• ΑΕΚ
  • Posted

Κρατάει μικρό καλάθι...

douvis aggelo

Γράφτηκαν πολλά, όμως η αίσθηση που υπάρχει στην πιάτσα είναι πως ο Μάκης Αγγελόπουλος δεν θα τινάξει την... μπάνκα της ΑΕΚ στον αέρα τη νέα σεζόν. Γίνεται λόγος για μετριοπαθές μπάτζετ χωρίς "βόμβες" και πρόθεση για μεγάλες υπερβάσεις.

Από εδώ δεν θα ακούσετε... πυροβολισμούς στον αέρα. Είμαστε κατά της βίας... γενικώς. Ονόματα δεν θα διαβάσετε, παρά μόνο αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο στην ΑΕΚ. Άλλωστε για να αρχίσουν οι επαφές για τη διαμόρφωση του ρόστερ της επόμενης χρονιάς, χρειάζεται να καθοριστεί το μπάτζετ. Πρώτα θα ληφθεί η απόφαση για τα χρήματα που θα επενδυθούν στην ομάδα και μετά αυτά θα αρχίσουν να δαπανώνται.

Το Basketnews, λοιπόν, ξεκίνησε από αυτό: ποιο θα είναι το μπάτζετ της ΑΕΚ την επόμενη σεζόν; Κάναμε μια μικρή έρευνα στην μπασκετική πιάτσα, αφού επισήμως από την ΚΑΕ ήταν δύσκολο να πάρουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα, και η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο Μάκης Αγγελόπουλος δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει... τρέλες. Το μπάτζετ που ετοιμάζει θα είναι καλό για τα σημερινά δεδομένα της Α1, αλλά σε καμία περίπτωση ανταγωνιστικό εκείνων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Το πιο βασικό, ωστόσο, είναι πως θα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τα έσοδα που θα μπορέσει να εξασφαλίσει η ΚΑΕ.

Με άλλα λόγια, ακούγεται ότι ο Αγγελόπουλος έχει διάθεση να βάλει από την τσέπη του για την ομάδα ένα ποσό που θα κινείται στο επίπεδο των 400.000 Ευρώ. Λίγο πάνω, λίγο κάτω, πάντως κάπου εκεί περίπου. Τα υπόλοιπα θα προέρχονται από τα πάσης φύσεως έσοδα (τηλεοπτικά, χορηγοί, εισιτήρια κλπ.). Όσο πιο μεγάλα είναι αυτά τα έσοδα, τόσο πιο μεγάλο θα είναι και το μπάτζετ. Με τις εκτιμήσεις, ωστόσο, που μπορούν να γίνουν το αγωνιστικό μπάτζετ της ΑΕΚ για την επόμενη σεζόν θα κινηθεί γύρω στο 1-1,5 εκ. Ευρώ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, που περιλαμβάνουν τη συμμετοχή στο Eurocup.

Το Eurocup θα βοηθήσει μεν την ΑΕΚ να ξαναχτίσει το ευρωπαϊκό προφίλ της, όμως είναι μια διοργάνωση που έχει σχεδόν μόνο έξοδα. Υπολογίζεται (μετριοπαθώς) ότι το μίνιμουμ κόστος για τη συμμετοχή σε αυτό ανέρχεται στα 150.000 Ευρώ, ενώ έσοδο από τους διοργανωτές δεν υπάρχει απολύτως κανένα, μηδέν! Ό,τι βγάλει η ομάδα από τα τηλεοπτικά, που στην ελληνική αγορά δύσκολα μπορεί να αποφέρουν πάνω από 100.000 Ευρώ, τα εισιτήρια και τους χορηγούς. Αλλά οι χορηγοί θα δώσουν για το Eurocup πολύ λιγότερα χρήματα απ' όσα θα έδιναν στην Ευρωλίγκα, ενώ και τα εισιτήρια θα είναι μειωμένα σε σχέση με την Ευρωλίγκα.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το Eurocup από οικονομικής άποψης είναι... φύρα και στην Α1 μπορείς να φτάσεις ψηλά δίχως να ξοδέψεις... καράβια με λεφτά, είναι απόλυτα λογική η σκέψη που φέρεται να κάνει ο επιχειρηματίας Μάκης Αγγελόπουλος για ένα μπάτζετ συγκρατημένο σε γενικές γραμμές.

