Του έχει πάρει τον... αέρα!

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση! Απ’ ότι φαίνεται η Μπαρτσελόνα δεν είναι η ομάδα που… ταιριάζει στον Παναθηναϊκό, κάτι που φαίνεται και από τη γλώσσα των αριθμών.

Πρώτον είναι η μοναδική ομάδα που έχει αναγκάσει τους «πράσινους» στις δύο εντός έδρας ήττες του τη φετινή σεζόν. Η μοναδική ομάδα που έχει καταφέρει να ρίξει το… κάστρο του ΟΑΚΑ. Από εκεί και πέρα μετράει οκτώ σερί νίκες στα μεταξύ τους ματς (τέσσερις φέτος!!) με αποκορύφωμα το 81-77 το βράδυ της Πέμπτης!

Μια ήττα για τον Παναθηναϊκό, ικανή να τους «ψαλιδίσει» στο έπακρο τις ελπίδες για τη δεύτερη θέση του ομίλου, όπερ και σημαίνει το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Ενδεχομένως να τεθεί και σε αμφιβολία η υπόθεση της πρόκρισης αφού η Αλμπα βρίσκεται μόνο μία νίκη πίσω από τον Παναθηναϊκό, αν και η ελληνική ομάδα έχει το πλεονέκτημα της εκτός έδρας νίκης στο Βερολίνο ενώ την περιμένει και στο ΟΑΚΑ.

Το σίγουρο είναι ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού έχασαν μια τεράστια ευκαιρία για πλησιάσουν τη δεύτερη θέση (σ.σ. μετά και την ήττα της Μακάμπι στο Βελιγράδι) και πρέπει να έρθουν τα πάνω-κάτω για να κερδίσουν το αβαντάζ της έδρας ενόψει των προημιτελικών. Οι λόγοι; Αφενός προδόθηκαν από τα λάθη τους (και μάλιστα σε κρίσιμα σημεία), την κακή άμυνα του δευτέρου (κυρίως) δεκαλέπτου και αφετέρου βρήκαν το μπελά τους από τρεις παίκτες που βγήκαν από τη… ναφθαλίνη!

Αν και δεν πραγματοποιεί τη καλύτερη σεζόν της καριέρας του, ο Τζάστιν Ντόελμαν θυμήθηκε σε αυτό το ματς τον καλό του εαυτό από τα περσινά ματς της Βαλένθια, ενώ ο Κάρλος Ναβάρο ήταν ο x-factor που κρατούσε την ομάδα του «ζωντανή» τις στιγμές που ο Παναθηναϊκός έδειχνε να ελέγχει το ματς. Ακόμα και έτσι ο Παναθηναϊκός έφτασε κοντά σε μια σημαντική νίκη χάρη στους Διαμαντίδη και Γκιστ οι οποίοι «γύρισαν» το ματς σε άμυνα και επίθεση. Όμως με το σκορ στο 74-77 ο Νέλσον υπέπεσε σε τραγικό λάθος στα 13’’ πριν από το τέλος και έδωσε την ευκαιρία στη Μπαρτσελόνα να φύγει με το… μισό πλεονέκτημα έδρας από το ΟΑΚΑ.

Οι φιλοξενούμενοι απέκτησαν το μομέντουμ του αγώνα στο τελευταίο τρίλεπτο της δεύτερης περιόδου. Μέχρι εκείνο το σημείο ο Παναθηναϊκός έλεγχε το παιχνίδι, το είχε φέρει στα μέτρα τους, έχοντας… περιορίσει τη φροντ λάιν της Μπαρτσελόνα που αποτελεί και το δυνατό της σημείο. Όχι όμως και τον γερόλυκο Ναβάρο, ο οποίος ήταν εκείνος που κρατούσε τους «μπλαουγκράνα» στο ματς και δεν άφηνε τον Παναθηναϊκό να ξεφύγει στο σκορ. Αν και θα μπορούσε έχουν προηγηθεί με 18-11 στο 7’ και με 21-16 στο πρώτο δεκάλεπτο.

Αυτό ήταν και το σημείο που «χτυπούσε» τους Καταλανούς μέσα από το «ζωγραφιστό» έχοντας 6/9 δίποντα κάτω από το καλάθι και τον Μπατίστ να φτάνει στους 8 πόντους μέχρι εκείνο το σημείο. Βέβαια ο Πασκουάλ βρήκε τις λύσεις στην άμυνα και σταμάτησε την εύκολη πάσα στη ρακέτα, ενώ συνέχισε με τον ίδιο –πετυχημένο- τρόπο και στην επίθεση. Μόνο που αυτή τη φορά τα 1/4 δίποντα της Μπαρτσελόνα από το «ζωγραφιστό» έγιναν 7/10, όπερ και σημαίνει 6/6 στο δεύτερο δεκάλεπτο!!!

Η μεγαλύτερη ζημιά έγινε από τον Σατοράνσκι που πέρναγε τη μπάλα και από την τρύπα της βελόνας έχοντας 6 ασίστ σε αυτό το διάστημα. Οι Τόμιτς και Πλάις ανέβασαν τα στατιστικά τους, ενώ ο Αμπρίνες αποδείχθηκε ο x-factor για το 12-0 της Μπαρτσελόνα στο τελευταίο τρίλεπτο. Το 32-30 για τον Παναθηναϊκό μετατράπηκε 32-42 σε χρόνο… dt, αν και οι «πράσινοι» είχαν σοβαρά –και ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ- παράπονα από τη διαιτησία των Λαμόνικα, Πατέρνικο και Κόλιενσιτς οι οποίοι δεν σφύριζαν με τα ίδια μέτρα και σταθμά. Πόσω μάλλον… έδρα!

Τα δεκάλεπτα: 21-16, 32-42, 52-57, 77-81

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάνοβιτς): Σλότερ 9(3), Γιάνκοβιτς, Φώτσης 9, Νέλσον 7, Παππάς 6, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 12(2/2τρ., 6ασ.), Γκιστ 14(2), Μπατίστα 16(9ριμπ.), Μπλουμς, Λαουάλ 4.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πασκουάλ): Ντόελμαν 21(3), Χουέρτας 2, Αμπρίνες 9(1), Ναβάρο 17(4), Σατοράνσκι 7(1), Πλάις 15, Τόμας 2, Ολεσον, Νάχμπαρ, Τόμιτς 8.