Να μας Ζήσης... Γιάννη!

zisibourou

Οι παλιοί, Μπουρούσης και Ζήσης, βγήκαν μπροστά και με βοήθειες από τους Καλάθη, Αντετοκούνμπο και Σλούκα οδήγησαν την Εθνική σε νίκη επί του Π. Ρίκο (90-79), που της εξασφαλίζει και μαθηματικά την πρόκριση σους "16" του Μουντομπάσκετ.

Μια Εθνική διαφορετική από αυτή που είχαμε δει στα πρώτα δύο παιχνίδια έκανε την εμφάνισή της στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με το Πουέρτο Ρίκο. Δυστυχώς χειρότερη. Χαλαρή στην άμυνα, όπου υπήρχαν πολλές δίοδοι μέσα στη ρακέτα, με πρόβλημα στο αμυντικό ριμπάουντ και χωρίς σωστή κυκλοφορία στην επίθεση, όπου επιπλέον ήταν άστοχη, έδωσε δικαιώματα στους Πορτορικάνους. Οι τελευταίοι δεν είχαν στη σύνθεσή τους τους τραυματίες Αρόγιο και Βασάλο, έπαιζαν ωστόσο το τελευταίο χαρτί τους και ήταν αποφασισμένοι.

Με τον Καλάθη να είναι ζεστός και να σκοράρει αρκετά η Εθνική προηγήθηκε στο 4' με 14-6, όμως το γρήγορο δεύτερο φάουλ του Μπουρούση, που αναγκαστικά αποσύρθηκε, την αποσυντόνισε. Ο Γλυνιαδάκης παίζοντας απέναντι στον... δεινόσαυρο Σαντιάγκο τα πήγε καλά, όμως το πρόβλημα ήταν ο Μπάλκμαν, ο οποίος προκάλεσε πολλά προβλήματα και έφθειρε τον Πρίντεζη, που κάποια στιγμή φορτώθηκε με το τρίτο φάουλ. Ετσι το Πουέρτο Ρίκο σταδιακά μείωσε τη διαφορά και παρότι ο Μπαρέα τα έβρισκε σκούρα απέναντι στην ελληνική άμυνα, πέρασε μπροστά με 22-20 στο 11'.

Η Εθνική εξακολουθούσε να μην έχει ρυθμό και να εμφανίζει αδυναμίες στο σετ παιχνίδι, ωστόσο στο τελευταίο πεντάλεπτο του ημιχρόνου βελτίωσε την εικόνα της, ειδικά στην άμυνα. Σε αυτό βοήθησε το ότι αποσύρθηκε ο Μπάλκμαν όταν έκανε το δεύτερο φάουλ του, αλλά και η παρουσία του Μπουρούση, που ξαναμπήκε αποφασισμένος και βοήθησε πολύ τόσο στο μοίρασμα της μπάλας όσο και στα ριμπάουντ. Ο Καλάθης εξακολουθούσε να είναι καλός, ο Ζήσης επίσης, οι δυο τους μαζί συνέθεσαν ένα αποτελεσματικό δίδυμο στην περιφέρεια κι έτσι η ελληνική ομάδα προηγήθηκε με 36-28 στο 18', ενώ με τρίποντο του Ζήση στην εκπνοή του πρώτου 20λέπτου πήγε στα αποδυτήρια με διαφορά 8 πόντων (41-33).

Με το που ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο Ζήσης και Μπουρούσης ανέλαβαν δράση και η Εθνική... εξαφανίστηκε. Ο πρώτος οργάνωνε και εκτελούσε όταν έπρεπε, ο δεύτερος έκανε τα πάντα (ριμπάουντ, κλεψίματα, ασίστ, σκοράρισμα και άμυνα πάνω στον Σαντιάγκο) και οι δυο μαζί βγήκαν μπροστά, ως παλιότεροι, την κατάλληλη στιγμή. Μαζί τους και ο Καλάθης, ο οποίος έσβησε τον Μπαρέα. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η Εθνική, που βελτίωσε σημαντικά την άμυνά της, να προηγηθεί με 58-41 στο 25' και να γίνει το αφεντικό του αγώνα.

Ο Κατσικάρης έβγαλε μετά τους τρεις βασικούς για να τους δώσει ανάσες, ο Μπαρέα βρήκε λίγο χώρο, αλλά η Εθνική συνέχισε να έχει τον έλεγχο. Ο Σλούκας τα πήγε καλά, η διαφορά ανέβηκε και στους 19 (61-42 στο 27') και η περίοδος έληξε με την Εθνική μπροστά με 68-52.

Φαίνεται πάντως πως οι διεθνείς νόμισαν ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει και μπήκαν στην τελευταία περίοδο λίγο... μπλαζέ. Άλλο που δεν ήθελε ο Μπαρέα να βάλει μερικά μαζεμένα σουτ και η διαφορά στο 32' να μειωθεί σε μονοψήφια τιμή (68-59). Εκεί έδρασε ο Σλούκας. Δικό του τρίποντο έκανε το σκορ 71-59 και έδωσε το έναυσμα ώστε η ελληνική ομάδα να ξεφύγει ξανά στο σκορ.

Μπουρούσης και Καϊμακόγλου έκαναν καλή δουλειά μέσα στη ρακέτα, ωστόσο στο τελευταίο τρίλεπτο το Πουέρτο Ρίκο ανέκαμψε ξανά. Μπαρέα και Μπάλκμαν συνέχισαν να δημιουργούν προβλήματα στην ελληνική ομάδα, που έχασε το καθαρό μυαλό στην επίθεση κι έτσι 2,5 λεπτά πριν από το τέλος ο Κλεμέντε με τρίποντο μείωσε 79-71.

Ο Ζήσης όμως ήταν εκεί. Στην επόμενη επίθεση με τρίποντο έκανε 82-71 και μετά ο Αντετοκούνμπο τελείωσε το παιχνίδι. Έκλεψε την μπάλα και το... πορτοφόλι του Μπάλκμαν πέτυχε γκολ φάουλ στον αιφνιδιασμό κερδίζοντας αντιαθλητικό φάουλ και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

Η Εθνική ξεπέρασε για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι τους 80 πόντους, νίκησε με 90-79, προκρίθηκε και μαθηματικά στους "16" του Μουντομπάσκετ και πλέον πάει για την πρωτιά του ομίλου.

Δεκάλεπτα: 19-20, 33-41, 52-68, 79-90

Πουέρτο Ρίκο: Κλεμέντε 5, Μπαρέα 21, Φράνκλιν 1, Βασάγιο, Ριβέρα 10, Ντίαθ, Σάντσεθ 1, Χουέρτας 6, Μπάλκμαν 23, Γκαλίντο 5, Σαντιάγο 6

Ελλάδα: Μάντζαρης, Μπουρούσης 12, Ζήσης 19, Βασιλειάδης 4, Καλάθης 14, Γλυνιαδάκης 1, Παπανικολάου 4, Σλούκας 5, Καϊμακόγλου 9, Αντετοκούνμπο 15, Βουγιούκας 2, Πρίντεζης 5