Ναι, μπορούμε!

pap panhg

Με άμυνα για σεμινάριο η Εθνική εκδικήθηκε τους Κροάτες για την ήττα πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ νικώντας με 76-65, παραμένοντας αήττητη και δείχνοντας ότι μπορεί να φτάσει ψηλά! Με την Αργεντινή την Πέμπτη (23.00) για την πρωτιά του ομίλου!

Ένα σπουδαίο αμυντικό ρεσιτάλ έδωσε η Εθνική στο πρώτο ημίχρονο και χάρη σε αυτό κατάφερε να επιβάλει πλήρως το ρυθμό της και να κυριαρχήσει. Κλειδιά αυτής της εξαιρετικής άμυνας ήταν αφενός ο Κώστας Παπανικολάου, που εξουδετέρωσε τον Μπογκντάνοβιτς, και αφετέρου οι ψηλοί, οι οποίοι τα πήγαν μια χαρά απέναντι σε Τόμιτς και Σάριτς. Κανείς εκ των δύο δεν έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στο πρώτο μέρος.

Μετά από ένα ισορροπημένο πρώτο δεκάλεπτο, η Εθνική πάτησε γκάζι στο δεύτερο και ξέφυγε. Από το 13' ως το 17' έτρεξε ένα σερί 11-0, χάρη στο οποίο προηγήθηκε με 32-19, ενώ ολοκλήρωσε το αμυντικό ρεσιτάλ της δεχόμενη μολις 9 πόντους στη δεύτερη περίοδο (36-23 σκορ πρώτου ημιχρόνου). Στη δεύτερη περίοδο η Εθνική λειτούργησε καλύτερα και στην επίθεση, παρά το γεγονός μάλιστα ότι ο Φώτης Κατσικάρης είχε χρησιμοποιήσει και τους 12 παίκτες πριν εκπνεύσει το πρώτο 20λεπτο!

Η Εθνική δεν έχασε σε κανένα σημείο το ρυθμό της, αντιθέτως έβρισκε λύσεις από πολλούς παίκτες. Στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν οι Παπανικολάου και Πρίντεζης αυτοί που κυρίως σήκωσαν το βάρος, στο δεύτερο ο Καϊμακόγλου ήταν εξαιρετικός, ενώ οι Ζήσης (5 ασ.), Μπουρούσης (7 ριμπ.) πρόσθεσαν μία ακόμα μεστή εμφάνιση κάνοντας σπουδαία δουλειά σε άλλους τομείς του παιχνιδιού.

Το αμυντικό ρεσιτάλ της Εθνικής συνεχίστηκε και για τουλάχιστον έξι λεπτά στην τρίτη περίοδο. Με τον Παπανικολάου να βγάζει εντυπωσιακή ενέργεια και τους υπόλοιπους να ακολουθούν, η ελληνική ομάδασ δέχθηκε μόλις ένα καλάθι σε αυτό το διάστημα, αλλά στην επίθεση δεν μπορούσε να βρει πολλές λύσεις. Κατάφερε ωστόσο να προηγηθεί με 44-25 στο 26', αλλά στη συνέχεια ο Μπογκτνάνοβιτς ξύπνησε απο το λήθαργο και συνδέθηκε με το ελληνικό καλάθι. Σιγά σιγά και καθώς στην επίθεση η Εθνική ήταν άστοχη, ενώ έχασε και κάποια αμυντικά ριμπάουντ, η διαφορά μειώθηκε. Στο 29' το σκορ ήταν 49-39, όμως ο Σλούκας ήταν αυτός που έδωσε ξανά μια πολύτιμη λύση, κάνοντας το 51-39, σκορ με το οποίο έληξε η τρίτη περίοδος.

Η τελευταία περίοδος άρχισε με την Εθνική μας να κυριαρχεί. Συνέχισε να παίζει εξαιρετικά στην άμυνα, ενώ στην επίθεση έβρισκε λύσεις από τον Ζήση, που οργάνωνε εξαιρετικά, τον Καϊμακόγλου, αλλά και από παιδιά όπως ο Σλούκας και ο Βουγιούκας. Στο 34' το σκορ ήταν 60-45, αλλά κάποιες στιγμιαίες αδράνειες επέτρεψαν στους Κροάτες, οι οποίοι έπαιζαν χωρίς κλασικό σέντερ με τους Σάριτς και Μάρκοτα ως ψηλούς, να μειώσουν ξανά 60-50.

Η Εθνική έδειξε σωστή αντίδραση και ο Ρέπεσα γύρισε την άμυνά του σε ζώνη, απέναντι στην οποία η ελληνική ομάδα έδειξε σωστά αντανακλαστικά. Με τον Μπουρούση, αλλά και με τρέξιμο στον αιφνιδιασμό. Η Κροατία προς στιγμή μείωσε (64-56) με ένα ξέσπασμα του Σάριτς, που εκμεταλλεύτηκε το ότι ο Μπουρούσης δεν μπορούσε να τον ακολουθήσει, όμως ο Παπανικολάου έκανε γρήγορα το 68-56.

Ένα ακόμα τρίποντο του Καλάθη έκανε το σκορ 71-58 δυόμισι λεπτά πριν από το τέλος κι αυτό το καλάθι ουσιαστικά διασφάλισε τη νίκη. Με την άμυνα που έπαιζε η Εθνική δεν υπήρχε περίπτωση να γυρίσει το παιχνίδι. Όπερ και εγένετο. Η ελληνική ομάδα νίκησε με 76-65 και την Πέμπτη με την Αργεντινή θα παίξει για την πρώτη θέση του ομίλου!

ΕΛΛΑΔΑ  (Κατσικάρης): Μάντζαρης, Μπουρούσης 13 (10 ρ.),  Ζήσης 3, Βασιλειάδης 3 (1), Καλάθης 9 (1), Γλυνιαδάκης , Παπανικολάου 14, Σλούκας 4, Καϊμακόγλου 14 (2), Αντετοκούνμπο 2, Βουγιούκας 6, Πρίντεζης 8.
ΚΡΟΑΤΙΑ (Ρέπεσα): Τόμιτς 9, Λαφαγέτ 8 (1), Μπογκντάνοβιτς 20 (3), Σάριτς 10 (1),  Ρούντεζ 6 (2), Σίμον 6), Μάρκοτα , Ζόριτς.