«Βουντού και… πράσινη μαγεία» στο ΟΑΚΑ

Πλέον το γράφει και στην… ούγια. ΟΑΚΑ! Παρά τα πάμπολλα και σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ενόψει του αγώνα με τη Γαλατασαράι, ο Παναθηναϊκός ξέρει πολύ καλά πώς να εκμεταλλεύεται την έδρα του τη φετινή σεζόν!

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι αποτελεί το μεγάλο του όπλο, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα και στην αναμέτρηση με τους Τούρκους. Άλλωστε διόλου… τυχαίο δεν ήταν το σύνθημα των οπαδών του Παναθηναϊκού, οι οποίοι έκαναν λόγο για «βουντού» και «πράσινη μαγεία»! Δεν εξηγείται αλλιώς. Απέναντι σε μια πληρέστατη ομάδα και χωρίς τρεις βασικότατους παίκτες (Σλότερ, Παππά και Μαυροκεφαλίδη) έστησε ένα ακόμα πάρτι στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων κερδίζοντας εύκολα με 86-77.

Το τελικό σκορ (86-77) δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα του αγώνα, αφού στα τελευταία λεπτά επήλθε η κούραση από το συρρικνωμένο ρόστερ που είχε στα χέρια του ο Μαυροβούνιος προπονητής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφορά έφτασε και τους 25 πόντους (57-32) στα μέσα της γ’ περιόδου, απόρροια της εκπληκτικής άμυνας των «πρασίνων» και των στοχευμένων επιθέσεων. Ο Ιβάνοβιτς πήρε το 100% από όλους τους παίκτες που είχε στη διάθεσή του στο μικρό ροτέισον (σ.σ. είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναθηναϊκός «κατέβασε» μόλις 11 παίκτες!) με έξι από αυτούς να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων.

Ο Μπλουμς ήταν εκείνος που έδωσε το έναυσμα της εύκολης νίκης στο πρώτο ημίχρονο (και δη στο δεύτερο δεκάλεπτο), ο Φώτσης εκείνος που έκανε… όλες τις δουλειές στο γήπεδο, ο Διαμαντίδης ήταν ο παίκτης ορχήστρα, ενώ οι Γιάνκοβιτς, Μπατίστα και Νέλσον ανταποκρίθηκαν πλήρως στα καθήκοντά τους. Αντίθετα η Γαλατά αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και σίγουρα δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλό ούτε και φέτος.

Παρά τα προβλήματα τραυματισμών, ο Παναθηναϊκός ήθελε να «καθαρίσει» το παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο προκειμένου να έχει το προβάδισμα στο σκορ και να μην βρεθεί σε σημείο να «κυνηγάει» τους Τούρκους. Όπερ και εγένετο. Οι «πράσινοι» τιμώρησαν την έμπνευση του Αταμάν να ξεκινήσει το ματς με «ζώνη» και με συνεχόμενα τρίποντα άρχισε να «χτίζει» διαφορά στο σκορ.

Παράλληλα οι παίκτες του Ιβάνοβιτς προσπάθησαν να «σφίξουν» τα λουριά μέσα στη ρακέτα και να δώσουν τα περιφερειακά σουτ στη Γαλατά. Από τη στιγμή που οι φιλοξενούμενοι δεν ήταν εύστοχοι και ο Παναθηναϊκός έκανε τα… άκρως απαραίτητα στην επίθεση, η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει στο μέρος της ελληνικής ομάδας.

Μετά το 19-11 του πρώτου δεκαλέπτου, εκείνος που ανέλαβε δράση στην συνέχεια ήταν ο Γιάννις Μπλουμς. Ο Λετονός γκαρντ πήρε… φωτιά σε εκείνο το διάστημα έχοντας πετύχει 13 πόντους με άψογα στατιστικά (3/4τρ., 2/2διπ.). Αποτέλεσμα; Ο Παναθηναϊκός να εκτοξεύσει τον δείκτη του σκορ στο +17 (30-13 στο 16’) και στην ουσία να «τελειώσει» με την υπόθεση της νίκης από πολύ νωρίς. Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσε να αποβάλει το άγχος λόγω έλλειψης μεγάλου rotation και να διαχειριστεί καλύτερα το ματς. Από την άλλη η Γαλατά ήταν… τραγική και αυτό φάνηκε από το ranking των ομάδων μέχρι το +17 των γηπεδούχων, αφού ο Παναθηναϊκός είχε 43 μονάδες έναντι… 5 των Τούρκων.

Τα δεκάλεπτα: 19-11, 42-27, 65-46, 86-77

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάνοβιτς): Μποχωρίδης 2, Γιάνκοβιτς 12(2), Φώτσης 12(2), Νέλσον 10(1), Διαμαντίδης 14(4), Γκιστ 9(1), Μπατίστα 11, Μπλουμς 16(4).

ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ (Αταμάν): Κάρτερ 12(1), Γιανγκ 6, Μίτσοφ 16(2), Ερτσεγκ 4, Γκονλούμ 12, Πότσιους 9(2), Μάριτς, Αρόγιο 4, Γκιουλέρ 4, Αρσλάν 8(2).