Ζήσης και Μπουρούσης

Αν λοιπόν το μπάτζετ κινηθεί στο επίπεδο του 1-1,5 εκ. Ευρώ, τότε τα περισσότερα από τα ονόματα παικτών που έχουν γραφεί στον Τύπο τις τελευταίες μέρες μπορούν να θεωρηθούν όνειρα μιας ωραίας ανοιξιάτικης νύχτας. Κοινώς, δεν πρόκειται να έρθουν ποτέ. Αυτή η αίσθηση υπάρχει στην μπασκετική πιάτσα.

Λέγεται ότι ο Μάκης Αγγελόπουλος θα κάνει πράγματι μια κίνηση προς την πλευρά τόσο του Νίκου Ζήση όσο και του Γιάννη Μπουρούση, που άρχισαν τη σπουδαία καριέρα τους στην ΑΕΚ, όμως δεν θα... ξηλωθεί. Θα προσφέρει χρήματα πολύ λιγότερα από όσα παίρνουν αμφότεροι στις ομάδες που βρίσκονται τώρα και θα το κάνει περισσότερο ως υπόμνηση ότι η ΑΕΚ επέστρεψε στο προσκήνιο και για συμβολικούς λόγους. Άλλωστε κανείς από τους δύο δεν έχει εκφράσει ακόμα την πρόθεση να επιστρέψει από το εξωτερικό ή να αφήσει την Ευρωλίγκα κι αυτό ο Αγγελόπουλος το ξέρει.

Ο Ζήσης έλεγε πριν από λίγο καιρό σε άνθρωπο του περιβάλλοντός του ότι θα γυρίσει στην Ελλάδα μόνο αν δεν βρει καμία άλλη δουλειά στο εξωτερικό. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν χάνει ευκαιρία να εκφράζει την εκτίμησή του σε αυτόν, επομένως η πόρτα της Φενερμπαχτσέ παραμένει ανοικτή. Συν τοις άλλοις για τον Ζήση λέγεται πως είναι πολύ ελκυστική η προοπτική να αγωνιστεί μαζί με τον κολλητό του, Βασίλη Σπανούλη. Κι αυτό μπορεί να συμβεί, εφόσον φύγει ο Σλούκας από τον Ολυμπιακό και οι "ερυθρόλευκοι" αναζητήσουν τον αντικαταστάτη του. Ο Ζήσης έτσι κι αλλιώς τους απασχολεί εδώ και μερικά χρόνια και είναι βέβαιο πως μπορούν να τον πληρώσουν καλύτερα από την ΑΕΚ.

Ο Μπουρούσης έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι δεν θέλει να γυρίσει ακόμα στην Ελλάδα. Περνάει πολύ καλά στη Μαδρίτη, όπου, όπως λέει, τον σέβονται και τους σέβεται, έχει συμβόλαιο για ακόμα ένα χρόνο με τη Ρεάλ και ακόμα κι αν για κάποιο λόγο φύγει, είναι δεδομένο ότι μπορεί να βρει στην Ευρωλίγκα το περίπου ένα εκατομμύριο που παίρνει σήμερα. Άρα η ΑΕΚ δεν μπορεί να τον διεκδικήσει.

Οι ξένοι

Με το μπάτζετ στο 1-1,5 εκ. Ευρώ, είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Μαλίκ Χέρστον θα αποτελέσει παρελθόν. Ο Ντράγκαν Σάκοτα τον θέλει πολύ, αλλά ο Αμερικανός δεν πέφτει επ' ουδενί κάτω από τα 600 χιλιάρικα ετησίως και αυτά τα λεφτά δεν μπορεί να τα δώσει η ΑΕΚ.

Ο Μενσά Μπονσού ήταν έτσι κι αλλιώς "τελειωμένος", αλλά το ότι βρέθηκε ντοπαρισμένος διευκολύνει ακόμα περισσότερο το διαζύγιο μαζί του, ενώ και ο Καρλ Ίνγκλις θα φύγει, αφού από κάποια στιγμή και μετά "ξεφούσκωσε" και δεν μπόρεσε να βοηθήσει ανάλογα με τα χρήματα που επαιρνε. Ο Σκότι Ουίλμπεκιν θα είχε αρκετές πιθανότητες να μείνει, αλλά ο ίδιος έχει πει ότι θέλει να διεκδικήσει ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Θα πάει στα sumemr leagues στις ΗΠΑ, θα το παλέψει και όλο αυτό θα πάρει πολύ χρόνο και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ΑΕΚ θα θελήσει να τον περιμένει. Το αντίθετο μάλλον συμβαίνει...