Άρης-ΚΑΟΔ και τα τέσσερα... ιτς

Η προϊστορία των αναμετρήσεων Άρη και ΚΑΟΔ δεν είναι τόσο πλούσια. Μια βουτιά στη… πρόσφατη ιστορία θα ανασύρει δύο αγώνες. Αυτόν που έγινε τη περασμένη σεζόν κι έναν ακόμη προ 12½ χρόνια. Όσο για τα κεντρικά πρόσωπα; Επί τούτου, δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Είναι ο νέος προπονητής του Άρη, αλλά και ο παρ’ ολίγον προπονητής του Άρη.


Αύριο (18/01) το απόγευμα ο Μίλαν Μίνιτς θα κάνει ντεμπούτο στη τεχνική ηγεσία των «κίτρινων» και μάλιστα στη… σωστή ώρα (6μμ.). Επικαλούμενος επιστημονική έρευνα, ο Μίνιτς θεωρεί ότι δύο είναι οι κατάλληλες ώρες για τη διεξαγωγή ενός αγώνα. Είτε 12 το μεσημέρι, είτε στις έξι το απόγευμα. Η επιχειρηματολογία του σχετίζεται με τις αντιδράσεις του οργανισμού πριν και μετά το φαγητό. Στις 12 ο παίκτης έχει χωνέψει το πρωινό και είναι σε φουλ ενέργεια, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και με την απογευματινή ώρα, μετά το μεσημεριανό. Γι’ αυτό (ενδεχομένως) οι Ισπανοί οριοθέτησαν τη Κυριακή ως η μέρα του μπάσκετ και οι αγώνες διεξάγονται τη 12η μεσημβρινή.


Ο Μίνιτς είχε συνεργαστεί με τον Νέναντ Μάρκοβιτς, στα χρόνια που ο νυν προπονητής του ΚΑΟΔ φόρτωνε τα αντίπαλα καλάθια. Λέγανε ότι ήταν ιδιόρρυθμος παίκτης, πάντα αγέλαστος, στην πραγματικότητα όμως είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός ψυχρού εκτελεστή. Κάποτε είχε βάλει 14 πόντους σε ένα ημίχρονο στο Παλέ και ο Άρης έχασε από τη Λιμόζ ενώ προηγήθηκε με 20 πόντους στο ημίχρονο και σημειώνοντας μόλις 10 στο δεύτερο. Τούτη η επίδοση παραμένει η χειρότερη στη σύγχρονη ιστορία του και πρόκειται για αγώνα της σεζόν 1998-99 για το Κύπελλο Σαπόρτα (σ. σ. Κυπελλούχων). Ο Μάρκοβιτς εντάσσεται στα κεντρικά πρόσωπα διότι, λίγο έλειψε να αναλάβει τη τεχνική ηγεσία του Άρη. Όταν ο Βαγγέλης Αγγέλου πήγε στη Κωνσταντινούπολη και ο Άρης διαπίστωσε ότι η περίπτωση του Δημήτρη Πρίφτη ήταν… mission impossible, αποτάθηκε στον Μαυροβούνιο προπονητή. Ο ΚΑΟΔ ζήτησε 25 χιλιάρικα για αρχή, λέγεται ότι μετά μείωσε τις απαιτήσεις τους, τελικά το deal δεν έγινε ποτέ.


Για να καταλήξουμε και στο τρίτο πρόσωπο που φιλοξενούμε στον τίτλο, τον Φράνκο Νάκιτς, θα πρέπει να γυρίσουμε τη μηχανή του χρόνου στο φθινόπωρο του 2001. Τότε που ο Άρης είχε ξεκινήσει με 0/5 στο πρωτάθλημα και ο αγώνας στη Δράμα με τον νεοφώτιστο ΚΑΟΔ ήταν κάτι σαν «do or die». Ο Στιβ Γιατζόγλου ήταν απελπισμένος, αλλά εκείνο το μεσημέρι το χέρι του Φράνκο Νάκιτς ήταν αλφάδι. 33 πόντοι με 14/15 βολές και 7/11 σουτ είχε και ο Άρης είχε αποδράσει με το σπουδαίο 89-95, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια των Λόθριτς, Άντρες Γκίμπερτ, αλλά και του δικού του Βλάντιμιρ Πέτροβιτς. Όσο για το δεύτερο παιχνίδι; Το περσινό. Η γκάφα του Μοχάμεντ Πάσαλιτς και η υπερβολική αυστηρότητα του Γκόντα είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει ο νικητής μέσα σε τρία δευτερόλεπτα, όπου ο ΚΑΟΔ πανηγύρισε μια ανέλπιστη νίκη, εκεί που ετοιμαζόταν να πάρει το (χρώματος) κίτρινο φύλλο αγώνα.