The survivors

spa diama1

Ό,τι το ένστικτο της επιβίωσης στην φάση των «16» στην Ευρωλίγκα, θα «ξυπνούσε» στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό που είναι οι «μαθουσάλες» της διοργάνωσης, ήταν αναμενόμενο και προβλέψιμο, ύστερα- ειδικά- από τις τρείς ήττες που είχαν γνωρίσει στις 5 πρώτες αγωνιστικές.

Ό,τι ακόμα η πρόκριση και των δυο στα πλει οφ της διοργάνωσης, χρειάζεται θέλει «δουλειά πολλή για να «γυρίσει ο ήλιος», όπως λέει και ο στίχος, είναι δεδομένο. Απλά, οι «πράσινοι» και οι «κόκκινοι» ξέρουν να βγάζουν εγωϊσμό, τσαμπουκά, ψυχισμό και άρνηση στην ήττα , κάθε φορά που βρίσκονται με «την πλάτη στον τοίχο». Γιατί, μπορεί να έχουν παρουσιαστεί στην φετινή Ευρωλίγκα, φιλόδοξες ομάδες που παίζουν ποιοτικό μπάσκετ, όπως η Μπάμπεργκ, η Λοκομοτίβ, η Χίμκι και ο Ερυθρός Αστέρας που βρίσκονται ψηλότερα από τις δυο ελληνικές και τις δυο παραδοσιακές, ισπανικές ομάδες (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα), αλλά θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποιές απ’ αυτές θα αντέξουν μέχρι το τέλος αυτού του «μαραθωνίου» μέχρι τις αρχές Απριλίου για να εξασφαλίσουν την πρόκριση στα προημιτελικά.

Οι αποστάσεις δυναμικότητας έχουν μικρύνει αισθητά, μεταξύ των ομάδων που χαρακτηριζόντουσαν ως φαβορί, όχι μόνο μέχρι τους 8, αλλά και για το φάιναλ φορ, με αυτές που φιλοδοξούν να «σπάσουν» τον «σκληρό πυρήνα» της Ευρωλίγκα. Ύστερα, όμως, από 6 αγωνιστικές ούτε οι διάσημες ομάδες και «θαμώνες» των φάιναλ φορ, νιώθουν σίγουρες για την πρόκριση, αλλά και οι...αμφισβητίες τους έχουν, προς το παρόν, καταφέρει μόνο να μην είναι κομπάρσοι στους ομίλους, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, με το «καλημέρα» του Τοπ-16.

Στην νέα αρχή που ουσιαστικά έκαναν και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, στην προτελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου, επιβάλλεται να μην γνωρίσουν άλλη ήττα στις έδρες τους, μετά απ’ αυτή που γνώρισαν από την Μπάμπεργκ και τον Ερυθρό Αστέρα, αντίστοιχα. Αν, μάλιστα, «κλείσουν» τον πρώτο γύρο με θετικό πρόσημο στην βαθμολογία (4 νίκες-3 ήττες) θα έχουν ανακάμψει πλήρως. Η διαφορά των «αιωνίων» είναι ο βαθμός δυσκολίας που είχαν εξ’ αρχής, με τον Παναθηναϊκό να έχει μεγαλύτερα περιθώρια απωλειών, ενώ ο Ολυμπιακός κάθε ήττα μπορεί να μετρήσει και...διπλά. Ειδικά, αυτή που γνώρισε από την Ζαλγκίρις και μακάρι να μην αποδειχτεί στην μελλοντική πορεία του. Γιατί, εκείνη η ήττα στο Κάουνας, πρέπει να ισοφαριστεί με ένα μεγάλο «διπλό» στην Μόσχα (την επόμενη αγωνιστική) ή στην Βαρκελώνη (την μέθεπομενη). Δεν είναι, πάντως, κάτι ανέφικτο. Κάθε άλλο, μάλιστα, στην Καταλωνία.

Στον δεύτερο γύρο του Τοπ-16, ο Παναθηναϊκός θα παίξει 3 αγώνες στο ΟΑΚΑ, υποδεχόμενος την Φενέρ, την Λοκομοτίβ και την Τσεντεβίτα, ενώ θα είναι φιλοξενούμενος από την Μάλαγα, τον Ερυθρό Αστέρα, την Νταρουσάφακα και την Εφές. Αν το βαθμολογικό κριτήριο της πρόκρισης είναι οι 7-8 νίκες, οι «πράσινοι» εφόσον επικρατήσουν στα δυο ντέρμπι-φωτιά με τις ομάδες του Ομπράντοβιτς και του Μπαρτζώκα (για τους Κροάτες δεν γίνεται συζήτηση), θα αναζητήσουν μια ή ακόμα και δυο νίκες, εκτός έδρας. Που μπορεί να «σπάσουν» ευκολότερα αντίπαλη έδρα; Στην Μάλαγα, αν η ομάδα της Ανδαλουσίας έχει χάσει το «τρένο» και στην Τουρκία, με την Νταρουσάφακα.

Ο Ολυμπιακός θα παίξει στο ΣΕΦ με την Λαμποράλ, την Ρεάλ, την Ζαλγκίρις και την ΤΣΣΚΑ, ενώ εκτός έδρας την περιμένουν η Μπαρτσελόνα, η Μπάμπεργκ και η Χίμκι. Τέσσερις νίκες στο ΣΕΦ, είναι...αδιαπραγμάτευτες, ακόμα κι αν κάνει άσχημη αρχή, όπως στο παιχνίδι με την Χίμκι. Απέδειξε ότι έχει στο DNA του, την ανατροπή και είναι «εφτάψυχος». Αν, ο Ολυμπιακός «πετάξει» εκτός διεκδίκησης της πρόκρισης και την Μπαρτσελόνα, νικώντας την στο «Παλάου Μπλάου Γκράνα», αλλά και πάρει ρεβάνς στο Μπάμπεργκ, ως οφείλει στον...εαυτό του για την υποτίμηση στον πρώτο αγώνα, μπορεί να εξαφαλίσει και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Πως μπορούν να έχουν και οι δυο να διατηρηθούν σε τροχιά πρόκρισης; Αν οι συμπαίκτες του Διαμαντίδη και του Σπανούλη, Έλληνες και ξένοι, αλλά και οι προπονητές τους, Σφαιρόπουλος και Τζόρτεβιτς, αποδείξουν ότι τα δυο «τοτέμ» δεν γίνεται να συνεχίζουν να είναι το «βαρόμετρο» της ομαδικής απόδοσης τους. Το «φωνάζουν» και το δείχνουν οι περισσότεροι αντίπαλοι τους. Να μάθουν να «γυρίζουν» παιχνίδια, όπως έγινε στο 3ο δεκάλεπτο με την Χίμκι και να νικούν, σε κάθε αγώνα που είτε ο Διαμαντίδης και ο Σπανούλης δεν αποδίδουν στο γνώριμο επίπεδο τους, είτε γιατί η αντίπαλη άμυνα τους έχει πετύχει τον εγκλωβισμό τους στην εκτέλεση και στην δημιουργία.

Είναι υποχρέωση των άλλων 11 παικτών και των προπονητών τους, να κρατήσουν ανοιχτά τα...μαγαζιά, κι ας «λείπουν» τα «αφεντικά» τους.