Δύο μπόνους για Αλβέρτη

alvertis1

Oι πρώτες τριάντα μέρες του Φραγκίσκου Αλβέρτη στον Παναθηναϊκό συνοδεύτηκαν με την πρόκριση στα πλει οφ της Ευρωλίγκα και κρινόμενος εκ του αποτελέσματος ο "Φράγκι", που έγινε σ' ένα βράδυ προπονητής, είναι επιτυχημένος για δυο λόγους.

Πρώτον, γιατί ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας όταν αυτή ήταν στην "κόψη του ξυραφιού" για το αν θα έφτανε στην πρόκριση, που εξασφάλισε στο ΟΑΚΑ κόντρα στη Μάλαγα με την έβδομη νίκη της στην φάση των "16" της Ευρωλίγκας.

Η "συνταγή" της αλλαγής προπονητή προκάλεσε ψυχολογική ευεξία στους παίκτες και δεδομένου ότι ουδείς προπονητής και ειδικά ένας άπειρος και νεόκοπος, όπως ο Αλβέρτης, δεν διαθέτει το "μαγικό ραβδάκι", η ανταπόκριση της ομάδας ήταν άμεση και εν μέσω δύσκολων και καθοριστικών αγώνων.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε την Eφές στην Κωνσταντινούπολη, την Φενέρ στο ΟΑΚΑ, ηττήθηκε-εντός προγράμματος, αλλά και με κακή εμφάνιση- από την Μπαρτσελόνα, νίκησε την Μάλαγα στο ΟΑΚΑ και πλέον θα παίξει στο ΣΕΦ για την διεκδίκηση της 3ης θέσης του ομίλου και φυσικά για το γοήτρο του, κόντρα στον Ολυμπιακό.

Συνεπώς, η πρώτη επιτυχία του Αλβέρτη ταυτοποιείται από τις 3 νίκες και ο πήχης μπαίνει ψηλότερα στα πλέι οφ, καθώς θα υπάρχει μειονέκτημα έδρας, απέναντι στην Ρεάλ ή την ΤΣΣΚΑ. Απαιτείται υπέρβαση εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών, ώστε ο Παναθηναϊκός να προκριθεί στο φάιναλ φορ του Μιλάνου. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, έχει αποδειχτεί στο παρελθόν, τα συγκεκριμένα παιχνίδια έχουν εξελιχθεί σε ψυχολογικό "μπούμεραγκ" για τα φαβορί και τις ομάδες που έχουν πλεονέκτημα έδρας, αλλά ο Παναθηναϊκός για να προκριθεί πρέπει να ανέβει ένα σκαλοπάτι από την εικόνα που έδειξε στην φάση των "16" επί θητείας Πεδουλάκη και Αλβέρτη.

Η δεύτερη επιτυχία του "Φράγκι" έχει να κάνει με το γεγονός ότι συνέχισε την δουλειά του Πεδουλάκη και φυσικά δεν είχε το παραμικρό χρονικό περιθώριο ούτε για να σκεφτεί να κάνει τέτοιο. Διατήρησε τα αμυντικά στάνταρ που ήταν πολύ αποτελεσματικά από τον Πεδουλάκη και πρόσθεσε μικρές "πινελιές" τόνωσης στην επίθεση, ώστε το παιχνίδι του ΠΑΟ να γίνει πιο γρήγορο, να υπάρξει το εύκολο καλάθι, να μην γίνονται επιθέσεις μόνο εναντίον οργανωμένης άμυνας και όλα τα συντηρητικά στοιχεία του "φρένου" που υπήρχε στα επιθετικά συστήματα.
Τα περί αξιοποίησης, όμως, κι άλλων παικτών για το βάθος του πάγκου, δεν το είδαμε στα 4 τελευταία ευρωπαϊκά παιχνίδια του προπονητή Αλβέρτη.

Δηλαδή και ο "Φράγκι" τον ίδιο βασικό κορμό παικτών συνέχισε να εμπιστεύεται περισσότερο, εκτός από την προσθήκη του Ράιτ που δεν πρόλαβε να προπονήσει ο Πεδουλάκης κι ας τον είχε επιλέξει...