Γιατί καθυστερεί η ανακοίνωση του προπονητή


Δύο μήνες πέρασαν από τότε που η Ελλάδα εξασφάλισε την περιβόητη «wild card» της FIBA για το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, αλλά ακόμη η Εθνική ομάδα δεν γνωρίζει με ποιον προπονητή θα πορευθεί.

Ο εκλεκτός του Γιώργου Βασιλακόπουλου, Αντρέα Τρινκιέρι, μετατράπηκε σε «αποδιοπομπαίο τράγο» μετά την αποτυχία στο Ευρωμπάσκετ  της Σλοβενίας.
Όμως ο «ομφάλιος λώρος» με τον Ιταλό δεν έχει κοπεί και για το «τι μέλλει γενέσθαι», ο ίδιος τόνισε πρόσφατα σε Γιουγκοσλαβική εφημερίδα ότι «έχω συμβόλαιο με την Ελλάδα».
Έτσι θέλει να πιστεύει και το δίκιο είναι με το μέρος του, αφού καμία επαφή δεν είχε με την  Ομοσπονδία όλο αυτό τον καιρό, ώστε να γνωρίζει επίσημα τις διαθέσεις της. Μάλιστα, ούτε ο ίδιος, ενόχλησε όλο αυτό το διάστημα την ΕΟΚ, προκειμένου να εισπράξει το συμφωνηθέν ποσό για τα δεδουλευμένα του. Δικαιολογημένα να θεωρεί εαυτόν προπονητή της Εθνικής Ελλάδας, ακόμη και τώρα.
Συνεπώς, το θέμα Τρινκιέρι είναι ανοικτό για την Ομοσπονδία και ενδεχομένως να είναι και το «αγκάθι» για την κωλυσιεργία που παρατηρείται. Πώς ν’ ανακοινωθεί το όνομα οποιουδήποτε άλλου προπονητή, χωρίς προηγουμένως να μην ενημερωθεί ο Τρινκιέρι για τη λύση της συνεργασίας;
Φυσιολογική θα θεωρηθεί  οποιαδήποτε αντίδραση και αξίωση από την πλευρά του.
Είναι έμπειρος ο Γ. Βασιλακόπουλος για να μην πέσει σε μία παγίδα που θα τον εκθέσει. Τα περί Γιαννάκη, Κατσικάρη και λοιπών υποψηφίων που ακούγονται κατά καιρούς, έχουν να κάνουν με εικασίες των δημοσιογράφων και επ’ ουδενί με τις σκέψεις του προέδρου της ΕΟΚ, ο οποίος τηρεί «σιγή ιχθύος». Γιατί εκτός από την εκκρεμότητα στο θέμα Τρινκιέρι, υπάρχει στην Ομοσπονδία  και η οικονομική στενότητα που δεν επιτρέπει άνεση στις επιλογές.
Ο χρόνος όμως περνάει και επείγει η λύση στο  θέμα του προπονητή της Εθνικής ομάδας. Αν λάβουμε υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Βασιλακόπουλου «το Πάσχα θα έχουμε προπονητή», τότε είμαστε πολύ κοντά στην πολυπόθητη ανακοίνωση.
Το ίδιο είχε εξαγγείλει και τον Νοέμβριο του 2012 «…την  Πρωτοχρονιά θα έχουμε προπονητή» και όντως με την είσοδο του 2013 έκανε την έκπληξη με την ανακοίνωση του «Ευρωπαίου» Τρινκιέρι.
Έτσι ομιχλώδες όπως παραμένει το σκηνικό (Τρινκιέρι, οικονομικό, επιλογές), λογικό είναι ο πρόεδρος της ΕΟΚ να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ώστε να μην τα κάψει, αν κάτι πάει στραβά. Μπορεί να έχει βολιδοσκοπήσει τον Φώτη Κατσικάρη,  αλλά στο μυαλό του ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες σκέψεις.
Ακόμη και στην περίπτωση να καταλήξει στον Παναγιώτη Γιαννάκη, δεν είναι αφελής να τον θεωρεί (αν ναυαγήσουν οι άλλες προσπάθειές του), ως  εναλλακτική λύση. Θα είναι χαμένη υπόθεση να στραφεί εκ των υστέρων στον πιο πετυχημένο προπονητή της Εθνικής ομάδας. Κι αυτό το ξέρει καλά ο Γ. Βασιλακόπουλος.
ΥΓ. Το πρωτοπριλιάτικο του «basketnews.gr» περί συμφωνίας της ΕΟΚ με τον Τρινκιέρι, κρατείστε το κάπου στην άκρη, μήπως και βγει αληθινό τελικά. Άλλωστε ο Ιταλός είναι η πιο οικονομική λύση, έχει να «λαμβάνειν» και όσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, δεν αποκλείεται να του δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία. Πόσω δε μάλλον αν ο Τρινκιέρι αποδειχθεί σκληρός διαπραγματευτής και εμμένει στους όρους του συμβολαίου του. Μεθερμηνευόμενο σε επιπλέον χάσιμο πολύτιμου χρόνου.