Ουδείς προφήτης στον τόπο του...

ketselidiscyp

Ο Γιώργος Κετσελίδης οδήγησε την ΑΕΚ Λάρνακας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Κύπρου και πέτυχε κάτι που κανένας άλλος Έλληνας προπονητής δεν έχει πετύχει. Λεπτομέρεια; Δεν έχει δουλέψει ποτέ ως πρώτος προπονητής στην Α1!

Η επικράτηση της ΑΕΚ Λάρνακας στον τελικό των κυπριακών πλέι οφ επί του ΑΠΟΕΛ, που είχε το πλεονέκτημα έδρας και θεωρητικά τον πρώτο λόγο, ήταν παλικαρίσια και πέρα για πέρα δίκαιη. Με δύο νίκες στην έδρα του αντιπάλου και συνολικό σκορ 3-1 δεν θα μπορούσε να μην είναι.

Ο Γιώργος Κετσελίδης, που ανέλαβε την ομάδα μεσούσης της σεζόν και την αναμόρφωσε, διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο σε αυτή την επιτυχία, με την οποία σημείωσε ένα επίτευγμα μοναδικό στα ελληνικά μπασκετικά χρονικά. Παρ' όλο που δεν είναι τόσο προβεβλημένος όσο άλλοι συνάδελφοί του, ο "Κετς" είναι ο μοναδικός Έλληνας προπονητής που έχει κατακτήσει πρωταθλήματα σε τρεις διαφορετικές χώρες, εκτός Ελλάδας! Κανείς άλλος ούτε ο Ιωαννίδης, ο Γιαννάκης, ο Πεδουλάκης, ο Μπαρτζώκας, ο Κατσικάρης (για να αναφέρουμε μερικά μόνο ονόματα επιτυχημένων Ελλήνων προπονητών, ασφαλώς υπάρχουν κι άλλοι...) δεν έχει καταφέρει κάτι τέτοιο.

Το 2011 ο Κετσελίδης αναδείχθηκε πρωταθλητής Λιθουανίας ως άμεσος συνεργάτης του Ηλία Ζούρου στη Ζαλγκίρις (ο Ζούρος είναι ο μόνος που πλησιάζει το επίτευγμα του τέως συνεργάτη του, αφού έχει πάρει πρωτάθλημα, εκτός από τη Λιθουανία, και στον Λίβανο με τη Σαγκέσε).

Το 2013, ως πρώτος προπονητής πια, πανηγύρισε τον τίτλο του πρωταθλητή στη Γεωργία με την ομάδα του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, ΜΙΑ.

Και φέτος αναδείχθηκε πρωταθλητής στην Κύπρο με την ΑΕΚ Λάρνακας.

Το επίτευγμα είναι σπουδαίο και ασφαλώς ουδεμία σημασία έχει που τα πρωταθλήματα της Γεωργίας και της Κύπρου δεν είναι το ίδιο ποιοτικά με αυτά της Ισπανίας ή της Τουρκίας, για παράδειγμα. Ο πρώτος είναι πρώτος παντού και η κούπα παραμένει κούπα.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως αυτός ο προπονητής, ο οποίος όπου πάει, παίρνει πρωτάθλημα (μόνο ο Λίβανος του... ξέφυγε πέρυσι), δεν έχει δουλέψει ποτέ στην Α1 ως head coach! Ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά η αλήθεια είναι πως μέχρι σήμερα έχει εργαστεί μόνο στον Πανελλήνιο ως συνεργάτης του Ζούρου, και καμία άλλη ομάδα της Α1 δεν του έχει εμπιστευτεί τον πάγκο της. Ουδείς προφήτης στον τόπο του, άλλωστε...

Πάντως ο ίδιος ο Γιώργος Κετσελίδης αρκείται επί του παρόντος στην απόλαυση του νέκταρ της επιτυχίας του. Και μιλώντας στο Basketnews αισθάνεται την ανάγκη να αφιερώσει τον τίτλο στην Κύπρο στους δύο πιο κοντινούς ανθρώπους του: "Στη σύζυγο και την κόρη μου. Αυτά τα τέσσερα χρόνια που δουλεύω στο εξωτερικό και λείπω, έχουν τραβήξει τα πάνδεινα για να κάνω εγώ το χόμπι μου επάγγελμα. Τις ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου"...