Ενιαία ευρωπαϊκη λίγκα

bertomeu sef

Λίγο πριν από το τζάμπολ της φετινής Ευρωλίγκας ο Τζόρντι Μπερτομέου έδωσε συνέντευξη και μίλησε για τη διαδικασία μετρατροπής της διοργάνωσης σε ενιαία λίγκα.

"Ο κυριότερος στόχος είναι ο ίδιος από όταν δημιουργήθηκε η Ευρωλίγκα", δήλωσε ο Μπερτομέου. "Να γίνει, δηλαδή, μία αληθινή ευρωπαϊκή λίγκα. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε υιοθετήσει αρκετές αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης κι όλες ήταν συνεπείς προς αυτόν τον στόχο. Περισσότερα παιχνίδια στην κρίσιμη φάση της διοργάνωσης και μεγαλύτερη σύνδεση ανάμεσα στην Ευρωλίγκα και το Eurocup. Αυτή τη στιγμή έχουμε συμφωνήσει με τους συλλόγους και τα πρωταθλήματα, ώστε να προχωρήσουμε στην τελική δομή της Ευρωλίγκας, η οποία θα είναι μία πυραμίδα με την Ευρωλίγκα στην κορυφή.

θα ακολουθούν το Eurocup και τα εγχώρια πρωταθλήματα και θα βασίζεται στην προώθηση και τον υποβιβασμό μεταξύ τους. Βασικά, πρόκειται να δημιουργήσουμε το κλασικό μοντέλο που ακολουθούν οι περισσότερες χώρες στα πρωταθλήματά τους και τα περισσότερα αθλήματα σε διεθνές επίπεδο. Ακόμα και αν η τελική συμφωνία επιτευχθεί σχετικά με το σύστημα, οι λεπτομέρειες δεν έχουν καθοριστεί ακόμα. Σε αυτή τη σεζόν θα αφιερώσουμε περισσότερη προσπάθεια για τον σαφή προσδιορισμό του μοντέλου, ώστε να το παρουσιάσουμε με κάθε λεπτομέρεια στους συλλόγους και τα πρωταθλήματα", είπε ο Μπερτομέου και συνέχισε.

"Για την μετάβαση σε αυτό το μοντέλο θα κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις για τη σεζόν 2015-16, η οποία θα επηρεάσει ουσιαστικά τα κριτήρια χορήγησης των αδειών των ομάδων". Ο Μπερτομέου παραδέχτηκε ότι το σύστημα χορήγησης αδειών ήταν προβληματικό για όσες ομάδες δεν είχαν συμβόλαιο τύπου Α': "Πιστεύουμε ότι η σημερινή δομή είναι αρκετά περίπλοκη στην κατανόησή της από τους οπαδούς και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και για τους συλλόγους μας. Η δυναμική του συστήματος της χώρας, παρά το γεγονός ότι χρησίμευε για να αυξηθεί ο αριθμός των χωρών που πήραν ευκαιρίες να συμμετέχουν στις διοργανώσεις μας, ήταν μερικές φορές δύσκολο να κατανοηθεί από τους οπαδούς.

Ως προς το ποιες ομάδες θα έπαιρναν την άδεια για να αγωνιστούν στην Ευρωλίγκα, ιδιαίτερα όταν σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό εξαρτιόταν και από τι θα συνέβαινε στις λίγκες των άλλων χωρών. Αυτό δεν ήταν καλό και αποφασίσαμε να βρούμε μία λύση που θα το απλοποιήσει".

Ακόμα, η απόλυτη δομή του πρωταθλήματος δεν έχει ένα καθορισμένο χρονικό περιθώριο, ακόμα αν και η ιδέα φαίνεται να είναι απλή: “Οι πρώτες ομάδες από το Eurocup θα πηγαίνουν στην Ευρωλίγκα και οι τελευταίες ομάδες της Ευρωλίγκα θα πηγαίνουν στο Eurocup. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τις εγχώριες λίγκες και το Εurocup. Αυτό είναι ένα σύστημα που δουλεύει για δεκαετίες σε όλες τις χώρες, επομένως θα είναι πολύ εύκολο στην κατανόησή του από τους οπαδούς. Από την άλλη πλευρά, μετά από δύο σεζόν προσαρμογής στους κανόνες του Financial Fairplay, που εγκρίθηκαν, από την επόμενη σεζόν – σεζόν 2015-16 – αυτοί οι κανόνες θα εφαρμόζονται και θα παρέχουν προοδευτικά μεγαλύτερη ομοιομορφία".