Ο χαμένος στόχος και ο κύκλος που έκλεισε τον Ιούνιο

paok apogoite

17 Ιουνίου 2015: Ο ΠΑΟΚ πανηγυρίζει μέσα στο  “Nick Galis Hall” την νίκη επί του Άρη στα πλέι οφς και κατακτά την 3η θέση για τρίτη φορά την τελευταία 5ετία. Είναι το επιστέγασμα μιας σκληρής προσπάθειας σε διοικητικό και αγωνιστικό επίπεδο.

Λίγους μήνες μετά ακολουθεί μια  ψυχρολουσία, μια αποκαρδιωτική εμφάνιση στο  Κερατσίνι, μια ντροπιαστική ήττα από τον Φάρο ένας τραγικός αποκλεισμός από τον τελικό κυπέλλου, η απώλεια μιας πρόκρισης που τόσο ανάγκη είχε το dna του στερημένου (από κούπες και τελικούς) Παοκτσή.

Η αδυναμία του Δικεφάλου να πετύχει το απόγευμα της Δευτέρας το αυτονόητο δεν αναιρεί τα κατορθώματα-γιατί τέτοια ήταν- της προηγούμενης 4αετίας.

 Η έλευση του Πρέλεβιτς στην ασπρόμαυρη ΚΑΕ, του εμβληματικού ηγέτη της ομάδας το 2011 σε μια στιγμή που ο ΠΑΟΚ πάλευε για να κρατηθεί ζωντανός, βοήθησε την ομάδα(εκμεταλλευόμενη και την υπαγωγή της στο άρθρο 99, με ενέργειες του απερχόμενου προέδρου Μιλτιάδη Κανώτα) να συμμαζέψει τα οικονομικά της. Αυτή η διοίκηση έπιασε το ταβάνι των δυνατοτήτων της, έκανε τον κύκλο της και πλέον αυτό που όλοι περιμένουν από τον Ιβάν Σαββίδη είναι να κάνει το μεγάλο βήμα.

Η σημαία του ΠΑΟΚ κρατήθηκε ψηλά

Με προσήλωση και συνέπεια στον κεντρικό στόχο, που ήταν η αποπληρωμή των παλιών χρεών ο Πρέλεβιτς κατάφερε με την συνδρομή πολύτιμων συνεργατών(Μαρκόπουλος, Σταυρόπουλος, Ζουρνατζίδης) να δημιουργήσει με το μικρότερο δυνατό κόστος ανταγωνιστικές ομάδες , κρατώντας την σημαία του ΠΑΟΚ ψηλά. Σήμερα ο Δικέφαλος του Βορρά έχει φτάσει στο σημείο να έχει εξοφλήσει περίπου το 90% των οφειλών που υπάγονταν στο άρθρο 99, ενώ στο αγωνιστικό η ομάδα βρέθηκε την τελευταία 4αετία να λαμβάνει μέρος σε προκριματικούς αγώνες της Euroleague, αναδείχθηκε σε 3η δύναμη του Ελληνικού μπάσκετ μετέχοντας στο Eurocup. Αυτό που δεν κατάφερε η διοίκηση Πρέλεβιτς ήταν να πείσει τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια(αυτό δείχνουν κάθε χρόνο τα νούμερα προσέλευσης στο Paok Sports Arena) και να προσελκύσει ένα μεγάλο επενδυτή.

Η συνταγή

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ είναι ίσως σήμερα η μοναδική ομάδα της Α1 που πορεύεται με υπηρεσιακή διοίκηση χωρίς μεγαλομέτοχο. Οι επιτυχίες του ΠΑΟΚ τα προηγούμενα χρόνια σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην ικανότητα των στελεχών της ΚΑΕ να δημιουργούν υπεραξία σε παίκτες οι οποίοι δέχονται να παίξουν με λίγα χρήματα γνωρίζοντας πως με μια καλή χρόνια θα εισπράξουν στο μέλλον πολλαπλάσια συμβόλαια.

Παράλληλα ο ΠΑΟΚ έδωσε  το κατάλληλο περιβάλλον σε ήδη φτασμένους παίκτες (Παπαδόπουλος, Πέιν, ΜακΓκραθ, Κάρτερ, Λάνγκφορντ, ακόμη κι ο Νίκος Παππάς κάποια στιγμή πέρασε από τον ΠΑΟΚ),που ήθελαν να επαναλανσάρουν το όνομα τους στο μπασκετικό χρηματιστήριο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κίνηση απόκτησης του Σχορτσιανίτη. Με αυτές τις συνθήκες (με την ομάδα να λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός “αποκατάστασης καριέρας”),φυσικά ο ΠΑΟΚ ούτε να κτίσει μπορεί, ούτε μακροπρόθεσμα πλάνα είναι σε θέση να εκτελέσει. Ως πότε όμως η ομάδα  θα ποντάρει στις ταχυδακτυλουργικές ικανότητες στελεχών της, βλέποντας τους φιλάθλους της στο γήπεδο διαρκώς να φυλλορροούν από την έλλειψη ενός μεγάλου οράματος;

Ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη από αιρετή διοίκηση και επενδυτή

Το φετινό κακό ξεκίνημα στην Α1 οφείλεται στην έλλειψη οικονομικής δυνατότητας για την δημιουργία ενός ρόστερ ικανού να ανταπεξέλθει στις διπλές υποχρεώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη και σε λάθη που έγιναν στον σχεδιασμό, κάτι φυσιολογικό εάν αναλογιστεί κανείς πως στις διαπραγματεύσεις του με μάνατζερς ο ΠΑΟΚ είναι μονίμως σε μειονεκτική θέση εξαιτίας της αδυναμίας του να πληρώσει την πραγματική αξία παικτών. Ο Πρέλεβιτς παραμένει ένα μεγάλο “κεφάλαιο” για τον ΠΑΟΚ το οποίο είμαστε βέβαιοι πως και μελλοντικά θα αξιοποιηθεί εφόσον πάρει την μεγάλη απόφαση ο Ιβάν. Ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη από κανονική, αιρετή διοίκηση  από επενδυτή που θα κτίσει στις καλές βάσεις που μπήκαν την τελευταία 4αετία στην ομάδα. Αγωνιστικά το πιθανότερο είναι πως ο ΠΑΟΚ μετά την σφαλιάρα της Δευτέρας θα καταφέρει να συνέλθει, μην απορήσετε αν στα πλέι οφ δείτε ξανά μια άκρως ανταγωνιστική ομάδα. Η οικογένεια του ΠΑΟΚ όμως πρέπει να δει το … δάσος και να ρίξει όλο το βάρος την προσπάθειας της στο να πάει ένα βήμα παραπέρα. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται αλλαγή σελίδας στο ιδιοκτησιακό.

ΥΓ: Ευχαριστώ το basketnews για την τιμή που μου κάνει να με συμπεριλάβει στην ομάδα των συνεργατών του.  Θα έχουμε την ευκαιρία να τα λέμε τακτικά από αυτή την γωνιά για το άθλημα που αγαπάμε. Να είστε καλά και Χρόνια Πολλά.