Κατάρρευση και βαριά ήττα για τον ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ ήλπιζε σε μια σπουδαία νίκη στο Νόβγκοροντ, τελικώς όμως η αναμέτρηση με τη Νιζνί εξελίχθησε σε εφιάλτη. Η ελληνική ομάδα γνώρισε βαριά ήττα με 87-53, πληρώνοντας την συνολική κατάρρευσή της στη τελευταία περίοδο όπου δέχθηκε επιμέρους σκορ 32-11!


Μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία του παιχνιδιού, αν μη τι άλλο, αποδεικνύουν τους λόγους της βαριάς ήττας του Δικεφάλου. Η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου σούταρε με τραγικά ποσοστά ευστοχίας και για να ακριβολογούμε, τελείωσε το παιχνίδι με 13/41 δίποντα και 2/11 τρίποντα. Κι αυτά ενώ οι Ρώσοι τελείωσαν το παιχνίδι με ποσοστό 67% στα δίποντα και με 9/22 τρίποντα. Συν τοις άλλοις, ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να βγάλει πόντους στο transition (… παρότι είχε τις ευκαιρίες), ενώ είχε σαφέστατο πρόβλημα εκτέλεσης στο σετ παιχνίδι. Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, όταν έφθασε σε κοντινή απόσταση (43-37, 26’), οι διαιτητές μέτρησαν ένα καλάθι από καθαρά βήματα, έδωσαν και δύο τεχνικές ποινές εις βάρος της ελληνικής ομάδας με φυσικό επακόλουθο το -6 να γίνει -15 (52-37) σε δύο λεπτά.


Στο παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ ρίσκαρε από το ξεκίνημα, κλείνοντας τη ρακέτα του ώστε να αποφύγει τη ζημιά από το Μπρέζετς και δίνοντας περιφερειακά σουτ. Το ξεκίνημά του ήταν απογοητευτικό – πέτυχε το πρώτο του καλάθι έπειτα από 5 λεπτά στο παιχνίδι – με φυσικό επακόλουθο να βρεθεί από νωρίς πίσω στο σκορ (10-0 5’) αλλά και με 17-8 (8’). Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 19-12 και το επιπλέον πρόβλημα για τον ΠΑΟΚ ήταν τα δύο φάουλ του Γιώργου Μπόγρη. Η Νιζνί ανέβασε εκ νέου τη διαφορά στο +13 (26-13) στα μέσα τα 2ης περιόδου. Εκεί ο ΠΑΟΚ εφάρμοσε άμυνα ζώνης και με επιμέρους σκορ 17-11 μείωσε στο ημίχρονο σε 37-30. Ένα ξέσπασμα των Ρώσων και πιο συγκεκριμένα του Ντιόν Τόμπσον ανέβασε εκ νέου τη διαφορά (43-30, 22’), αλλά ο Δικέφαλος απάντησε με 7-0 σερί (43-37, 26’). 


Στη τελευταία περίοδο, ήρθε η κατάρρευση για τον ΠΑΟΚ. Μείωσε σε 55-44 (31’), αλλά η συνέχεια ήταν καταστροφική. Πανίν, Γκολοβίν και Κβοστόφ έβαλαν συνολικά πέντε τρίποντα απέναντι στην κάκιστη αντίδραση της περιφερειακής άμυνας του ΠΑΟΚ, με συνέπεια το σκορ να πάρει αυτές τις μεγάλες διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στα τελευταία εννιά λεπτά του αγώνα, η ελληνική ομάδα δέχθηκε επιμέρους σκορ 32-11.


Πλέον ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στη 3η θέση της βαθμολογίας με 8 βαθμούς, καθώς με 4-1 νίκες και 9 βαθμούς ισοβαθμούν στη πρώτη θέση οι Νιζνί, Χιμίκ. Η τελευταία – έστω και δύσκολα – επικράτησε της Μπουντούσνοστ με 84-76 στην Ουκρανία. Για τον ΠΑΟΚ, πολλά θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Ποντγκόριτσα, καθώς θα αντιμετωπίσει την Μπουντούσνοστ η οποία έχει επτά βαθμούς.