• ΑΕΚ
  • Posted

Το φάρμακο και ο στοχευμένος έλεγχος!

bonsuaggelakis

Ενα φάρμακο που παίρνει για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ADD, από το οποίο πάσχει, είναι σύμφωνα με τον Ποπς Μενσά Μπονσού ο λόγος για τον οποίο βρέθηκε ντοπέ. Πώς την... πάτησε σε έλεγχο, που ήταν στοχευμένος!

Ο Ποπς Μενσά Μπονσού έδωσε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τετάρτης προκειμένου να εξηγήσει το λόγο, για τον οποίον ανιχνεύθηκαν στο αίμα του αμφεταμίνες κατά τον έλεγχο που του έγινε μετά τον αγώνα της 18ης Απριλίου με τα Τρίκαλα.

"Θέλω να ενημερώσω όλο τον κόσμο ότι από την 1η Οκτωβρίου 2014, όσο ακόμη ήμουν στο καμπ των Ντένβερ Νάγκετς, επισκέφτηκα τον γιατρό μου. Μου συνέστησε να πάρω ένα φάρμακο που είναι εγκεκριμένο από τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων της Αμερικής, όπως επίσης από το ΝΒΑ. Ο γιατρός με εξέτασε και διέγνωσε ότι πάσχω από το σύνδρομο διάσπασης προσοχής (ADD) και μου συνέστησε να παίρνω το συγκεκριμένο φάρμακο για περιοδική χρήση", δηλωσε και πρόσθεσε:

"Αυτό το φάρμακο δεν με κάνει πιο δυνατό, πιο γρήγορο ή πιο αλτικό απ' ό,τι ήδη είμαι. Με βοηθάει να έχω ισορροπία και να συγκεντρώνομαι σαν ενα φυσιολογικό άτομο. Θέλω επίσης να επισημάνω πως αυτό το φάρμακο είναι απαραίτητο για να συγκεντρώμοναι στην καθημερινή μου λειτουργία, όπως να διαβάζω ένα βιβλίο, να κάνω babysitting στα παιδιά μου ή να βλέπω μία ταινία. Τίποτα από αυτά δεν έχει να κάνει με το μπάσκετ. Επιμένω πως αυτό το φάρμακο το χρησιμοποιούσα μόνο για την προσωπική μου ζωή. Ποτέ στην καριέρα μου δεν έχω βρεθεί θετικός σε ουσίες, ενώ έχω παίξει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο ΝΒΑ, σε Final Four και άλλες μεγάλες διοργανώσεις ανά τον κόσμο.

Είναι ατυχές που αυτή η ουσία δεν είναι εγκεκριμένη από κάποιες λίγκες στην Ευρώπη, ενώ είναι πολλοί οι αθλητές που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο. Η χρονιά που μας πέρασε είναι μία από τις καλύτερες της καριέρας μου. Νομίζω ότι είναι άδικο να υποβαθμίσουμε αυτό που έκανα ως αθλητής και αυτό που έκανε η ομάδα μου. Θέλω να πιστεύω πως η πίστη στο Θεό, η επιμονή και η σκληρή δουλειά που έκανα με έφερε ως εδώ. Το να τα ρίξουμε όλα σε αυτό το συγκεκριμένο φάρμακο είναι άδικο. Έχω ξοδέψει αρκετές ώρες μέσα στη σεζόν στο γυναστήριο για να κουβαλήσω την ομάδα στους ώμος μου. Δεν θα έκανα ποτέ κάτι να καταστρέψω αυτή τη σκληρή δουλειά".

Σε ερώτηση που του έγινε για τη φύση του φαρμάκου και τις αποδείξεις που έχει για να πείσει για το αντίθετο, τόνισε πως "έχω στα χέρια μου τη συνταγή και όλες τις αποδείξεις πως το φάρμακο είναι νόμιμο και ότι μπορείς να το πάρεις με συνταγή γιατρού από οποιοδήποτε φαρμακείο", ενώ σχολίασε πως "είναι η πρώτη φορά που είχα τέτοιο πρόβλημα στην καριέρα μου. Ποτέ δεν το χρησιμοποίησα για κάτι που αφορά το μπάσκετ. Το χρησιμοποιώ μόνο για προσωπική ανάγκη".

