Όλα είναι θέμα... επιλογών!

balla xeria

Η αλλαγή προορισμών και αεροπορικών εισιτηρίων για τις αποστολές του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού και τους αγώνες των πλει οφ, δεν αλλάζει ούτε... κεραία στον στόχο της πρόκρισης για τους “αιώνιους” αντιπάλους.

 

Στην Μόσχα ο Παναθηναϊκός και στην Μαδρίτη ο Ολυμπιακός. Γιατί έτσι ήθελε η Ρεάλ που είχε όλο το δικαίωμα να διαλέξει αντίπαλο, γνωρίζοντας τα αποτελέσματα του ελληνικού εμφυλίου με την “ερυθρόλευκη” νίκη και την επικράτηση της ΤΣΣΚΑ στο Τέλ Αβίβ κόντρα στην Μακάμπι. Και αυτό το δικαίωμα της το έδωσε η αστειότητα του Μπερτομέου και των συνεργατών του, που δεν όρισαν την αυτονόητη διεξαγωγή και του αγώνα της Ρεάλ με την Ζαλγκίρις στο Κάουνας την ίδια ημέρα και την ίδια ώρα με τα υπόλοιπα.

Κατάστασεις για γέλια, δηλαδή, από την Ευρωλίγκα στον 13ο χρόνο λειτουργίας της και με το προιόν του ευρωπαϊκού μπάσκετ σε συλλογικό επίπεδο να βελτιώνεται κάθε χρόνο, αλλά να διοικείται από τύπους που κάνουν... διευκολύνσεις κατα το δοκούν σε αρεστές ομάδες Από κει και πέρα, η “βασίλισσα” της Ευρώπης, προσπάθησε να ηττηθεί στο Κάουνας για να διασταυρωθεί με τον Ολυμπιακό και μπορεί ο σκοπός να αγιάζει τα μέσα, αλλά όταν έχεις ρεκόρ 52-3 σε όλες τις διοργανώσεις και έχεις πλεονέκτημα έδρας, δεν φοβάσαι κανέναν. Είσαι ο ισχυρός του ζευγαριού, ανεξαρτήτως αν ο αντίπαλος είναι ο Παναθηναϊκός ή ο Ολυμπιακός. Εκτός κι αν κάτι φοβάσαι και επιλέγεις, όπως έκαναν οι Μαδριλένοι.

Ο γέγονε γέγονεν, όμως, και απο σήμερα το πρωί Μπαρτζώκας και Αλβέρτης άλλαξαν τα DVD στην βιντεοανάλυση των αντιπάλων τους.
Σίγουρο είναι ότι η αποστολή και των δυο εκπροσώπων μας θα είναι δύσκολη.

Σίγουρο είναι ότι και η Ρεάλ και η ΤΣΣΚΑ έχουν απωθημένα απέναντι σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και θέλουν διακαώς να τους αφήσουν εκτός του φάιναλ φορ του Μιλάνου. Η Ρεάλ ηττήθηκε στον περσινό τελικό του Λονδίνου και ο στόχος κατάκτησης του 9ου ευρωπαϊκού τίτλου, πήρε παράταση για εφέτος, η δε ΤΣΣΚΑ έχει ηττηθεί σε δυο τελικούς (2007, 2009) από τον Παναθηναϊκό.

Σίγουρο είναι ότι οι Μαδριλενοι και οι Μοσχοβίτες έχουν μεγάλη ευκαιρία και προβάδισμα να προκριθούν στο φάιναλ φορ.

Σίγουρο, όμως, είναι ότι απέναντι στους πρωταθλητές Ευρώπης του 2011, του 2012 και του 2013 το άγχος αυξάνεται κατακόρυφα και πορείες με πολλές νίκες καταλήγουν σε “γκρεμό”.

Θα δούμε, λοιπόν, αν η επιλογή της Ρεάλ ήταν σωστή και φυσικά εναπόκειται στον Ολυμπιακό να αποδείξει στην “βασίλισσα” ότι έκανε λάθος.
Με την αγωνιστική εικόνα που έχουν δείξει μέχρι τώρα η Ρεάλ και ο Ολυμπιακός, υπάρχει μια μεγάλη ομοιότητα στο γρήγορο στυλ ανάπτυξης παιχνιδιού και φυσικά στην εκδήλωση αιφνιδιασμών. Με την διαφορά, όμως, ότι η Ρεάλ παίζει σχεδόν τέλεια αυτό το στυλ, ενώ ο Ολυμπιακός ανεβάζει την ταχύτητα του μόνο κατά διαστήματα στην διάρκεια των αγώνων. Οι Πειραιώτες θα πρέπει να παίξουν άμυνα για να ελέγξουν τον ρυθμό και να μην παρασυρθούν σε αγώνα... ΝΒΑ, που θα τελειώσει σε υψηλό σκορ. Ειδικά στα δυο πρώτα παιχνίδια της Μαδρίτης, χρειάζονται περισσότερες κατοχές της μπάλας, άμυνα μέχρι τα... αποδυτήρια της Ρεάλ και αμυντικά ριμπάουντ. Η Ρεάλ έχει ατομική ποιότητα που έχει μετουσιώσει και σε ομαδική. Ο Ολυμπιακός έχει ατομική ποιότητα, αλλά σε ομαδικό επίπεδο δεν δουλεύει τόσο καλοκουρδισμένα, όπως οι αντίπαλοι του.

Για τον Παναθηναϊκό η διασταύρωση με την ΤΣΣΚΑ μπορεί να προκάλεσε ένα μειδίασμα, γιατί δεν είναι... υπερηχητική και ξέρει πολύ καλά ότι στο ΟΑΚΑ θα είναι πολύ δύσκολα γι'αυτή, αλλά οι Μοσχοβίτες παραμένουν δυσκολοκατάβλητοι, έχουν σταθερότητα απόδοσης και μοιάζουν με τον Παναθηναϊκό στο σετ παιχνίδι.

Οι ομάδες του Μεσίνα έχουν την πρόθεση να ελέγχουν τον ρυθμό.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να μην επιτρέψει στην ΤΣΣΚΑ να ανεβάσει το σκορ στους 80-85 πόντους, γιατί παρά την επιθετική βελτίωση που έχει δείξει επί Αλβέρτη, δύσκολα θα ακολουθήσει.

Όπως, επίσης, θα πρέπει να μεγαλώσει το ροτέισον. Η εμφάνιση του Μαυροκεφαλίδη, ύστερα από έξι μήνες παρουσίας του στον ΠΑΟ, ήταν σπουδαίο μήνυμα για τον Αλβέρτη, αλλά στα παιχνίδια με την “αρκούδα” θέλει παρόμοια συνέχεια. Γιατί ο Ολυμπιακός τον αγνόησε και τον “πόνεσε” ο πρώην παίκτης του. Χρειάζεται, όμως, κι άλλους παίκτες από τον πάγκο, όπως ο Παππάς και ο Γιάνκοβιτς που δεν θα κερδίσουν μόνοι τους την ΤΣΣΚΑ, αλλά μπορούν να έχουν συγκεκριμένη αποστολή, ρόλο και χρόνο συμμετοχής.