Το Γαλατικό χωριό του ΠΑΟΚ ακόμη αντιστέκεται

paok panigi 1

Ο ΠΑΟΚ ακόμη αντιστέκεται. Όπως εκείνο το γνωστό μικρό γαλατικό χωριό. Κόντρα στα προβλήματα, στην έλλειψη οικονομικής σταθερότητας, κόντρα στις προβλέψεις που τον έδιναν μεγάλο αουτσάιντερ στην μάχη της τετράδας, κόντρα στις εκτιμήσεις που τον ήθελαν να διασύρεται φέτος στο Eurocup...

Η “μουτζούρα” της χρονιάς έγινε στο Κερατσίνι, ένας μεγάλος στόχος χάθηκε όμως η ζωή στο μικρό γαλάτικο χωριό συνεχίζεται. Η νίκη επί της ΑΕΚ (με επική ανατροπή) έδειξε πως το...λάδι δεν σώθηκε από το καντήλι του ΠΑΟΚ. Αυτή η επιτυχία βάζει την ομάδα ξανά σε τροχιά διεκδίκησης μιας υψηλής θέσης στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και ταυτόχρονα τονώνει την αυτοπεποίθηση της.

Και ποιος ξέρει; Κάποιοι από τους 4.000 οπαδούς που παρακολούθησαν αυτή την συγκλονιστική αναμέτρηση το απόγευμα του Σαββάτου ή κάποιοι από τις χιλιάδες φίλους του ΠΑΟΚ που είδαν το ματς από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες μπορεί με αφορμή αυτό το παιχνίδι να επανεξετάσουν την στάση τους απέναντι στην ομάδα προσερχόμενοι και σε λιγότερο εμπορικά παιχνίδια, δίνοντας της έτσι μια... δεύτερη ευκαιρία.

Γιατί κέρδισε ο ΠΑΟΚ την ΑΕΚ; Γιατί μετά το πρώτο 10άλεπτο βρήκε τρόπο να αντιμετωπίσει το παιχνίδι του Λουκά Μαυροκεφαλίδη. Μπορεί οι Χάτσερ και Βασιλειάδης να έβαλαν τα μεγάλα σουτ όμως ματσάρα έκανε ο Βαγγέλης Μαργαρίτης που άφησε και την ψυχή του στο παρκέ ματώνοντας στην άμυνα. Η ΑΕΚ επίσης δεν είχε αξιόπιστο πλέι μέικερ πίσω από την Κούπερ, ενώ οι παίκτες της έδειξαν να λυγίζουν (πρέπει να έγιναν πάνω από 6 λάθος πάσες στο τρίτο δεκάλεπτο) με την πρώτη δυσκολία. Όμως ειλικρινά τώρα: Πότε να προλάβει να γίνει ομάδα η ΑΕΚ όταν μέχρι πρότινος ανά βδομάδα άλλαζε παίκτες σαν τα πουκάμισα; Θέλει χρόνο.

Όχι, ούτε ο ΠΑΟΚ έγινε σούπερ ομάδα επειδή κέρδισε Λιμόζ και ΑΕΚ. Έχει αδυναμίες και θα έχει και μεταπτώσεις από παιχνίδι σε παιχνίδι γιατί δεν έχει βάθος στον πάγκο του.

Ο βασιλικός οίκος...Όλντενμπουργκ, ο μπίζνεσμαν πρόεδρος και η κόντρα με τους Γερμανούς

Και τώρα (Τρίτη 19/01 για την 3η αγωνιστική του Eurocup) η Όλντενμπουργκ για τον ΠΑΟΚ. Μια πόλη 160.000 κατοίκων περίπου που βρίσκεται στον Γερμανικό Βορρά στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας. Από τον οίκο του Όλντενμπουργκ (ήταν βασιλικός οίκος) προέρχονταν η πρώτη Βασίλισσα της Ελλάδος, η Βασίλισσα Αμαλία !

Για την ομάδα δεν έχουμε να πούμε πολλά. Έκανε την καλύτερη της χρονιά το 2008 όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα Γερμανίας ενώ την επόμενη χρονιά έπαιξε στην Ευρωλίγκα (ήταν σε όμιλο με τον Παναθηναικό). Χορηγός της τελευταία χρόνια είναι η EWE μια εταιρεία κολοσσός (με 9.000 εργαζομένους σε όλη την Γερμανία) που δραστηριοποιείται στον τομέα ενέργειας των τηλεπικοινωνιών της τεχνολογίας και των πληροφοριών. Πρόεδρος της ομάδας είναι o μπίζνεσμαν Hermann Schüller, ο οποίος την δεκεατία του 1970 είχε παίξει μπάσκετ στην Μπάγερν Μονάχου. Είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας SEMCO που ασχολείται με την παραγωγή γυαλιού. “Διαθέτουμε ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων που εξυπηρετούν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών”, έλεγε πρόσφατα σε συνέντευξη του.

Φέτος η Όλντενμπουργκ πέρασε στην φάση των “32” ως 4η από τον όμιλο της με 4 νίκες και 6 ήττες πίσω από Μπιλμπάο, Τρέντο και Ολίμπια. Προπονητής της είναι ο Βόσνιος Μλάντεν Ντρίτζεντσιτς που έχει πολιτογραφηθεί Γερμανός και μάλιστα εργάσθηκε και στην γερμανική ομοσπονδία μπάσκετ. Σκοράρουν 76,4 πόντους άνα ματς , δέχονται όμως και 82 π. στην άμυνα. Έχουν έξι Αμερικανούς παίκτες στο ρόστερ τους χωρίς να υπάρχει το μεγάλο αστέρι. Εκεί παίζει ο Βραζιλιάνος διεθνής πλέι μέικερ Σκοτ Ματσάντο, ο Σλοβένος Κλέμεν Πρέπελιτς κι ο Σέρβος Νεμάνια Αλεξάντροφ. Δεν αποτελεί την ομάδα φόβητρο και εφόσον ο ΠΑΟΚ μπει στο παιχνίδι πνευματικά έτοιμος όπως ήταν και στο ματς με την Λιμόζ θα φτάσει στον στόχο του.

Αυτές οι δυο αναμετρήσεις (μέσα έξω) με Όλντενμπουργκ θα κρίνουν πολλά στη μάχη της πρόκρισης για τον ΠΑΟΚ.