• ΑΕΚ
  • Posted

"Οι μέτοχοι θα αποκαλυφθούν..."

alexiou katsadi

Ο Αλέξης Αλεξίου αφήνει να εννοηθεί ότι συζητά με ενδιαφερόμενους να επενδύσουν στην ΚΑΕ ΑΕΚ δηλώνοντας στο Basketnews: «Οι μέτοχοι θα αποκαλυφθούν στην ώρα τους». Πότε αναμένονται ανακοινώσεις και ποιο σενάριο εμπλέκει την Ερασιτεχνική.

Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία που είχε πάρει η ΑΕΚ για να καταθέσει στην ΕΕΑ ολοκληρωμένο το φάκελο με τα απαιτούμενα για την απόκτηση πιστοποιητικού συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Α1 δικαιολογητικά και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα προδίδει μία… καθησυχαστική ηρεμία. Το πιο «δύσκολο» από αυτά τα δικαιολογητικά ήταν εξ αρχής η εγγυητική επιστολή των 100.000 Ευρώ, παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής, Αλέξης Αλεξίου, απαντά σε όποιον τον ρωτά πως είναι λυμένο αυτό το ζήτημα και πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Προϊόντος του χρόνου, βέβαια, ένα ακόμα κομβικό ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί είναι αυτό που αφορά τη μετοχική σύνθεση της ΚΑΕ. Η εταιρεία έχει συσταθεί μεν, αλλά ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κάλυψης του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της, επομένως δεν υπάρχουν για την ώρα ούτε μέτοχοι ούτε διοίκηση ούτε τίποτα.

Για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου ο αθλητικός νόμος προβλέπει διαδοχικά στάδια (δημόσια πρόσκληση προς τα μέλη του ερασιτεχνικού σωματείου αρχικά και κατόπιν προς το κοινό), με προθεσμίες που συνολικά ανέρχονται σε 50 ημέρες από τη σύσταση της εταιρείας. Αν υπολογίσουμε ότι η ΚΑΕ ΑΕΚ συστάθηκε στα τέλη Αυγούστου, τότε αυτές οι προθεσμίες θα εκπνεύσουν χοντρικά περί τα μέσα Οκτωβρίου. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το μετοχολόγιο, που είναι επίσης ένα από τα δικαιολογητικά τα οποία ζητά η ΕΕΑ, δεν θα περιλαμβάνεται στον φάκελο τώρα, αλλά όταν θα καταρτιστεί, θα πρέπει οπωσδήποτε να κατατεθεί στην Επιτροπή. Διότι διαφορετικά το πιστοποιητικό θα ανακληθεί, εφόσον φυσικά θεωρήσουμε ότι η ΑΕΚ θα το πάρει σε πρώτη φάση τη Δευτέρα.

Τι γίνεται όμως με τις μετοχές; Ποιος ή ποιοι θα τις πάρουν; Ως αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της ΚΑΕ ΑΕΚ ορίστηκε αυτό που κατ’ ελάχιστον προβλέπει ο νόμος, δηλαδή 245.000 Ευρώ. Στην πραγματικότητα μιλάμε για μετοχές αξίας 220.000 Ευρώ, διότι το υπόλοιπο 10% ανήκει κατά το νόμο στην Ερασιτεχνική. Για την ώρα δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με την ύπαρξη επενδυτή ή επενδυτών που να ενδιαφέρονται να μπουν στην ΚΑΕ. Και οι όποιες κινήσεις για τη στελέχωση της ομάδας, γίνονται, εξ όσων είναι δυνατόν να γνωρίζουμε, εκ των ενόντων.

Παρ’ όλα αυτά ο Αλέξης Αλεξίου είναι και σε αυτό το κομμάτι καθησυχαστικός. «Ο μέτοχος ή οι μέτοχοι της ΚΑΕ θα αποκαλυφθούν στην ώρα τους. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να ανακοινώσω τίποτα», δηλώνει στο Basketnews, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΚΑΕ και βρίσκεται σε επαφές μαζί τους. Προχωρά μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα ορίζοντας και προθεσμία-αρκετά… διεσταλμένη, είναι η αλήθεια-για τις ανακοινώσεις: «Αφότου πάρουμε το πιστοποιητικό και πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος». Στο διάστημα από 22 Σεπτεμβρίου έως 11 Οκτωβρίου δηλαδή. Τότε περίπου που λήγουν και οι νόμιμες προθεσμίες για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί το εξής: Αν περάσουν άπρακτες αυτές οι προθεσμίες και δεν καλυφθεί το μετοχικό κεφάλαιο της ΚΑΕ, τότε ο νόμος επιβάλει στο ιδρυτικό σωματείο, την Ερασιτεχνική ΑΕΚ δηλαδή, να αποκτήσει τις μετοχές. Με άλλα λόγια, δεν αποκλείεται αν οι επαφές του Αλεξίου «ναυαγήσουν» και δεν βρεθεί κανείς να βάλει χρήματα, να γίνει η Ερασιτεχνική ο μεγαλόμετοχος της ΚΑΕ! Και μάλιστα για τα επόμενα τρία χρόνια, αφού, πάντα κατά το νόμο, οι μετοχές της νέας ΚΑΕ παραμένουν αμεταβίβαστες επί τριετία. Αυτή όμως είναι η έσχατη λύση…