Αν είναι να "πεθάνουν", ας το κάνουν με τιμή

paoosfp omadiki

Ότι το λιμάνι του Πειραιά είναι... βαθύ, αλλά και ότι... εδώ είναι ΟΑΚΑ, η Ρεάλ και η ΤΣΣΚΑ το ήξεραν πριν από το τζάμπολ του τρίτου αγώνα τους με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό αντίστοιχα, αλλά μετά τις ήττες που γνώρισαν αμφότερες, κατάλαβαν ότι μπορεί και να χρειαστούν την αξιοποίηση του πλεονεκτήματος έδρας στον πέμπτο αγώνα, που θα γίνει πάλι στην έδρα τους.

Εφόσον, βέβαια, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός νικήσουν πάλι, ισοφαρίσουν σε 2-2 νίκες και ταξιδέψουν ξανά σε Μόσχα και Μαδρίτη αντίστοιχα.

Κι όμως, τώρα το τέταρτο παιχνίδι, την Τετάρτη στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο από το τρίτο, που ήταν θέμα επιβίωσης και άρνησης της ήττας για 40 λεπτά για τους πρωταθλητές Ευρώπης του 2011, του 2012 και του 2013.

Θα είναι πάλι παιχνίδια επιβίωσης για το 2-2 και οι παίκτες και των δυο εκπροσώπων μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι όσο μεγάλη κούραση κι αν κουβαλούν, δεν πρέπει να βγάλουν τα χέρια τους από τον... λαιμό των Μαδριλένων και των Μοσχοβιτών.

Έδειξαν ότι έχουν την αποφασιστικότητα, την θέληση, αλλά εκτός των... πατριωτικών αισθημάτων, έχουν την εμπειρία και την καθαρή σκέψη για να εφαρμόσουν την τακτική και την απαραίτητη διαχείριση για να νικήσουν τις καλύτερες αντιπάλους τους. Καλύτερες μέχρι το δεύτερο παιχνίδι.

Γιατί στο τρίτο, ο μεν Ολυμπιακός θύμισε και πάλι την νοοτροπία της ομάδας που στην έδρα του μπορεί να “πνίξει” ακόμα και ομάδα του ΝΒΑ στον φαληρικό όρμο, παίζοντας με ανίκητη ψυχολογία, ο δε Παναθηναϊκός αντλεί, επίσης, μεγάλα ψυχικά αποθέματα από την έδρα του ΟΑΚΑ και ταυτόχρονα, το βάρος των έξι αστεριών στην φανέλα του, παίζει με το αδιάλειπτο καθήκον συνέχισης αυτής της μεγάλης κληρονομιάς.

Αλίμονο αν δεν ήταν εγωιστικές οι δυο ελληνικές ομάδες που έχουν μονοπωλήσει το ευρωπαϊκό στέμμμα τα τρία τελευταία χρόνια και είχαν ταυτόχρονη παρουσία στο φάιναλ φορ του 2009 στο Βερολίνο.

Αλίμονο αν η Ρεάλ και η ΤΣΣΚΑ, που έμειναν για ακόμα 48 ώρες στην Αθήνα, δεν παίζουν σ' αυτή την σειρά των πλει οφ, με πολλά... κιλά απωθημένων και κόμπλεξ από τις “ζημιές” που έχουν πάθει στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

“Ό,τι δεν με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό” πρέπει να σκέφτονται απο το βράδυ της Δευτέρας οι “κόκκινοι” και οι “πράσινοι”. Και αφού ανάγκασαν τους αντιπάλους τους να κρατήσουν τις... σκούπες στα αποδυτήρια τους, θα πρέπει να το κάνουν κι αύριο. Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ θα παρουσιασθούν βελτιωμένες και θα έχουν συνηθίσει την εχθρικότητα των ελληνικών εδρών. Γι' αυτούς τους δυο λόγους Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θέλουν ξανά ένα “κλικ” πιο πάνω στην απόδοση τους. Το να μειώσουν σε 2-1, όπως έκαναν, είναι το ελάχιστο και αυτό πρέπει να υποχρεώσουν τους φιλοξενούμενους τους να το βάλουν καλά στο μυαλό τους...

Προσωπικά πιστεύω ότι οι αυριανοί αγώνες είναι οι μεγάλοι “τελικοί” για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό σ' όλη την σειρά αυτών των πλει οφ, που άρχισαν με μειονέκτημα έδρας από την φάση των “16” και επιβεβαιώθηκε με τις ήττες τους στα δυο πρώτα παιχνίδια.

Ας φτάσουν στον πέμπτο αγώνα και αν ακόμα δεν πάνε στο Μιλάνο, θα έχουν κάνει το χρέος τους, όχι την υπέρβαση, αλλά θα έχουν ήσυχη την συνείδηση του πρωταθλητή Ευρώπης. Για τα λάθη και τα γιατί της μη υπέρβασης-αν τελικά δεν την κάνουν- υπάρχει χρόνος συζήτησης και ανάλυσης μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας τους.