«Το ΝΒΑ, Ο Παναθηναϊκός και ο... Ομπράντοβιτς»

πετσα

Το καλοκαίρι του ‘91 είχε γίνει ουκ ολίγος ντόρος στο ελληνικό μπάσκετ με την απόκτηση του Μίροσλαβ Πετσάρσκι από τον Αρη! Ο λόγος αφορούσε την ελληνοποίησή του προκειμένου να παίξει ως ομογενής, αλλά ακόμα και σήμερα ελάχιστοι είναι εκείνοι που θυμούνται το... Μυλωνάς, με το οποίο είχε δηλωθεί στην Α1.

Εγινε γνωστός ως Πετσάρκι και με αυτό το όνομα έμεινε στα ελληνικά παρκέ μέχρι και το καλοκαίρι του 1997 έχοντας αγωνιστεί σε Αρη, Παναθηναϊκό και Πανιώνιο. Ποιος αλήθεια περίμενε τότε ότι το συγκεκριμένο επώνυμο θα έκανε και πάλι την εμφάνισή του...

Και μάλιστα ύστερα από 20 χρόνια περίπου! Ο γιος του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα είναι 16 ετών σήμερα και θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του παγκόσμιου μπάσκετ! Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά, αλλά με αυτά που κάνει ο Μάρκο Πετσάρσκι, το μήλο μπορεί να ισούται με... 10 μηλιές μαζί! Στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ Παίδων που διεξήχθη στο Ράντομ της Πολωνίας ο υιός Πετσάρσκι μέτρησε κατά μέσο όρο 26,6 πόντους, 15,9 ριμπάουντ.

Και να ‘ταν μόνο αυτά; Απέναντι στους Πολωνούς είχε 45 πόντους και 19 ριμπάουντ, ενώ απέναντι στους Λετονούς μέτρησε 30 πόντους και 27 ριμπάουντ. Αριθμοί που προκαλούν... ίλιγγο! Το ανερχόμενο αστέρι του παγκοσμίου μπάσκετ μίλησε στο «GOAL» από την Αθήνα όπου κάνει διακοπές μαζί με την οικογένειά του και αναφέρθηκε στη φιλία του με τον γιο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τη συμπάθειά του στον Παναθηναϊκό, αλλά κρατάει και... μικρό καλάθι εν όψει της συνέχειας.

«Από τότε που γεννήθηκα θυμάμαι τον πατέρα μου μέσα στο μπάσκετ. Μόλις τελείωσε την καριέρα του έφτιαξε ένα καμπ για αγόρια και για κορίτσια και εγώ περνούσα όλη την ώρα εκεί. Από τότε που ήμουν δύο ετών. Πώς να μην πάρω το μικρόβιο;» λέει ο 16χρονος Μάρκο και συνεχίζει: «Ο πατέρας μου με συμβουλεύει να δουλεύω συνέχεια, να είμαι καλός άνθρωπος στην κοινωνία και να δίνω πάντα το καλύτερο που μπορώ χωρίς να κοιτάζω πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η πρόκληση που έχω μπροστά μου. Να αγνοώ τον πόνο της κούρασης και να συνεχίζω αφού έτσι είναι ο επαγγελματικός αθλητισμός».

Οπως είπε επίσης «έχω δει πολλά παιχνίδια του πατέρα μου, ειδικά την εποχή που έπαιζε σε Αρη και Παναθηναϊκό. Πέρασε υπέροχα στην Ελλάδα και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε σπίτι στην Αθήνα προκειμένου να ερχόμαστε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές», ενώ δεν έκρυψε τη συμπάθειά του για τον... Παναθηναϊκό Superfoods όπου θα ήθελε να αγωνιστεί κάποια μέρα! «Ο πατέρας μου έπαιζε στον Παναθηναϊκό, ενώ ο πατέρας του καλύτερου φίλου μου ήταν προπονητής στον Παναθηναϊκό. Αναφέρομαι στον Τζόρτζε Ομπράντοβιτς, τον γιο του θρυλικού προπονητή της ομάδας Ζέλικο. Οταν ήταν στον Παναθηναϊκό ο Ζέλικο, περνούσα πολλές ώρες μέσα στις προπονήσεις μαζί με τον Τζόρτζε, ενώ παρακολούθησα και πολλά παιχνίδια. Οπότε φαντάζεστε και εσείς τη συμπάθειά μου...».

