Παιχνίδια με τη φωτιά

neptunas-olympiakos-lafagioet

Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε τον οίστρο του Σπανούλη και λίγη τύχη στο τέλος για να νικήσει την αδύναμη Νεπτούνας στην παράταση (85-81), ωστόσο πρέπει να προβληματιστεί από την εμφάνισή του.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε νωθρά και κάνοντας πολλά λάθη, δίνοντας τη δυνατότητα στη Νεπτούνας να πάρει ένα μικρό προβάδισμα (12-9 στο 6'). Σιγά σιγά πάντως μπήκε στο πνεύμα του παιχνιδιού. Ο Λαφαγιέτ βοήθησε πολύ αμυντικά και Σπανούλης ξύπνησε από λήθαργό του και πήρε το όπλο του με αποτέλεσμα οι "ερυθρόλευκοι" να περάσουν μπροστά. Και καθώς ο Σλούκας στην περιφέρεια και ο Πετγουέι κάτω από τα καλάθια έδωσαν λύσεις, στο 12' είχε ολοκληρώσει ένα σερί 18-5, με το οποίο προηγήθηκε 27-17.

Στη συνέχεια η επιθετική παραγωγικότητα του Ολυμπιακού έπεσε, παρ' όλα αυτά η απειρία και η τραγική αστοχία των γηπεδούχων δεν τους επέτρεψε τίποτα περισσότερο από το να πλησιάσουν 25-31 στο 16'. Σε εκείνο το σημείο Αγραβάνης και Λοτζέσκι με μακρινά σουτ ανέβασαν εκ νέου τη διαφορά στους 10 (26-36, 17'). Και ο Βασίλης Σπανούλης με λέι απ στην εκπνπή διαμόρφωσε το 30-38 του ημιχρόνου.

Με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους η Νεπτούνας ευστόχησε στο πρώτο της τρίποντο, με τον Γκαϊλιους. Ο Λιθουανός γκαρντ, μαζί με τον Σακούρ έβαλαν τους γηπεδούχους ξανα στο παιχνίδι μειώνοντας 38-37 στο 22', καθώς ο Ολυμπιακός είχε ξεκινήσει ξανά νωθρά. Το τάιμ άουτ του Τόμιτς συνέφερε κάπως τους παίκτες και με τη βοήθεια του Ντάνστον, αλλά και ένα τρίποντο του Σπανούλη η διαφορά ανέβηκα ξανα στους 7 (39-46, 24').

Ήταν ωστόσο εμφανές ότι οι Λιθουανοί είχαν βρει το χέρι τους από τη γραμμή του τριπόντου (απ' όπου στο πρώτο μέρος είχαν 0/10). Ζαβάτσκας και Γκαϊλιους ήταν εύστοχοι και καθώς ο Ολυμπιακός πελάγωσε ξανά επιθετικά, η Νεπτούνας  πέρασε μπροστά με 47-46 στο 26'. Το παιχνίδι είχε γίνει ντέρμπι και παρά το μεγάλο τρίποντο του Σλούκα λίγο πριν από τη λήξη του δεκαλέπτου, η περίοδος έληξε ισόπαλη 55-55.

Ο Βασίλης Σπανούλης με δύσκολη προσπάθεια έβαλε μπροστά στο σκορ τον Ολυμπιακό, όμως η συνέχεια ανήκε στους γηπεδούχους. Με καλή άμυνα στα πικ εν ρολ της ελληνικής ομάδας και με τον Μαζέικα να σκοράρει η Νεπτούνας προηγήθηκε με 63-58 στο 34' και έδειχνε να ελέγχει το παιχνίδι, ακόμα κι όταν ο Σλούκας μαζί με τον Σπανούλη προσπάθησαν να κάνουν κάτι για τον Ολυμπιακό.

Οι Λιθουανοί προηγήθηκαν με 70-65 στο 36', αλλά η απειρία και ο υπέρμετρος ενθουσιασμός τους πρόδωσαν. Δεν φρόντισαν να παίξουν με το ρολόι, έτσι ο Ολυμπιακός κατάφερε να επιστρέψει και με τρίποντο του Σπανούλη 1'.48''πριν από το τέλος ισοφάρισε 72-72. Ο Ντάνστον με δύο βολές ισοφάρισε ξανά ένα λεπό πριν από το τέλος και ο Σπανούλης έβαλε και πάλι μπροστά τον Ολυμπιακό (76-74) 38'' πριν από τη λήξη πάλι με δύο βολές. Όμως στην τελευταία κατοχή της Νεπτούνας η καλή άμυνα πάνω στον Ζαβάτσκας δεν είχε αποτέλεσμα, διότι ο Λιθουανός πήρε το επιθετικό ριμπάουτ μετά το δικό του χαμένο σουτ και 18'' πριν από τη λήξη ισοφάρισε 76-76. Σκορ που έμελλε να είναι το τελικό της κανονικής διάρκρειας, αφού η τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού ήταν... πλημμύρα και θα έπρεπε να είναι πολύ τυχερός για να πάρει τη νίκη με τρίποντο του... Ντάνστον!

Στην παράταση ο Σπανούλης, εκτός του ότι έγινε ο πέμπτος καλύτερος σκόρερ στην ιστορία της Ευρωλίγκας, το πήρε προσωπικά και έδωσε τις λύσεις εκείνες που χρειάζονταν για να εδραώσει το προβάδισμά του ο Ολυμπιακός. Όμως ελλείψει άλλης επιθετικής λύσης, οι "ερυθρόλευκοι" δεν μπορούσαν να "καθαρίσουν" το παιχνίδι και έπαιζαν με τη φωτιά. Ο Πετγουέι έχασε ένα κρίσιμο τρίποντο και ο ο Σακούρ με κάρφωμα 51'' πριν το τέλος μείωσε σε 80-81, ενώ στη συνέχεια ο Σπανούλης έχασε κι αυτός μια βολή, που θα μπορούσε να αποβεί καθοριστική. Διότι στη συνέχεια ο Σακούρ κέρδισε φάουλ μετά από κακή άμυνα του Ολυμπιακού, ωστόσο 5'' πριν από τη λήξη έχασε μία βολή και την ευκαιρία να ισοφαρίσει και να στείλει το παιχνίδι σε νέα παράταση. Ο Πέτγουεϊ πήρε το ριμπάουντ και αφού κέρδισε κι αυτός με τη σειρά του βολές, ουσιαστικά "καθάρισε". Ο Ολυμπιακός νίκησε με 85-81, αλλά η εμφάνισή του ήταν και πάλι προβληματική.

Τα δεκάλεπτα: 15-17, 30-38, 55-55, 76-76. 81-85.

ΝΕΠΤΟΥΝΑΣ: Μαζέικα 11 (1), Γκιρτζιούνας 4, Σίνιτσα, Ντίμσα 5, Γκαΐλιους 16 (2), Γκαλντίκας 13, Σακούρ 13, Ζαβάτσκας 14 (2), Βασίλιους, Μπουτκεβίτσιους 5.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πέτγουεϊ 9 (1), Χάντερ, Ντάνστον 10, Σπανούλης 34 (6τρ., 7ασ.), Σλούκας 13 (2), Αγραβάνης 6 (1), Μάντζαρης, Καββαδάς, Λαφαγιέτ 3 (1), Λοτζέσκι 10 (2).