στην Ελλάδα που αγαπά τις καφενειακού τύπου ίντριγκες και συνομωσίες, συμφωνούν ότι η Ρεάλ κάθησε να χάσει στο Κάουνας από επιλογή. Επίτηδες. Για να δούμε όμως τι πραγματικά επέλεξε.

 

Πριν από το παιχνίδι στη Λιθουανία η Ρεάλ γνώριζε μετά βεβαιότητας δύο πράγματα: α) Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου αγώνα, στα πλέι οφ θα αντιμετώπιζε ΜΕ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΕΔΡΑΣ σε μια σειρά ΠΕΝΤΕ ΑΓΩΝΩΝ μία πολύ δυνατή και ιστορική ελληνική ομάδα. Είτε τον Ολυμπιακό είτε τον Παναθηναϊκό. β) Αν έχανε στο Κάουνας και στη συνέχεια προκρινόταν στο φάιναλ φορ, θα έπαιζε στον ημιτελικό του φάιναλ φορ με τη νικήτρια της σειράς Μπαρτσελόνα-Γαλατασαράι, πιθανότατα δηλαδή την Μπαρτσελόνα. Αντίθετα αν νικούσε στο Κάουνας και στη συνέχεια προκρινόταν στο φάιναλ φορ, θα έπαιζε στον ημιτελικό με τη νικήτρια της σειράς Μιλάνο-Μακάμπι.

Τα έβαλαν κάτω ο Λάσο με τους συνεργάτες και τους παίκτες του και αποφάσισαν: "Καλύτερα να παίξουμε ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΜΕ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΕΔΡΑΣ με μια ομάδα που μας ταιριάζει λίγο καλύτερα στο στιλ, δηλαδή τον Ολυμπιακό, παρά να παίξουμε ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΜΕ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΕΔΡΑΣ με τον Παναθηναϊκό, με τον οποίο δε ματσάρουμε και τόσο καλά. Και μετά ας παίξουμε ΣΤΟΝ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΣΕ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΕΔΡΑ, με τον "ΑΙΩΝΙΟ" ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΜΑΣ, την Μπαρτσελόνα. Δεν πειράζει".  Έτσι, η Ρεάλ κάθησε κι έχασε επίτηδες στο Κάουνας από τη Ζαλγκίρις.

Αν αυτό το σκεπτικό μοιάζει λογικό, τότε καλώς. Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε...

Όμως πρέπει να λάβετε υπόψη και κάτι άλλο. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δεν έχουν αγώνα αυτό το Σαββατοκύριακο, γιατί ο ΕΣΑΚΕ φρόντισε να διακόψει το πρωτάθλημα για να τους δώσει τη δυνατότητα να πάρουν μερικές ανάσες. Η ACB στην Ισπανία, όμως, συνεχίζεται κανονικά. Η Ρεάλ δηλαδή έπαιξε την Παρασκευή στο Κάουνας, παίζει την Κυριακή με την Εστουντιάντες και μετά Τρίτη και Πέμπτη έχει άλλα δύο παιχνίδια-φωτιά για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Μέρα παρά μέρα έχει αγώνα κι εμείς όλοι οι κήνσορες της ηθικής την απαίτηση να αντιμετωπίζει με το ίδιο ενδιαφέρον και σοβαρότητα όλα τα παιχνίδια, ακόμα και τα αδιάφορα.

Διότι όποιος δεν θέλει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του ή να λαϊκίζει, μπορεί να καταλάβει πως γι' αυτή τη Ρεάλ, που έχει εντυπωσιάσει φέτος με την παρουσία της σε όλα τα ευρωπαϊκά γήπεδα, δεν είχε επί της ουσίας καμία σημασία αν θα έπαιζε με τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχει το πλεονέκτημα έδρας και γνωρίζει πως τον τελευταίο λόγο στη σειρά θα έχει αυτή. Οπότε εμφανίστηκε αδιάφορη στο Κάουνας, όχι επειδή διάλεξε για αντίπαλο στα πλέι οφ τον Ολυμπιακό έναντι του Παναθηναϊκού, αλλά διότι αυτό που κυρίως την ενδιέφερε ήταν να κάνει συντήρηση δυνάμεων και να μην χάσει κανέναν παίκτη από τραυματισμό. Έπαιξε χαλαρά και τελικά την... πάτησε από τον απίστευτο Ντέντμον. Όπως την πάτησε μια μέρα νωρίτερα από τον Νοτσιόνι και η Μπαρτσελόνα, που επίσης ήταν αδιάφορη και έκανε επίσης συντήρηση δυνάμεων.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα καμιά φορά...