Οσο για το πρόσφατο Ευρωμπάσκετ; «Μετά τον τραυματισμό του Πετρούσεφ ήξερα ότι έπρεπε να βάλω περισσότερο τα δυνατά μου. Είμαι ικανοποιημένος από τον εαυτό μου, αλλά αν ήμασταν πλήρεις, θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα», ενώ σχολίασε και την τελευταία θέση που κατέλαβε η Εθνική Ελλάδας: «Η ελληνική ομάδα δεν άξιζε να βρεθεί εκεί. Είναι πολύ καλύτερη από ό,τι δείχνει και δεν έπρεπε να υποβιβαστεί».

«Θαυμάζω Διαμαντίδη και Μπουρούση»
Ο Μάρκο Πετσάρσκι δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για δύο Ελληνες: «Θαυμάζω πολύ τους Διαμαντίδη και Μπουρούση. Είναι οι αγαπημένοι μου Ελληνες παίκτες!». Πάντως και παρά τα εντυπωσιακά του νούμερα, εκείνος κρατάει χαμηλούς τόνους και εξηγεί λέγοντας ότι «για να παίξω στην εθνική Σερβίας πρέπει να δουλέψω πάρα πολύ ακόμα. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου», ωστόσο δεν έκρυψε και το μεγάλο του όνειρο: «Από τότε που ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ είχα όνειρο το ΝΒΑ. Σίγουρα θα ήθελα να μπω στα ντραφτ, αλλά όπως είπα πρέπει να δουλέψω πολύ ακόμα».

Μίροσλαβ Πετσάρκι: «Δεν ξεχνώ τα ντέρμπι και το... Παρίσι»
Ο Μίροσλαβ Πετσάρσκι μπορεί να φουσκώνει από περηφάνια για τον γιο του! Ενας παίκτης ο οποίος άφησε το στίγμα του στο ελληνικό μπάσκετ, τόσο με τη θητεία του στον Αρη όσο και από το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό, με τον οποίο στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 1996 στο Παρίσι. Την επόμενη σεζόν αγωνίστηκε στον Πανιώνιο, όπου έκλεισε την καριέρα του στην Ελλάδα πριν μετακομίσει σε Καντού, Σολέ και Χιχόν.

«Μόλις ολοκλήρωσα την καριέρα μου δημιούργησα ένα καμπ με την επωνυμία «Μάξιμα» στο Ζλάτιμπορ της Σερβίας. Ολα αυτά τα χρόνια έρχονται παιδιά από κάθε γωνιά του κόσμου και μαθαίνουν μπάσκετ. Είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ...» λέει ο «Μίρο» και θυμάται «τα ντέρμπι Αρης-ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε σε αυτά τα ματς δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτε άλλο», ενώ υποστηρίζει ότι «έπαιξε με πολύ καλούς παίκτες, αλλά δεν γίνεται να μην ξεχωρίσω τους Γκάλη και Γιαννάκη. Ηταν οι καλύτεροι! Φυσικά αυτό που μου έχει μείνει έντονα ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ευρώπης στο Παρίσι. Ηταν η κορυφαία στιγμή της καριέρας μου...».

Οσο για τον γιο του, Μάρκο; «Αυτό που έχω να πω στον Μάρκο είναι αυτό ακριβώς που λέω σε όλα τα παιδιά του καμπ. Το σημαντικότερο όλων είναι να δουλεύει σκληρά και να δίνει τον καλύτερό του εαυτό! Είτε είναι αγώνας είτε είναι μία προπόνηση. Να πιστέψει στις δυνατότητές του, για να μπορέσει να εκπληρώσει τα όνειρα και τους στόχους του...».