Όταν θέλουν οι διοικήσεις...

pedoulakis-bartzokas-oaka

Ένα κέρμα που πέτυχε το κεφάλι του Γιώργου Μπαρτζώκα, κάποιες βωμολοχίες που περνάνε, σχεδόν απαρατήρητες, λόγω συνήθειας στην ατμόσφαιρα του κλειστού των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, καμία εμπρηστική δήλωση από παίκτες και προπονητές και φιλοξενία, χωρίς κανένα πρόβλημα στον προέδρο της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Παναγιώτη Αγγελόπουλο.

Το πιο πολιτισμένο ντέρμπι «αιωνίων» τα τελευταία χρόνια -μέχρι το επόμενο - διεξήχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στο ΟΑΚΑ. Η ομολογουμένως καλή εικόνα που έδειξαν και οι δυο, πρόσθεσε αρκετούς πόντους στο ελληνικό μπάσκετ και ήταν σίγουρα ένα «χαστούκι» στην βία, λεκτική και σωματική που είχε ασκηθεί στα περισσότερα ντέρμπι του παρελθόντος. Είτε στο ΟΑΚΑ, είτε στο ΣΕΦ.

Ως γηπεδούχος, ο Παναθηναϊκός κερδίζει το μεγαλύτερο μερίδιο των θετικών συμπερασμάτων για την υποδοχή και την φιλοξενία του Ολυμπιακού και αποκτά το αυτονόητο δικαίωμα της απαίτησης να τύχει της ίδιας φιλοξενίας και στο ντέρμπι του δευτέρου γύρου. Το γεγονός ότι η αποστολή των «ερυθρολεύκων» δεν είχε κανένα κώλυμα κατά την άφιξη και την αποχώρηση της από το ΟΑΚΑ, επιβεβαιώνει αυτό που έχει ειπωθεί και έχει γραφτεί δεκάδες φορές στο παρελθόν. Ό,τι, δηλαδή, αν θέλει ο εκάστοτε γηπεδούχος, διοίκηση και οργανωμένοι φίλαθλοι μαζί, μπορούν να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή φιλοξενία ακόμα και στον «αιώνιο» αντίπαλο τους. Αντίθετα, αν πάλι θέλουν μαζί, μπορεί να «επιτρέψουν» την δημιουργία της πιο «κολασμένης» ατμόσφαιρας.

Στον Παναθηναϊκό των νέων διοικητικών ηθών και εθίμων, η συμπεριφορά του κόσμου είναι ένα μεγάλο ζητούμενο. Η αγάπη του κόσμου στον Παύλο και στον Θανάση Γιαννακόπουλο είναι θεμελιωμένη στο πέρασμα του χρόνου και δεδομένη. Η σχέση του κόσμου με τον νέο πρόεδρο της ΚΑΕ, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, μόλις τώρα άρχισε να καλλιεργείται.

Πάντως, στο πρώτο τέστ αυτής της σχέσης, με τις κοσμοιστορικές αλλαγές που έγιναν στην ομάδα, και παρά την την εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιαό, ο βαθμός που πήρε ο κόσμος του «τριφυλλιού», είναι λίαν καλώς.

Η πλειοψηφία των φιλάθλων του ΠΑΟ ξέρουν μπάσκετ. Και όταν αντιλήφθηκαν στο ντέρμπι ότι η ομάδα τους δεν μπορούσε να νικήσει, παρά το εύθραστο προβάδισμα του Ολυμπιακού, αποδέχτηκαν την ήττα και δεν «παρενέβησαν».

Εξάλλου, ο κόσμος κάθε ομάδας, ποτέ δεν νίκησε ή έχασε έναν αγώνα

«Εκκλησίες» δεν θα γίνουν ποτέ, ούτε η έδρα του ΠΑΟ, ούτε αυτή του Ολυμπιακού. Το θέμα είναι ότι στις βάσεις που μπήκαν, τα δυο τελευταία χρόνια, από τα σέρβικα χέρια και φιλιά των Ομπράντοβιτς και Ιβκοβιτς, οι Μπαρτζώκας και Πεδουλάκης συνέχισαν να οικοδομούν σχέσεις αλληλοσεβασμού και αθλητικού πολιτισμού, αφήνοντας στην άκρη των πάγκων, τον φανατισμό και το διαχρονικό μίσος «πράσινων» και «κόκκινων».