Όταν κλήθηκε να μιλήσει για το τι είναι το φάρμακο και κάθε πότε το παίρνει, είπε: "Υποτίθεται πως πρέπει να το παίρνεις κάθε δώδεκα ώρες. Εγώ όμως το παίρνω μόνο για να κάνω κάποια πράγματα στο σπίτι. Δεν το παίρνω ποτέ πριν από προπόνηση ή αγώνα", ενώ τέλος σε ερώτηση που του έγινε για το αν αυτό ευθύνεται για το γεγονός πως υπέστη αφυδάτωση στο φινάλε της χρονιάς, απάντησε:

"Προς το φινάλε της σεζόν, υπήρχαν τρεις εβδομάδες που δεν είχαμε αγώνες. Τότε ήταν που πέρασα αμέτρητες ώρες στο γήπεδο και το γυμναστήριο. Τις δύο φορές που πήγα στο νοσοκομείο είχε να κάνει με αφυδάτωση λόγω της σκληρής προπόνησης. Ερχόμουν κάθε μέρα στο γυμναστήριο για να βελτιωθώ. Εκμεταλλεύτηκα αυτό το διάστημα για να βελτιωθώ και να δουλέψω πιο σκληρά. Αυτό δεν έχει να κάνει με το φάρμακο". 

Δεν το δήλωσε από παρεξήγηση!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Basketnews, ο Ποπς Μενσά Μπονσού φαίνεται πως έχει πέσει θύμα μιας μεγάλης παρεξήγησης και τώρα καλείται να αποδείξει ότι... δεν είναι ελέφαντας, ενώ παράλληλα κινδυνεύει με μεγάλη τιμωρία, καθώς οι αμφεταμίνες είναι διεγερτική ουσία και η χρήση της όχι μόνο απαγορεύεται από τη WADA, αλλά επισείει και μεγάλες ποινές!

Ο Άγγλος σέντερ, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του, ήταν πεπεισμένος πως το φάρμακο (με την ονομασία Aderol) που έπαιρνε για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του ADD δεν επρόκειτο να του δημιουργήσει προβλήματα, αφού είναι εγεκριμένο στις ΗΠΑ και στο ΝΒΑ. Επιπλέον, όταν ήρθε στην Ελλάδα για να παίξει στην ΑΕΚ και στο πρώτο ντόπινγκ κοντρόλ στο οποίο υποβλήθηκε (όχι τον Δεκέμβριο που ήρθε, διότι τότε είχε απεργία το ΕΣΚΑΝ, αλλά τον Φεβρουάριο! Παρεμπιπτόντως, σε εκείνο τον έλεγχο ήταν καθαρός...), δήλωσε στο ΕΣΚΑΝ κανονικά και με εντυπωσιακές λεπτομέρειες όλα τα σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιεί και έχουν σχέση με την αθλητική δραστηριότητά του. Δεν δήλωσε, όμως, το συγκεκριμένο φάρμακο, διότι πολύ απλά πίστευε και εξακολουθεί να πιστεύει, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του άλλωστε, ότι δεν έχει καμία σχέση με το μπάσκετ! Δεν το έπαιρνε δηλαδή για να βελτιώσει τις επιδόσεις του στο γήπεδο, αλλά για να μπορεί να λειτουργήσει ως άνθρωπος και οικογενειάρχης στην καθημερινότητά του.

Πήρε, λοιπόν, αυτό το φάρμακο κάποια στιγμή πριν από τον αγώνα με τα Τρίκαλα (όχι την ίδια μέρα, όπως είπε ο ίδιος) και στον έλεγχο που του έγινε ανιχνεύθηκαν οι αμφεταμίνες, που περιέχονται σε αυτό. Και έμπλεξε...

Στοχευμένος έλεγχος!

Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει μία ακόμα λεπτομέρεια, που αλίευσε το Basketnews ψάχνοντας. Στον επίμαχο αγώνα της 18ης Απριλίου, η κλήρωση για την ανάδειξη των δύο παικτών της ΑΕΚ που θα περνούσαν μετά τη λήξη από έλεγχο ντόπινγκ έβγαλε τα ονόματα των Σαρικόπουλου και Ίνγκλις. Όχι του Μενσά Μπονσού! Παρ' όλα αυτά το συνεργείο του ΕΣΚΑΝ, που βρέθηκε στο ΟΑΚΑ, επέμεινε να υποβληθεί σε έλεγχο ο Άγγλος σέντερ, ο οποίος εν τέλει ελέγχθηκε αντί του Ίνγκλις. Είχε κάθε δικαίωμα να ζητήσει κάτι τέτοιο το ΕΣΚΑΝ. Όμως η αλήθεια είναι πως δεν αποτελεί τη συνήθη διαδικασία. Αυτό που γίνεται συνήθως είναι κλήρωση.

Τώρα, γιατί το ΕΣΚΑΝ επέμεινε να ελέγξει τον Μενσά Μπονσού, είναι άγνωστο. Είχε... έμπνευση; Είχε υποψίες; Είχε πληροφορίες; Ιδού η απορία...